Ο ΔΗΣΥ θα καταγράψει ιστορική πρωτιά τον Μάιο

20160221_ALL copy

Το Κυπριακό είναι θέμα ουσίας κι όχι ημερομηνίας.

Δεν φοβάμαι τα συμφέροντα. Θέλω να εκφράσω την ισχυρή σιωπηλή πλειοψηφία του λαού που νιώθει ότι δεν εκπροσωπείται

Η πολιτική οφείλει να δημιουργεί ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και μια καλύτερη ζωή για τον κάθε άνθρωπο.

Θέλω να σπάσω το «διαζύγιο» μεταξύ βουλής και πολιτών.

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”
Της Μαρίνας Οικονομίδου

Την πεποίθηση πως ο ΔΗΣΥ θα καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό που κατέγραψε ποτέ σε εκλογές εξέφρασε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης και υποψήφιος βουλευτής Μιχάλης Σοφοκλέους. Ξεκαθαρίζει την κεντροδεξιά ταυτότητα του κόμματος, επισημαίνοντας ότι έχει καταφέρει να απενεχοποιήσει με τη στάση του, κατά την περίοδο της κρίσης, την κεντροδεξιά τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Το Κυπριακό είναι θέμα ουσίας και όχι ημερομηνίας επισημαίνει παράλληλα, επικρίνοντας την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό και υπογραμμίζει πως υπάρχει μία ισχυρή σιωπηλή πλειοψηφία που στο Κυπριακό δεν είναι προκαταβολικά ταγμένη είτε υπέρ της αποδοχής είτε της απόρριψης του οποιουδήποτε σχεδίου.

–Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να υπάρχει ζήτημα χρονοδιαγράμματος στο Κυπριακό. Χρονοδιαγράμματα που μετατίθενται, δίδοντας την εντύπωση στον πολίτη ότι κάτι δεν πάει καλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
–Εκ των πραγμάτων, είναι λάθος να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στη λύση του Κυπριακού. Μπορεί να έχουν αναφερθεί ημερομηνίες λόγω της ευγενούς προσδοκίας ξένων παραγόντων να λυθεί το Κυπριακό όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αλλά ακριβώς επειδή οι ημερομηνίες καταρρίπτονται από την πραγματικότητα, δημιουργούν αυτή την αρνητική εντύπωση. Το Κυπριακό είναι θέμα ουσίας και όχι ημερομηνίας. Και το κλίμα στο Κυπριακό διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων και όχι με ευχές. Σήμερα, υπάρχει έδαφος να συζητήσουμε ουσιαστικά για μία λύση του Κυπριακού και αυτή την πραγματικότητα ούτε να την εκβιάσουμε μπορούμε, αλλά ούτε να την αφήσουμε στο διηνεκές. Το μόνο που πιέζει χρονικά είναι η διεθνής συγκυρία που κάνει τη λύση του Κυπριακού επιτακτική, με τρόπο που όλοι μπορούν να είναι κερδισμένοι και πρώτα από όλα εμείς. Σίγουρα αυτή η συγκυρία δεν θα υπάρχει για πάντα, αλλά ούτε σωστό είναι να βάζουμε τον χρονικό πήχη από μόνοι μας τόσο ψηλά. Το κυρίαρχο ζητούμενο είναι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που θα αναγκαστεί η Τουρκία να τοποθετηθεί επί της ουσίας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος και της ίδιας της Τουρκίας. Η Τουρκία παθαίνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τη μη λύση του Κυπριακού και τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης.

-Υπάρχει το παράδοξο να βλέπουμε τη στήριξη του ΑΚΕΛ προς την κυβέρνηση στο κυπριακό και τη στήριξη του ΔΗΚΟ στην οικονομία. Λειτουργεί υπέρ σας ή συγχύζει τη βάση σας;
-Στην Κύπρο έχουμε μάθει να δαιμονοποιούμε εικόνες και να παραγνωρίζουμε ουσίες. Η σύγκλιση απόψεων με το ΑΚΕΛ στο κυπριακό και με το ΔΗΚΟ- κυρίως στην οικονομία- είναι ωφέλιμο για τον τόπο. Δεν είναι προϊόν κομματικών παζαριών ή κάποιας μυστικής συμφωνίας με στόχο να αποκτήσουν οφέλη τα κόμματα. Είναι προϊόν γνήσιας επιθυμίας. Να βρούμε αφενός ένα σωστό έντιμο συμβιβασμό στο κυπριακό ζήτημα και αφετέρου να σταθεροποιηθεί η χώρα και να κτιστεί σε γερά θεμέλια η κυπριακή οικονομία. Δεν συμφωνούμε σε όλα ούτε με το ΑΚΕΛ στο κυπριακό ούτε με το ΔΗΚΟ στην οικονομία. Με το ΑΚΕΛ για παράδειγμα, έχουμε ουσιώδεις διαφορές ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε τις δύο κοινότητες. Εμείς θέλουμε να κτίσουμε αλληλοσεβασμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων αυτή είναι μια ουσιαστική διαφορά. Με το ΔΗΚΟ έχουμε διαφορές στην οικονομία ειδικά με το ζήτημα των συντεχνιακών συμφερόντων και άλλων. Εμείς βλέπουμε την πιο ευρεία εικόνα του τρόπου που προστατεύεται το συμφέρον του Κύπριου πολίτη παρά την πολιτική που θέλει να προστατεύσει κεκτημένα που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Όμως αυτές οι συγκλίσεις είναι υγεία. Ζητούμε από την μια τη συναίνεση όλων αυτών των δυνάμεων από την άλλη δε μπορούμε να δαιμονοποιούμε υγιείς συναινέσεις που υπάρχουν γι αυτούς τους μεγάλους στόχους. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε. Αντιλαμβάνομαι ότι στη βάση του ΔΗΣΥ καμιά φορά υπάρχουν μουρμούρες γι αυτές τις συγκλίσεις που ερμηνεύονται πολλές φορές με μια κουτσομπολίστικη διάθεση όμως με αυτό τον τρόπο χάνουμε την ουσία, και η ουσία είναι να είσαι πρώτα ωφέλιμος για τον τόπο σου και μετά ωφέλιμος για την παράταξή σου.

–Υπάρχει το αφήγημα, από πλευράς σας, ότι πάμε καλά στην οικονομία. Ωστόσο, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων, νέων που μεταναστεύουν και ένα επικίνδυνα μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.
–Όλα αυτά ισχύουν. Τα προβλήματα είναι εκεί και δεν ευχαριστούν κανέναν. Ένα, όμως, είναι να ευχόμαστε να βελτιωθούν αυτά τα θέματα ή να δακρύζουμε πάνω από τα συντρίμμια και άλλο να δουλεύουμε σκληρά για να βελτιωθούν. Σε Κύπρο και Ελλάδα έχουμε δει δύο διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της κρίσης. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπήρξε άρνηση της πραγματικότητας. Στην Κύπρο εφαρμόσαμε μία άλλη πολιτική προσέγγιση, που ήθελε τη ρηξικέλευθη διαχείριση της κρίσης. Μία διαδικασία με θυσίες, που τελειώνει σήμερα μετά από τρία χρόνια μνημονίου. Τώρα, από τη διαχείριση, πρέπει να πάμε στην πολιτική. Από τον Μάρτιο και μετά, υπάρχει μία νέα πρόκληση για την Κύπρο: να καταφέρει να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία τα δικά της συμφέροντα, χωρίς την επιτήρηση των ξένων. Προτεραιότητά μας τώρα είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες δημιουργίας νέων δουλειών, νέων επιχειρήσεων δραστηριοποίησης των παλιών, και απασχόλησης των ανέργων. Να αυξηθεί το εισόδημα πολιτών και επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λυθούν τα προβλήματα. Μπορεί να ακούγομαι σκληρός, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Ο άλλος τρόπος εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και βλέπουμε τα αποτελέσματα.

–Ο ΔΗΣΥ το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει πολλά πρόσωπα. Τελικά τι πρεσβεύει;
–Ο ΔΗΣΥ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα που οφείλει να φιλοξενεί τάσεις και απόψεις που δεν συγκλίνουν σε όλα τα ζητήματα αλλά σε μεγάλους στόχους. Ο ΔΗΣΥ φεύγει από την περίοδο που είχε ενοχοποιηθεί η πιο φιλελεύθερη, κεντροδεξιά προσέγγιση των πραγμάτων και έχει καταφέρει να απενεχοποιήσει τη Δεξιά και την Κεντροδεξιά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Και το έχουμε καταφέρει με την υπευθυνότητα με την οποία διαχειριστήκαμε την κρίση. Ο κόσμος έχει προβλήματα ακόμα, αλλά τα προβλήματά του αυτή την τριετία δεν έχουν επιδεινωθεί, μειώνονται. Ας μην είμαστε άδικοι, ο ΔΗΣΥ αντιμετώπισε τις προκλήσεις του μνημονίου ενωμένος. Κανένας βουλευτής δεν έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα στη μη ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων όσα κακά κι αν έχουν γίνει και ειδικά στην κοινοβουλευτική ομάδα.

-Βεβαίως η κρίση ανέδειξε ότι ο ΔΗΣΥ είναι ένα κόμμα που ανήκει στο κατεστημένο. Για ποιο λόγο ένας πολίτης να ψηφίσει σήμερα τον ΔΗΣΥ;
-Ο ΔΗΣΥ δεν είναι σημερινός και ασφαλώς δεν είναι στην κατάσταση των δεκαετιών του ‘70 και ‘80 που ήταν στην αντιπολίτευση. Eίναι μέρος του πολιτικού συστήματος της Κύπρου, έχει κυβερνήσει πέραν της μίας φοράς και δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών. Από την άλλη όμως θα πρέπει να δούμε τι τομές έχει φέρει στη χώρα. Έχει καταφέρει να εντάξει την Κύπρο στην Ε.Ε, έχει καταφέρει να είναι το κυπριακό σε μία πορεία που μπορεί να φτάσει σε έντιμο συμβιβασμό, έχει καταφέρει να έχει η Κύπρος αξιοπιστία όση δεν είχε ποτέ στο παρελθόν. Και στις δύο περιπτώσεις που έχει κυβερνήσει, με τα κακά κάθε διακυβέρνησης. Το θέμα δεν είναι να δαιμονοποιούμε τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά να μπορούμε να αξιολογήσουμε τι πρέπει να γίνει από δω και μπρος. Και με τα κακά του, είναι ο ΔΗΣΥ που έχει φέρει την πρόοδο σ αυτό τον τόπο και σε πολιτικό και σε εθνικό και σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Κατηγορούμαστε για παράδειγμα για συντηρητισμό. Είναι ο ΔΗΣΥ, ως κυβέρνηση, που έχει περάσει τον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης. Αριστερές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν. Οι πολιτικές δυνάμεις -που μας κατηγορούν είτε για αποχές είτε για ψήφους ενάντια στην κοινωνική πρόοδο- όταν ήταν στην κυβέρνηση δεν τόλμησαν καν να φέρουν τέτοια νομοσχέδια στη βουλή.

–Η υφιστάμενη Βουλή γενικά παρουσίασε σε κρίσιμα ζητήματα μια εικόνα ελαφρότητας με αποτέλεσμα την απαξίωση των πολιτών. Τι φιλοδοξείτε να αλλάξετε με την είσοδό σας στη Βουλή;
–Ζούμε μία πολύ αντιφατική κατάσταση σήμερα. Είμαστε στην πιο πολιτική περίοδο που έχουμε ζήσει ποτέ. Δεν υπάρχει παρέα οποιασδήποτε ηλικίας που να μη συζητεί οικονομικά, πολιτικά ή άλλα θέματα που αφορούν στο κράτος. Και όμως, την ίδια ώρα βιώνουμε τη μεγαλύτερη απαξίωση απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Αυτό το διαζύγιο μεταξύ Βουλής και κοινωνίας πρέπει να σπάσει. Έχουμε δει με τον χειρότερο τρόπο το τι κακό μπορούμε να πάθουμε από κακές πολιτικές επιλογές. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται μία βελούδινη πολιτική επανάσταση. Επανάσταση ουσίας και όχι λαϊκισμού. Να χτίσουμε την πολιτική αξιοπιστία από την αρχή. Είναι γεγονός πως η προηγούμενη βουλή είχε και έχει αστοχίες, με κυρίαρχες το πώς διαχειρίστηκε το πρώτο «κούρεμα» και τη Λαϊκή Τράπεζα προηγουμένως. Αυτά όμως λύνονται μόνο με έναν τρόπο: με μία ουσιαστική αναβάθμιση και ανανέωση νοοτροπιών και εκπροσώπων. Το να κατηγορούμε από τον καναπέ μας το πολιτικό σύστημα, το μόνο που προσφέρει είναι τη διαιώνισή του.

–Προσωπικά έχετε εκφράσει πολλές φορές την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μία άλλη οπτική γωνία στο Κυπριακό. Δεν φοβάστε ότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση του κόσμου και των οργανωμένων συνόλων;
–Καθόλου δεν φοβάμαι, γιατί εκτός από αυτούς που φωνάζουν, υπάρχει μία ισχυρή σιωπηλή πλειοψηφία που νιώθει ότι δεν εκπροσωπείται. Μία σιωπηλή πλειοψηφία που στο Κυπριακό δεν είναι προκαταβολικά ταγμένη είτε υπέρ της αποδοχής είτε της απόρριψης του οποιουδήποτε σχεδίου. Αντιλαμβάνεται τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένει να κρίνει το αποτέλεσμα. Θέλω να πιστεύω ότι μπορώ να εκφράσω αυτούς τους ανθρώπους. Το ίδιο και στην οικονομία. Δεν είναι μόνο τα οργανωμένα συμφέροντα που προσπαθούν να εκβιάσουν κυβέρνηση και Βουλή με την επίκληση ψήφων. Είναι η σιωπηλή πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά για να παν οι ίδιοι καλύτερα. Και όταν παν οι ίδιοι καλύτερα, πάει και η χώρα καλύτερα. Αυτοί υπάρχουν και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αλλά νιώθουν έντονα σήμερα ότι δεν εκφράζονται. Αν θέλει κάποιος να φέρει την ανανέωση στην πολιτική, το πρώτο που πρέπει να φροντίσει είναι να αντιπροσωπεύσει τη σιωπηλή πλειοψηφία αυτού λαού. Αυτή, που θέλει την πρόοδο και μία καλύτερη επόμενη μέρα για την Κύπρο, που αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται χωρίς να σπάσουν αυγά και που θέτει το εθνικό και δημόσιο συμφέρον πάνω από οποιοδήποτε συντεχνιακό ή κομματικό.

-Στο παρελθόν υπογραμμίζατε πως η πολιτική είναι αλλιώς. Τελικά είναι αλλιώς;
-Όχι μόνο πριν πέντε χρόνια, αλλά από πολύ προηγουμένως είχα και έχω την πεποίθηση ότι η πολιτική είναι αλλιώς. Δυστυχώς τα χρόνια που πέρασαν, η πολιτική που δεν ήταν αλλιώς έφερε τα αποτελέσματα που έφερε. Αν θέλετε, μπορώ να κάνω την αυτοκριτική ότι αυτά που έλεγα τότε ήταν πρόωρα για να γίνουν αποδεκτά από τον κόσμο. Νομίζω όμως ότι σε αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια ακόμα κι εγώ έχω τρομοκρατηθεί από το πόσο έχουν επιβεβαιωθεί. Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορείς να ασκείς πολιτική σε ευρύτερο πλαίσιο: είτε απευθύνεσαι στο προφανές που θέλει ο κόσμος να ακούσει εκείνη τη στιγμή, είτε απευθύνεσαι στο μέλλον του τόπου σου, έστω και αν τη στιγμή που το λες δεν είναι λαοφιλές. Η πολιτική είναι αλλιώς όταν με ουσιαστικές προτάσεις, αρχές και ιδέες θέλεις να πάει ο τόπος σου μπροστά, θέλεις να αντιμετωπίσεις τους οποιουσδήποτε τρομάζουν από την αλλαγή γνωρίζοντας ο ίδιος ότι αύριο θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τον τόπο και ο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζει καλύτερα από πριν.

–Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τον τρόπο που θα κινηθεί ο ΔΗΣΥ τον Μάη;
–Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές υπάρχει ένα διπλό ισχυρό δίλημμα. Από τη μία θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα διακινδυνεύσουμε να ρίξουμε στον κάλαθο των αχρήστων όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, επειδή τα αποτελέσματα δεν πρόλαβαν να είναι επαρκώς αισθητά στον κάθε πολίτη. Από την άλλη, θα πρέπει να αποφασίσουμε κατά πόσο θα τρέξουμε να υπερασπιστούμε όλα αυτά που θεωρούσαμε στο παρελθόν κεκτημένα ή αν θα επιλέξουμε μία καλύτερη επόμενη μέρα για τον τόπο, μία μέρα ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Και στα δύο διλήμματα, ο ΔΗΣΥ είναι ο μόνος που έχει ξεκάθαρη στάση. Είναι ευγενής φιλοδοξία για τον ΔΗΣΥ να αναμένει αυτές τις βαθιά πολιτικές και στρατηγικές επιλογές για τον τόπο, να επικυρωθούν στις βουλευτικές εκλογές. Προσωπικά πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθούν και πως ο ΔΗΣΥ θα καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ σε βουλευτικές εκλογές.

Posted in Συνεντεύξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *