Απόβαση στη Νορμαζυγία

iStock_000001431292XSmallΜοναδικό υπερθέαμα. Σαπουνόπερα δράσης. Αστακοί οι αστυνομικοί μας και ντυμένοι με την τελευταία λέξη της μόδας των σωμάτων ασφαλείας. Για να τους ζηλεύει ο Αρμάνι των στολών επιχειρήσεων και να σκάσουν από το κακό τους οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες όλων των δυτικών χωρών. Ολόμαυροι, με κράνη, εξαρτήσεις και μάσκες. Από ξηράς, θάλασσας και αέρος εφορμούν με ακριβά επίγεια, αμφίβια και πτητικά μέσα για να καταλάβουν τις ακτές του Ζυγίου και του Αγίου Θεοδώρου. Χρησιμοποιούν όπλα και εξοπλισμό ακριβείας που διαθέτουμε για να συνετίζουμε τους ιθαγενείς, εφόσον ο στρατός για τους εχθρούς δεν τα χρειάζεται. Υπό τον φακό των καναλιών και τον ήχο ηχηρών ρεπορτάζ, οι “προστάτες” μας επιδεικνύουν μαεστρικά το “βάδισμα της γάτας”, για να μην γίνουν αντιληπτοί. Και όπως κάθε σαπουνόπερα πρέπει να έχει μια τρομαγμένη γυναίκα, έτσι και εμείς διαθέτουμε την φτωχή πλην τίμια οικιακή βοηθό. Για να της παράσχουμε το οφειλόμενο δίχτυ προστασίας, την εκθέτουμε στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να ξέρουν όλοι ποια είναι και να μην τολμήσουν να την πειράξουν.

Ο μικρός μας στόχος, ένα παραστρατημένο “παιδί” που αναγκάσαμε να αποδράσει τραυματισμένο και οπλισμένο με ένα μικρό μεν αλλά μαγικό σε ικανότητες περίστροφο, περπατά και διαφεύγει. Ζωντανός. Δεν πειράζει. Ο μεγάλος στόχος ήταν που έπρεπε να επετευχθεί. Δείξαμε πόσο καλοί είμαστε, τι φοράμε, τι μπορούμε να κάνουμε. Το “παιδί” άλλωστε το συλλαμβάνουμε με μια λιτή και ταπεινή επιχειρησούλα 3-4 μέρες αργότερα. Το σχέδιο μας ξέρουμε ότι θα πετύχει. Δεν το λέμε όμως σε πολλούς συναδέλφους γιατί είναι άδικο οι καημένοι να ανησυχούν. Με τη σύλληψη, το επεισόδιο της σειράς τελειώνει οριστικά. Οι θεατές μας είναι κρίμα. Ο σταθμός θα τους μαραζώσει και πάλι με βρέφη που πεθαίνουν από αμέλεια και την οικονομία που δεν θα είναι πια τόσο “γκόμενα” όσο προσπαθούσαν με το ζόρι να μας παρουσιάσουν. Την κάθαρση δεν θα την δούμε ποτέ, γιατί μέχρι το νέο μας επεισόδιο, όλοι θα μας έχουν ξεχάσει…

 


Από την ίδρυση του κράτους μας, κανένας πολιτικός δεν τολμά να αναφερθεί στα προβλήματα του δημόσιου τομέα


 

Η φαρσοκομωδία που για χρόνια παίζεται στις πλάτες των Κυπρίων πολιτών, καμιά φορά περιγράφεται μόνο με ειρωνεία και σαρκασμό. Στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, την ώρα που η υγεία και η ασφάλεια μας τίθενται και αυτές υπό ισχυρή αμφισβήτηση, όπως έχει τεθεί ο κάθε θεσμός στην πατρίδα μας.

Από αυτή τη στήλη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποστεί ισχυρή κριτική. Μέσα σε όλη αυτή την καταχνιά όμως, θα ήταν άδικο αν δεν επισημαίνετο η δήλωση του για την σήψη και την διαφθορά. Όχι ότι από μόνη της σημαίνει κάτι ουσιαστικό, αλλά επειδή είναι η πρώτη δήλωση προέδρου που στρέφεται κατά  πρακτικών που ακολουθούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εκεί όπου ο πολίτης αντί ως μέτοχος, αντιμετωπίζεται ακόμη ως υπήκοος.

Από την ίδρυση του κράτους μας και λόγω της μεγάλης (πραγματικά ή φαινομενικά) εκλογικής συνοχής και δύναμης των λειτουργών του, κανένας πολιτικός δεν τολμά να αναφερθεί σε γενικό επίπεδο, στα προβλήματα που επικρατούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην ευθυνοφοβία, την γραφειοκρατία, την σήψη και την διαφθορά που αφορά την μειοψηφία μεν, αλλά μια μειοψηφία που κρατά κρίσιμα κλειδιά και που δεν επιτρέπει την πρόοδο. Οι διάφορες μορφές οργάνωσης των ανθρώπων του δημοσίου, επιμένουν στην παρωχημένη θέση τους ότι όλα είναι ρόδινα και αρνούνται κάθε συζήτηση για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες, αντί να είναι οι πρώτοι που την επιδιώκουν. Ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί θα είναι οι μεγάλοι οφελημένοι μιας σωστής αναδιάρθρωσης, εμμέσως απειλείται όποιος τολμήσει να αναφερθεί στα κακώς κείμενα με εκλογικό Βατερλώ.

Η δήλωση του προέδρου είναι ένα μικρό βήμα για να αισθανθεί ο καθένας μας ότι κάτι μπορεί να γίνει αυτή τη φορά. Η διάψευση των  προσδοκιών και η περιπλάνηση στις κάθε λογής επιτροπές και τον ποντιοπιλατισμό, είναι το πιο πιθανό σενάριο. Εάν όμως o πρόεδρος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, τότε όλοι οφείλουμε να σταθούμε δίπλα του. Γιατί μόνο σε ένα τέτοιο πρωτόγνωρο και μοναδικό υπερθέαμα θα μπορούμε να χειροκροτούμε, αντί να τραβάμε τα μαλλιά της κεφαλής μας όπως σήμερα.

Posted in Άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *