Στην Κύπρο, το χαμόγελο επιστρέφει

Άρθρο στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, στην Κύπρο γράφτηκε μια ιστορία γενναιότητας και ελπίδας. Μετά που οι δραματικές συνθήκες, απότοκο του λαϊκισμού, των αγκυλώσεων και της αδυναμίας αντίληψης των πραγματικοτήτων, είχαν φέρει τον Κυπριακό λαό με την πλάτη στον τοίχο. Ταπεινωμένο και αδύναμο.

Οι Κύπριες και οι Κύπριοι βρήκαν ξανά το σθένος να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Διότι, την Κύπρο δεν τη διέσωσαν οι ξένοι. Την διέσωσαν οι πολίτες της. Οι άνθρωποί της. Με τις θυσίες και το κουράγιο τους. Τη σωφροσύνη, το πείσμα και την εργατικότητά τους. Με την αποφασιστικότητά να διεκδικήσουν ξανά τη ζωή τους και την ευημερία των παιδιών τους.

Για εμάς, ήταν μεγάλη τύχη και ευλογία να ηγούμαστε αυτής της προσπάθειας. Και να έχουμε συμβάλει με τις κινήσεις μας, στην ταχύτερη και σωστότερη υπέρβαση της κρίσης.


Οι Κύπριοι έγραψαν μια νέα ιστορία γενναιότητας και ελπίδας. Σε αυτή την κοινωνία, την αποφασισμένη να ξανασηκώνεται περήφανα όρθια, δεν αξίζει να την τραβήξουν πάλι πίσω.


Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν ότι καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η μεγαλύτερη μας επιτυχία είναι ότι κατορθώσαμε οι πολίτες να εμπιστευτούν ξανά τον εαυτό και τη χώρα τους. Με θέληση να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Και σήμερα, να μπορούν ξανά να ονειρεύονται και να ελπίζουν. Είναι δικός τους ο άθλος και σε αυτούς ανήκουν τα εύσημα.

Από την πλευρά μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με αποφασιστικότητα σήκωσε γερά το βάρος της ευθύνης και της καθοδήγησης στους ώμους του. Μια κυβέρνηση που συνδύασε σημαντική εμπειρία αλλά και στην πλειοψηφία της νέους ανθρώπους  γεμάτους οράματα, και μια παράταξη που πετύχαινε τις κρίσιμες και απαραίτητες συμμαχίες με την αντιπολίτευση στη βουλή, κάναμε αυτό που έπρεπε και αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή μας:

  1. Καθοδηγήσαμε τη χώρα μας για να βγει με ασφάλεια από τον βάλτο της ύφεσης. Με ορθολογιστική διαχείριση, χρειάστηκε να γίνουμε σκληροί κάποιες φορές για να μπορέσουμε να δικαιώσουμε τις θυσίες των συμπολιτών μας. Συμμαζέψαμε τις δημόσιες δαπάνες, χωρίς να στραγγαλίσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Όχι μόνο δεν βάλαμε νέους, αλλά μειώνουμε ή και καταργούμε φόρους. Κρατήσαμε τους πυλώνες της οικονομίας μας ζωντανούς και δώσαμε νέα εχέγγυα, για να μπορούμε σήμερα να τους βλέπουμε να ανακάμπτουν. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας, για να μπούμε ξανά πιο υγιείς και πιο δυνατοί στον διεθνή ανταγωνισμό, να πετύχουμε δυναμική πορεία ανάπτυξης και να υποδεχθούμε ξανά μεγάλες επενδύσεις και κορυφαία έργα που αλλάζουν την φυσιογνωμία τη Κύπρου.
  2. Οχυρώνουμε θεσμικά τη χώρα μας για να μην επιτραπεί σε κανέναν να την θέσει ξανά σε κίνδυνο. Εμπεδώνουμε την πολιτική ευθύνη και τη λογοδοσία. Βλέπουμε κόσμο που καταχράστηκε την εμπιστοσύνη και τα χρήματα των πολιτών να οδηγείται στη φυλακή. Με μια σαρωτική μεταρρυθμιστική διαδικασία αλλάζουμε και εκσυγχρονίζουμε εκ βάθρων την Κυπριακή πολιτεία. Προωθούμε καινοτόμες ιδέες και σύγχρονη τεχνολογία, εντάσσουμε την Κύπρο στην ψηφιακή εποχή. Υλοποιούμε με συνέπεια ένα σχέδιο που αναδιοργανώνει τις δομές του κράτους μας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό, να υπηρετεί καλύτερα τον πολίτη και να καλλιεργεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.
  3. Δυναμώνουμε τους συνεκτικούς δεσμούς της κοινωνίας μας, προστατεύοντας, με όσες δυνατότητες έχουμε, όσους έχουν περισσότερη ανάγκη από τη βοήθεια μας. Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είχαμε τη βούληση. Και όταν βρίσκεται η βούληση βρίσκονται και οι πόροι και οι τρόποι για να κάνουμε τη διαφορά ανάμεσα στη ντροπή και την αξιοπρέπεια. Προχωρήσαμε με αλληλεγγύη και σεβασμό να ενδυναμώσουμε το κοινωνικό κράτος. Εξασφαλίζουμε την αξιοπρεπή διαβίωση, την ασφάλεια της υγείας και το δικαίωμα στην καλύτερη παιδεία για όλους τους Κυπρίους. Κατοχυρώσαμε κοινωνικές ελευθερίες και δικαιώματα σε κοινωνικές ομάδες που η πολιτεία είχε ξεχασμένες για δεκαετίες. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας νιώθουν αυτά τα πέντε χρόνια πιο ίσοι με τους υπολοίπους, πιο αξιοπρεπείς και πιο ικανοί να τραβήξουν το δικό τους δρόμο.
  4. Ισχυροποιούμε τη θέση μας στο διεθνές περιβάλλον και αξιοποιούμε επιτέλους την ευρωπαϊκή μας υπόσταση, την γεωγραφική μας θέση και τις γεωστρατηγικές μας δυνατότητες. Η Κύπρος σήμερα, έχει πολύ μεγαλύτερο διεθνές αποτύπωμα από το περίγραμμα των συνόρων της. Είναι πιο ισχυρή και πιο αξιόπιστη από ποτέ. Δεν είμαστε η «καημένη» χώρα του παρελθόντος. Με σοβαρότητα, προχωρούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά και ειρηνικά, απειλές και ανησυχίες. Κτίζουμε ισχυρές περιφερειακές και διεθνείς συμμαχίες που θέτουν την χώρα μας στο επίκεντρο και αναβαθμίζουν το ρόλο μας στη διεθνή σκακιέρα. Πετυχαίνουμε με αυτό τον τρόπο να επιδιώξουμε τις μεγάλες μας προοπτικές, αλλά και δημιουργούμε συνθήκες που κατοχυρώνουν την ασφάλεια της μελλοντικής μας επιβίωσης.
  5. Φτάσαμε πιο ουσιαστικά και πιο κοντά από ποτέ σε ένα έντιμο συμβιβασμό στο Εθνικό μας Θέμα. Δεν τον έχουμε πετύχει ακόμη, αλλά τα βήματα μπροστά είναι καταγεγραμμένα και αναγνωρισμένα από όλους. Συζητούμε για αυτά που μας πονάνε περισσότερο, με διάθεση κατανόησης των ανησυχιών και της άλλης πλευράς, για μια αμοιβαία επωφελή λύση. Διεκδικούμε για πρώτη φορά την πραγματική ανεξαρτησία μας. Ένα κανονικό κράτος, μακριά από κηδεμόνες, εγγυητές και «χωροφύλακες». Την Κύπρο να την διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Κύπριοι. Και παραμένουμε έτοιμοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, μέσα στο πλαίσιο του γόνιμου εδάφους που καλλιεργήθηκε με πολύ κόπο και προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα.

Σήμερα, στο επίκεντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τη γειτονιά μας κυριολεκτικά να φλέγεται, με την Ευρώπη να ανασυντάσσεται και να προχωρά στο επόμενο της βήμα και την Τουρκία να ανησυχεί όλο και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα, η Κύπρος εξελίσσεται σε μια όαση σταθερότητας, σε ένα κέντρο πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας.

Είναι αλήθεια ότι σε αυτή την πορεία είχαμε αστοχίες. Κάναμε λάθη και επιλογές που θα έπρεπε να είναι διαφορετικές. Με όλα όμως τα δικαιολογημένα παράπονα, σήμερα η Κύπρος μας αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας. Και εάν στο εσωτερικό διαφωνούμε σε πολλά, απ’ έξω υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Και για όλο τον κόσμο είμαστε σήμερα μια χώρα πρότυπο, για την ταχύτητα και τον τρόπο που κατάφερε να υπερβεί τα αδιέξοδα, να χτίσει εμπιστοσύνη και συμμαχίες και να προχωρήσει μπροστά.

Γι’ αυτή την νέα ιστορία γενναιότητας και ελπίδας, πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Η ανάκαμψη και η σημερινή θετική πορεία, είναι μια κατάκτηση των πολιτών, μια νέα προοπτική που αξίζει σε όλους τους ανθρώπους μας που πάλεψαν για να βλέπουμε σήμερα την αισιοδοξία, την ελπίδα και το χαμόγελο να επιστρέφουν στον τόπο μας.

Σε αυτή την κοινωνία, την αποφασισμένη να ξεπερνά τα εμπόδια και να ξανασηκώνεται περήφανα όρθια, δεν αξίζει να την τραβήξουν πάλι πίσω. Δεν αξίζουν νέες περιπέτειες. Οι πολίτες αυτής της χώρας αξίζουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον έχοντας τη σιγουριά με την οποία σήμερα το κτίζουμε.

Υπάρχουν όντως, προβλήματα ακόμη. Όλοι όμως βλέπουμε κάθε μέρα γύρω μας τα θετικά αποτελέσματα της ριζικής αλλαγής που συντελείται. Αυτή λοιπόν η ιστορία, αξίζει να ολοκληρωθεί. Πρώτα και κύρια γιατί δημιουργεί σε όλα τα επίπεδα μια καλύτερη Κύπρο για μας και για τους νέους μας.

Posted in Άρθρα.

One Comment

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Μιχάλη. Ωστόσο υπάρχει ακόμη σύννεφο πάνω από τα κεφάλια μας καθώς αρκετοί από αυτούς που έσωσαν την Κύπρο δεν έτυχαν ανταπόδωσης οπότε δεν έχουν κανένα λόγο να χαμογελούν. Την χώρα την έσωσαν αυτοί που έχουν κουρευτεί και από αυτούς καταρρέουν μόνον όσοι είχαν ταμεία προνοίας . Παρακαλώ στάσου μια στιγμή και σκέψου πώς νοιώθουν 2000 άνθρωποι που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται αναπτύξεις υπερδεκαπλάσιων ποσών από αυτά που θα μπορούσε να παραχωρήσει στους πιο πάνω για να τους “γλυτώσει”. Μια κοινωνία ευτυχέστερων ανθρώπων έστω και κατά 2000 είναι καλύτερη από μια κοινωνία με καλύτερους δρόμους για τον Πωμό και την Πόλη Χρυσοχούς….νομίζω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *