Η νέα πολιτική τράπουλα

confusionΕίναι προκλητική η ενασχόληση με το θέμα της δικαιοσύνης, εφόσον ο κάθε πολίτης σήμερα αισθάνεται και “κερατάς” και “δαρμένος”, μετά την απόφαση που δίνει στον κάθε αστυνομικό το δικαίωμα να δέρνει άφοβα, να κατασκευάζει υποθέσεις και μετά να ζητά και τα ρέστα. Ενδιαφέρουσα επίσης είναι η άποψη του δικαστηρίου ότι πρέπει να εφαρμόζεται το στρατιωτικό “Βλέπε – Άκου – Σιώπα”, με βάση το οποίο θα πρέπει να αναμένουμε την πολύχρονη διαδικασία της δίκης πριν μιλήσουμε για όσα βλέπουμε γύρω μας. Ακόμη πιο σχιζοφρενικό δε, είναι το δικαίωμα που έδωσαν οι δικαστές στα ΜΜΕ να τους επηρεάζουν και να καταδικάζουν τους κατηγορουμένους (με την σιωπή) ή να τους αθωώνουν με την υπέρμετρη προβολή των κατηγορητηρίων τους. Αν δηλαδή κάποιος από εμάς εγκληματίσει, καλά κάνει να προσεγγίσει ένα δυο δημοσιογράφους για να τον κατηγορούν όλη μέρα και να αθωωθεί!

Υπάρχουν πολλοί ειδικότεροι να σχολιάσουν αυτά τα ζητήματα σε επιστημονικό και γενικό επίπεδο. H κρίση ωστόσο που δημιουργήθηκε στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι στοιχείο θετικό, εφόσον μπορεί να το αφυπνίσει από την αυτοκρατορική νιρβάνα στην οποία θέλει να διαφυλάσσεται.

Στην πολιτική νιρβάνα τώρα, είχαμε υπόκωφο σεισμό περιωπής που αναμφίβολα αντικαθιστά την τράπουλα που μοιράστηκε πριν ένα χρόνο και εμφανίζει μια καινούργια στο τραπέζι της πολιτικής τσόχας. Στο πόκερ εντός ΔΗΚΟ, οι αντιδρώντες στην πολιτική της ταύτισης με τον Δημήτρη Χριστόφια, “είδαν” τα ρέστα του Μάριου Καρογιάν και όταν ο τελευταίος κατέβασε ένα φιλόδοξο φουλ του άσσου (τρία “Α”), αυτοί παρουσίασαν ένα καλά κρυμμένο καρέ του Τάσσου. Αυτό που χρίζει σοβαρής αξιολόγησης, είναι το πως η επικράτηση της αντιπολιτευτικής τάσης στο συγκυβερνών κόμμα, θα επηρεάσει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.


Οι εκλογές στο ΔΗΚΟ επηρεάζουν όλο το πολιτικό σκηνικό


Κατ’ αρχή θα πρέπει να πιστωθεί στους επικρατήσαντες των εκλογών του ΔΗΚΟ (είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος μαζί τους), η πολιτική διάσταση που έδωσαν στον συνδυασμό τους με τις έντονες τοποθετήσεις στο εθνικό θέμα και η οποία αντιπαρατάχθηκε επιτυχώς την ανούσια επίκληση ισορροπιών που ήθελε να φέρει προς το μέρος του ο πρόεδρος του κόμματος τους. Κάτι που επιβάλλει στο κόμμα, την αναθεώρηση του περιθωρίου που έδωσε στον πρόεδρο Χριστόφια να χειρίζεται το Κυπριακό. Συνέπεια βέβαια των έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ ηγετικών στελεχών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ που ήδη παρουσιάστηκαν, θα είναι η ανάγκη επανεξέταση της απόφασης για συμμετοχή στην Κυβέρνηση. Είναι διατεθειμένοι αυτοί που κέρδισαν να θέσουν τέτοιο θέμα και να χρεωθούν τυχόν απεμπόληση κυβερνητικών δικαιωμάτων του κόμματος τους; Είναι ο κ. Κάρογιαν ευάλωτος στην εξώθηση σε μια μεγάλη ενδοκυβερνητική σύγκρουση; Αυτά είναι ερωτήματα που εντός του έτους θα πρέπει να απαντηθούν.

Από την άλλη, η συγκεκριμένη εσωκομματική εκλογή δημιουργεί περιβάλλον πολιτικής περιχαράκωσης για όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα. Οι γέφυρες μεταξύ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ κλονίζονται, μετά την εκλογή των ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν μεν στην εκλογή Χριστόφια, αλλά έμειναν επιδεικτικά εκτός εξουσίας. Οι σχέσεις μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ είναι επίσης δύσκολες, όχι μόνο λόγω των προεδρικών, αλλά και εξαιτίας των αισθημάτων που φέρουν οι νικητές στο ΔΗΚΟ έναντι της ηγεσίας της αντιπολίτευσης. Οι σχέσεις μεταξύ ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ θα κριθούν εν πολλοίς από την στάση που θα κρατήσει το σοσιαλιστικό κόμμα έναντι της φιλοδοξίας του ΔΗΚΟ να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Αλλά και οι σχέσεις του ΔΗΚΟ με το Ευρωκό τίθενται στην ζυγαριά της ελπίδας των νικητών του κεντρώου κόμματος να ηγηθούν του τρίτου πόλου.

Εδώ έρχεται και η πρόταση Αναστασιάδη, η οποία μπορεί να ελέγχεται για τον επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο έγινε, αλλά επί της ουσίας προσφέρει την διέξοδο στο Δημοκρατικό Κόμμα να εκφράσει την κεντροδεξιά καταγωγή του. Όταν αποφασίσει ότι αφού το εγχείρημα του τέως προέδρου να φέρει τον τρίτο πόλο μαζί μέσω σοσιαλδημοκρατίας, δεν πέτυχε με τον ίδιο το τιμόνι, είναι πολύ δύσκολο να πετύχει με τον ίδιο απών.

Οι εκλογές στο ΔΗΚΟ δημιουργούν ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Στο οποίο και αυτοί που κέρδισαν θα πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν τους ορίζοντες τους, γιατί εκ της φύσεως του το κόμμα τους δεν αντέχει στην απομόνωση. Αλλά και όλοι οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, είτε θα πρέπει να προστρέξουν στην πολιτική καθαρότητα που προκαλεί πολιτικό σεβασμό, είτε να αναπροσαρμόσουν τους τακτικισμούς τους. Ίδωμεν…

Posted in Άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *