Να προστατεύσουμε την δημοκρατία

νοσηλευτές

Με αγωνία ο Κυπριακός λαός παρακολουθεί την μαζική διεκδίκηση αιτημάτων από κοινωνικούς εταίρους, προτού καν μπει η επίσημη υπογραφή της ολοκλήρωσης του μνημονίου. Η προεκλογική περίοδος πριν από τις βουλευτικές εκλογών αδιαμφισβήτητα επιτείνει αυτή τη νέα πραγματικότητα. Η πεποίθηση ότι πολλά αιτήματα τίθενται κατά κάποιο τρόπο εκβιαστικά και με την απειλή του πολιτικού κόστους είναι και έγκυρη και διάχυτη.

Η κυβέρνηση, η βουλή, όλα ανεξαίρετα τα κόμματα, αλλά και το ίδιο το κράτος, καλούνται να πάρουν αποφάσεις ή και να υιοθετήσουν ή να απορρίψουν προσεγγίσεις, προσμετρώντας στην κρίση τους και το πολιτικό και εκλογικό κόστος.

Οι πολίτες της Κύπρου παρακολουθούν τις τεράστιες θυσίες τις οποίες έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια να τίθενται σε κίνδυνο, εφόσον οι διεκδικήσεις αυτές στοχεύουν στην ικανοποίηση αιτημάτων ομάδων που έχουν κατοχυρωμένη την ασφάλεια της εργασίας και του σταθερού εισοδήματος. Το εάν τα αιτήματα που τίθενται είναι ορθά και δίκαια ή όχι δεν έχει τόση σημασία αυτή τη στιγμή. Ακριβώς επειδή προτεραιότητα του κράτους σήμερα θα πρέπει να είναι η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων που θα υποδαυλίσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους δεκάδες χιλιάδες ανέργους. Προτεραιότητα ακόμη είναι να βελτιωθούν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά, για να μπορεί το κράτος και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη αλλά και να να ασκήσει πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για όσους έχουν άμεσες και πιεστικές ανάγκες.


Η εξέταση αιτημάτων σε προεκλογική περίοδο είναι επιζήμια, απαράδεκτη και αντιδημοκρατική.


Ήδη τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, σε βαθμό που δυσκολεύουν χιλιάδες συμπολίτες μας να δεχθούν την δέουσα ιατρική φροντίδα. Τα λιμάνια παρέλυσαν για λίγες μέρες, παραλύοντας το ίδιο το εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας. Πιο πριν είχαμε το κλείσιμο των σχολείων για ασήμαντη και αστεία αφορμή. Είμαστε ενώπιον της απειλής για blackout στο ηλεκτρικό ρεύμα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία. Και ποιος ξέρει τι άλλο θα επακολουθήσει.

Όλες αυτές οι εξελίξεις θέτουν την σταθερότητα της χώρας σε κίνδυνο και επιχειρούν να μας γυρίσουν πίσω στις νοοτροπίες που μας έφεραν μπροστά στο φάσμα  της χρεοκοπίας. Οι ανησυχίες ότι είμαστε ενώπιον ενός οργανωμένου σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας είναι επίσης λογικές. Φαίνεται ότι οι πολιτικές δυνάμεις που μας οδήγησαν στην τρόικα, θέλουν να κάνουν ότι μπορούν για να αμαυρώσουν την ολοκλήρωση του μνημονίου, ακόμη και με τον κίνδυνο να υπονομεύσουν την ίδια την έξοδο από το μνημόνιο.

Στο ΑΚΕΛ αναφέρομαι, που αντί να παραδειγματιστεί από το κόστος του λαϊκισμού του ως κυβέρνηση, δείχνει να επαναλαμβάνει τον εαυτό του και τώρα στην αντιπολίτευση, υποδαυλίζοντας όλο αυτό το απεργιακό κύμα.

Εκ των πραγμάτων, είναι λάθος να συζητούνται αιτήματα κοινωνικών εταίρων σε προεκλογικές περιόδους. Και είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος υπό τις σημερινές ιδιάζουσες συνθήκες. Και για λόγους ποιότητας της δημοκρατίας, αλλά και για λόγους ουσίας. Κατά την γνώμη μου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει ότι κανένα νέο αίτημα θα εξετάζεται ή θα ικανοποιείται από τώρα μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές.

Παρόμοιες αποφάσεις έπαιρνε στο παρελθόν η κυβέρνηση Κληρίδη, πριν από προεκλογικές περιόδους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αειμνήστου Γλαύκου Κληρίδη στις 19/2/2002, μετά την λήψη της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία σημείωνε επί λέξη:

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις προεδρικές εκλογές, ουδέν νέο αίτημα θα εξετάζεται ή θα ικανοποιείται από την Κυβέρνηση, για να διασφαλιστεί με αυτό τον τρόπο η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα του κρατικού μηχανισμού, να αποκλειστούν οποιεσδήποτε απόπειρες προεκλογικού επηρεασμού της κοινής γνώμης, να αποθαρρυνθεί η μαζική υποβολή αιτημάτων ενόψει εκλογών και να καθιερωθούν άψογες και ισότιμες προϋποθέσεις για συμμετοχή όλων των υποψηφίων στην εκλογική διαδικασία.

Η απόφασή μου αυτή συνάδει και προς πάγια θέση μου προτού εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά τις προεδρικές εκλογές του 1998, όταν ήμουν υποψήφιος Πρόεδρος και κατά τις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές του 2001. Κάνω έκκληση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να υιοθετήσουν την ίδια στάση.

Εύχομαι η μη εξέταση και ικανοποίηση αιτημάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να γίνει θεσμός από τώρα και στο εξής προς όφελος της Δημοκρατίας.»

Γλαύκος Κληρίδης, 12/9/2002

Ανάλογη απόφαση σήμερα είναι πιστεύω επιβεβλημένη. Την οφείλουμε στους πολίτες αυτού του τόπου, στην οικονομία, την πορεία της χώρας και την ίδια τη Δημοκρατία και την εκλογική διαδικασία. Αλίμονο εάν καταστεί η πορεία της χώρας έρμαιο τόσο των συμφερόντων, όσο και των προεκλογικών σκοπιμοτήτων σε μια τόσο σημαντική στιγμή.

Posted in Άρθρα.

2 Comments

  1. Δυστυχώς κόμματα και συντεχνίες ανεύθυνα προκαλούν εργασιακή αναστάτωση παρακινώντας εργαζόμενους σε απεργιακές κινητοποιήσεις πιστεύοντας ότι θα έχουν ποσοστιαίο κέρδος αγνοώντας ότι έτσιπροκαλούν αυξήσεις τιμών και υποβιβασμό του βοιωτικου επιπέδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *