Τέσσερα σημεία προβληματισμού για τον ΔΗΣΥ

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν μπορεί να αφήνει κανέναν μας ικανοποιημένο. Ιδιαίτερα όταν οι εκλογές αφορούσαν την Ευρώπη που είναι το προνομιακό μας πεδίο. Μπορεί όμως και πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα και την ευκαιρία να διορθωθούν τα λάθη που απομακρύνουν τον κόσμο και την ελπίδα από τον ΔΗΣΥ και την πολιτική.

Με σοβαρότητα και ψυχραιμία, χωρίς πανικό αλλά και χωρίς κανένα εφυσηχασμό, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση ετός του Δημοκρατικού Συναγερμού. Έχει η παράταξη ως κόμμα δύο χρόνια μέχρι της επόμενες εκλογές και ως κυβέρνηση τέσσερα. Τώρα είναι η ώρα της διόρθωσης.

Ζήτημα πρώτο – Τι τελικά πρεσβεύουμε;

Οι πολιτικές μας στοχεύσεις δεν είναι ευδιάκριτες ως προς το που ο ΔΗΣΥ θέλει να οδηγήσει τη χώρα. Ο κόσμος δικαιούται να γνωρίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια τι πρεσβεύουμε, ποιες πολιτικές προωθούμε, ποιο πλάνο έχουμε για τη χώρα και την κοινωνία, ποιους δρόμους θέλουμε να ανοίξουμε για την Κύπρο του αύριο. Σε όλα τα ζητήματα: Το Κυπριακό, τις μεταρρυθμίσεις, την εσωτερική διακυβέρνηση, την κοινωνική ατζέντα. Ιδιαίτερα μετά την τεράστια περσινή επιτυχία των προεδρικών εκλογών, που δικαιολογημένα προκάλεσε αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις στους πολίτες.

Ζήτημα δεύτερο – Η εικόνα των κουρασμένων

Υπάρχει – δικαίως ή αδίκως – μια εικόνα κούρασης και κόπωσης. Σε επίπεδο παράταξης, κόμματος και κυβέρνησης. Μια εικόνα ότι γίνεται μια απλή διαχείριση προβλημάτων, χωρίς ένα ευρύτερο σχέδιο, πολιτικό υπόβαθρο και στρατηγική. Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Πριν 14-15 μήνες η παράταξη μας φαινόταν μια υπερδύναμη τόσο σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, όσο και σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η εικόνα. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας νοιώθει μια τεράστια φυσική και ψυχική απόσταση από την παράταξη. Χρειαζονται επειγόντως “φρεσκάρισμα” και αλλαγές.

Ζήτημα τρίτο – Η λάθος εκλογική στρατηγική

Να δούμε την εκλογική μας στρατηγική. Το ύψωμα των τόνων που έγινε και στις βουλευτικές του 2016 με το “δεν θα το ρισκάρουμε” και τώρα με το “δεν θα μας γυρίσουν πίσω”, καθώς και η εστίαση σε μια αρνητική αντί θετική ατζέντα, έφεραν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε άλλο να ζητούμε την στήριξη των πολιτών επειδή είμαστε οι “λιγότερο χειρότεροι”. Οφείλουμε να είμαστε οι καλύτεροι. Ο “διαγωνισμός των χειροτέρων” δεν προσελκύει κανένα.

Ζήτημα τέταρτο – Η χαμένη αύρα του Συναγερμού

Να δούμε ξανά την αύρα που ήταν πάντα η δύναμη του ΔΗΣΥ στις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Τις παραγωγικές ηλικίες, τους εκσυγχρονιστές, τους σύγχρονους και φιλελεύθερους ανθρώπους, που επιζητούν και φέρνουν την πρόοδο και την εξέλιξη. Και πολύ περισσότερο τους νέους. Έχουμε υστερήσει πολύ σε αυτό τον τομέα. Από το 1976 αυτή ήταν η κινητήρια μας δύναμη. Χρειάζεται ο ΔΗΣΥ να επανεύρει την αύρα του, αλλιώς η παράταξη θα αργοπεθαίνει.

Τα πιο πάνω πολυ επιγραμματικά και σε τίτλους. Η ενδελεχής ανάλυση εκεί που πρέπει, εφόσον γίνει η ανοικτή, εις βάθος και ελεύθερη συζήτηση που πρέπει.

Posted in Άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *