"Ουσία της πολιτικής είναι να ανοίγει δρόμους για τη χώρα.
Να δημιουργεί καλύτερη ζωή για κάθε πολίτη.
Χρειαζόμαστε σήμερα μια βελούδινη πολιτική επανάσταση.
Να κτίσουμε την πολιτική από την αρχή."
Image is not available

"Ήρθε η ώρα της σιωπηλής πλειοψηφίας.
Των παραγωγικών και δημιουργικών ανθρώπων που απαιτούν και δικαιούνται ένα σύγχρονο και ανταποδοτικό κράτος."

"Ή σιωπηλή πλειοψηφία χρειάζεται να εκφραστεί.
Οι παραγωγικοί και δημιουργικοί άνθρωποι που απαιτούν και δικαιούνται ένα σύγχρονο και ανταποδοτικό κράτος."

"Ή σιωπηλή πλειοψηφία χρειάζεται να εκφραστεί.
Οι παραγωγικοί και δημιουργικοί άνθρωποι που απαιτούν και δικαιούνται ένα σύγχρονο και ανταποδοτικό κράτος."

Image is not available

Από το 2008 ανταλλάσσουμε απόψεις στο πιο ιστορικό πολιτικό blog της Κύπρου.

Image is not available
previous arrow
next arrow
Slider

Μπροστά, για μια βελούδινη πολιτική επανάσταση

Πολιτική, από την αρχή

Να σπάσουμε το διαζύγιο κοινωνίας και πολιτικής. Να κάνουμε, μια βελούδινη πολιτική επανάσταση. Με ήθος και καθαρότητα θέσεων να λέμε μόνο την αλήθεια και να πολιτευόμαστε σοβαρά και υπεύθυνα.

Έντιμο Συμβιβασμό στο Κυπριακό

Ήρθε η ώρα της σιωπηλής πλειοψηφίας. Όσων δεν είναι προκαταβολικά υπέρ ή ενάντια σε μια λύση. Όσων θέλουν να κάνουμε το παν για να απελευθερώσουμε τις πραγματικές δυνατότητες της Κύπρου μας.

Ριζική Μεταρρύθμιση

Θέλουμε ένα πρότυπο κράτους, με δικαιώματα, υποχρεώσεις, αξιόπιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Που θα προσφέρει μια καλύτερη ζωή στους πολίτες του και θα ανταποδίδει επαρκώς όσα παίρνει απ' αυτούς.

Τους Νέους και τη Μεσαία Τάξη

Ξεπερνούμε την νοοτροπία της "αρπακτής". Φτιάχνουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα στηρίζεται σε γερά θεμέλια και σε νέους τομείς. Δημιουργούμε έτσι μέλλον για τους νέους και αναγεννούμε τη μεσαία τάξη.

Δικαιοσύνη και Διαφάνεια παντού

Εμπεδώνουμε την αξιοκρατία και την αξιολόγηση όλων. Δίνουμε εφόδια στην δικαιοσύνη να κινείται πιο γρήγορα. Όλες οι δημόσιες δαπάνες δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, προσβάσιμες στον έλεγχο του κάθε πολίτη.

Ισχυρή Κεντροδεξιά Ιδεών

Θέλω ο ΔΗΣΥ να στηρίζει με σθένος την κεντροδεξιά ιδεολογία του στη Βουλή και την κοινωνία. Βασισμένοι σε αρχές και αξίες ελκύουμε νέα πρόσωπα, διαμορφώνουμε νέες ιδέες, παράγουμε αποτελεσματικές πολιτικές.
Έλα μαζί μας!

Έλα μαζί μας!

Στην πρώτη γραμμή, να κτίσουμε την πολιτική από την αρχή!

Τελευταία Ενημέρωση

Να πάμε όλες οι χώρες μαζί στη Χάγη.

Να πάμε όλες οι χώρες μαζί στη Χάγη. Το Κυπριακό και η Αμμόχωστος να μην είναι θύμα της κλιμάκωσης.
Στην οικονομία χρειαζόμαστε με τόλμη και ταχύτητα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Συνέντευξη στon “Φιλελεύθερο”.

Συναγερμός για την Αμμόχωστο

Είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Αμμόχωστος να είναι το θύμα της μεγάλης αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο χρόνος του Φυσικού Αερίου τελειώνει

Σε λίγο καιρό, η διελκυστίνδα του ποιος και πόσο ρόλο θα έχει στους φυσικούς πόρους , θα γίνει μια εντελώς άχρηστη, άνευ ουσίας, ιστορία

Η Τουρκία δεν είναι ούτε Αήττητη ούτε Άτρωτη

Μαζί με την θωράκιση των θέσεων μας, έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε και τις διεξόδους που θα επιλύουν τα προβλήματα. Μόνο έτσι θα είμαστε αξιόπιστοι και θα κερδίσουμε την ευρωπαϊκή και διεθνή συμπαράσταση και αποδοχή.

Ενωμένοι απέναντι στον Κορωνοϊό

Μαζί με την τεράστια ευθύνη των αρμοδίων, υπάρχει και η ατομική του καθενός μας. Έχουμε κράτος και το βλέπουμε να πιάνει το τιμόνι. Δεν μπορεί όμως το κράτος να κρατάει το χέρι του κάθε πολίτη.

Αναπροσαρμογή Προγραμμάτων ΡΙΚ για σκοπούς εκπαίδευσης

Επιστολή προς τον Πρόεδρο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσαρμογής των προγραμμάτων – ιδιαίτερα του ΡΙΚ2 – σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου αυτά να εξυπηρετήσουν εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας

Ούτε η μεγάλη επιθυμία για λύση του Κυπριακού προβλήματος, ούτε και η τεράστια ανάγκη να επιβιώσει ο Κυπριακός Ελληνισμός στη γη των πατέρων του, επιτρέπεται να γίνονται αντικείμενα του περιθωρίου.

Δεν έχουμε άλλο χρόνο μπροστά μας

Πρώτη προτεραιότητά μου, είναι να συνδράμω στον ολικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Οφείλουμε πλέον να επικεντρωθούμε στην ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης και στους νέους μας

Προτεινόμενα

Γλαύκος Κληρίδης και πολιτική ηθική

ο Γλαύκος Κληρίδης σίγουρα μπορεί να καταγραφεί ως ένας ατόφια αντισυστημικός πολιτικός που κατάφερε να μεγαλουργήσει «κοροϊδεύοντας» το ίδιο το σύστημα

Στην Κύπρο, το χαμόγελο επιστρέφει

Οι Κύπριοι έγραψαν μια νέα ιστορία γενναιότητας και ελπίδας. Σε αυτή την κοινωνία, την αποφασισμένη να ξανασηκώνεται περήφανα όρθια, δεν αξίζει να την τραβήξουν πάλι πίσω.

Facebook

Michalis Sophocleous
Michalis SophocleousThursday, January 21st, 2021 at 5:48pm
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, απέναντι σε όσους ήθελαν να ρίξουν την Κύπρο στα τάρταρα.
Θα στηρίξουμε αποτελεσματικά κοινωνία και οικονομία. Δεν είναι όμως αρκετό, είναι πολλά τα παραστρατήματα.
Απαιτείται να αποκαταστήσουμε τη σχέση με τους συμπολίτες μας, τον διαχρονικό χαρακτήρα του ΔΗΣΥ, τη μάχη για το μέλλον της πατρίδας μας.
Michalis Sophocleous
Michalis SophocleousWednesday, January 20th, 2021 at 5:45pm
Οξυγόνο ελπίδας, διεθνούς συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και ανεκτικότητας στην παγκόσμια ατμόσφαιρα.
Ίσως η πιο δύσκολη αποστολή που ανέλαβε Αμερικανός Πρόεδρος σε ειρηνική περίοδο, να μας φέρει όλους πιο κοντά ξανά. #BidenHarrisInauguration
Michalis Sophocleous
Michalis SophocleousMonday, January 11th, 2021 at 3:17pm
Προσυπογράφω μέχρι κεραίας την σημερινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό, όπου ξεκαθαρίζονται οι θέσεις και η προσήλωση της παράταξης μας στα διαχρονικά της πιστεύω.
Μια πράξη αναγκαία, στην οποία επιθυμώ να προσθέσω τα ακόλουθα 7 σημεία:

1. Ο ΔΗΣΥ ποτέ δεν περιοριζόταν στο τι απορρίπτει ή σε πρόταξη όρων για να προσέλθει σε συνομιλίες. Πρότεινε πάντοτε ξεκάθαρα το τι και με ποιο τρόπο το επιδιώκει.
Μετά το Κρανς Μοντανά δημιουργήθηκε σύγχυση για τους στόχους μας, την οποία ενίσχυσαν ψίθυροι και ασαφείς τοποθετήσεις. Σε αυτή τη σύγχυση οφείλουμε άμεσα να βάλουμε τέλος.

2. Η διχοτόμηση, σύνορα εντός Κύπρου δηλαδή με την Τουρκία δεν είναι, ούτε και μπορεί ποτέ να είναι επιλογή του ΔΗΣΥ.
Το κόμμα υποστηρίζει «τη γραμμή της αναζήτησης εντός των πλαισίων της σημερινής πραγματικότητας, όχι της επιθυμητής αλλά της δυνατής λύσης, με πολιτική δυναμικού συμβιβασμού (διακήρυξη)

3. Οι Τουρκικές επιδιώξεις και απειλές δηλώνονται για δεκαετίες. Αποστολή μας είναι η αποτροπή τους, για να επιβιώσει στην Κύπρο ο Ελληνισμός, όχι ο συμβιβασμός μας με αυτές.
«οφείλουμε να εκτιμήσουμε την πραγματικότητα ορθώς, όχι για να την αναγνωρίσουμε αλλά για να καθορίσουμε εφικτούς στόχους» (διακήρυξη)

4. Γλαύκος Κληρίδης και Νίκος Αναστασιάδης πλησίασαν πολύ κοντά σε λύση, τελευταία φορά το 2017, με την ανταλλαγή χαρτών, το πλαίσιο Γκουτέρες και το άνοιγμα για πρώτη φορά του κεφαλαίου της ασφάλειας.
Θα ήταν αντίφαση να ειπωθεί σήμερα ότι η λύση δεν μπορεί να είναι εφικτή, δεδομένης μάλιστα της Ευρωπαϊκής μας ιδιότητας.

5. Ξεκινά μια νέα προσπάθεια του ΟΗΕ, με την Τουρκία να επιθυμεί να παρασπονδήσει των συμφωνηθέντων και να "εγκατασταθεί" νόμιμα στην Κύπρο.
Η όποια συζήτηση για άλλες μορφές "λύσης" και από τη δική μας πλευρά, μαθηματικά θα οδηγήσει στην πλήρη απαξία της Διεθνούς Κοινότητας, διευκολύνοντας τις Τουρκικές επιδιώξεις.

6. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις δυσκολίες από το πέρασμα του χρόνου, τη συμπεριφορά και τις εχθρότητες της Τουρκίας, καθώς και τη διεθνή συγκυρία.
Η πρόκληση μας είναι ακριβώς να εκμεταλλευθούμε αυτή τη συγκυρία, θέτοντας το Κυπριακό στις διεθνείς προτεραιότητες ενόψει και των διεργασιών ΗΠΑ - ΕΕ - Τουρκίας.

7. Είναι αντικειμενικό δεδομένο ότι ο Γλαύκος Κληρίδης δεν θα συμβιβαζόταν ποτέ στην ιδέα της διχοτόμησης. Μας προέτρεπε για την αποτροπή της μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του.
Ο αγωνιστικός ρεαλισμός και η τόλμη του αποτελούν για εμάς, εύλογα, αναφορά και πηγή έμπνευσcης.
Michalis Sophocleous
Michalis SophocleousSaturday, January 9th, 2021 at 12:29pm
Τα προβλήματα και η απόγνωση που περιγράφει ο αγαπητός μου Μάριος Διανέλλος είναι πραγματικά, αληθινά, εύλογα. Είναι οι τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες επιχειρήσεις μας εδώ στην Κύπρο, αλλά και αντίστοιχες σε όλη την υφήλιο λόγω της πανδημίας που μας βρήκε. Καταλαβαίνω την αγανάκτησή του και έχει μάλιστα και μια λεβεντιά ο τρόπος που τοποθετήθηκε.

Επικοινώνησα ψες μαζί του, ενώ - προς τιμή του - ο φίλος Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενδιαφέρθηκε και ο ίδιος να εξετάσει (ως παράδειγμα και πριν ανακοινωθούν) το πως τα νέα, γενναία ομολογουμένως μέτρα, θα βοηθήσουν μια επιχείρηση όπως αυτή, να επιβιώσει, να κρατήσει στην εργασία τους απασχολούμενους της και να ξαναλειτουργήσει μόλις γίνει αυτό εφικτό (αυτός είναι ο στόχος μας, ξεπεράσαμε ήδη τις δυνατότητές μας, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς).

Σήμερα, ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα πέραν των 200 εκατομμυρίων για την στήριξη αυτών των επιχειρήσεων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη το για πόσο καιρό είναι κλειστές και το πόσο έχει επηρεαστεί ο τζίρος τους.

Μια επιχείρηση όπως αυτή θα στηριχθεί με:
- Νέο εφάπαξ ποσό κάποιων χιλιάδων ευρώ για να μπορεί να καλύψει τα τρέχοντα έξοδα της (ενοίκια, λογαριασμούς, λειτουργικά κοκ).
- Δίμηνη αναστολή της υποχρέωσης καταβολής του 70% του ενοικίου για Γεννάρη και Φλεβάρη.
- Δικαίωμα αναστολής της αποπληρωμής των δόσεων για επιχειρηματικά δάνεια για ακόμα 6 μήνες.
- Επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση που επιθυμεί να συνάψει επιχειρηματικό δάνειο.
- Συνέχιση της στήριξης των εισοδημάτων των εργαζόμενων της με καταβολή του 60% του μισθού τους με τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να έχουν εισόδημα και να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Επαναφέραμε ακόμη το πλαίσιο των κρατικών εγγυήσεων, το ισχυρότερο μέτρο στήριξης επιχειρήσεων. Ελπίζω αυτή τη φορά οι πολιτικές δυνάμεις να είναι πιο υπεύθυνες. Το ίδιο και για τον προϋπολογισμό, χωρίς τον οποίο τίποτα απ' αυτά δεν θα μπορεί να γίνει πράξη. Αλλά και για το πλαίσιο που θα αποτρέπει την πτώχευση σε αυτές τις συνθήκες.

Είναι το ίδιο με το να δούλευε κανονικά η επιχείρηση του Μάριου, ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά έχει πληγεί τόσο καίρια από την υπερπροσπάθεια να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή; Ασφαλώς όχι.

Λύνουν όλα αυτά τα αληθινά προβλήματα του Μάριου και κάθε αντίστοιχου επιχειρηματία ή των υπαλλήλων του; Ασφαλώς όχι.

Είναι όμως ο τρόπος για να μην καταστραφούν οι επιχειρήσεις μας και να μπορέσουν να ξαναξεκινήσουν τις μηχανές της επιστροφής μας στην κανονική ζωή.

Ας σφίξουμε όλοι τα δόντια για λίγο ακόμη, τώρα που η πανδημία μετράει αντίστροφα και το φως από την έλευση των εμβολίων γίνεται σταθερά, ολοένα και πιο φωτεινό.

Και - μέσα στην κόπωση που μας πιέζει και μας εξασθενεί - ας είμαστε, λίγο έστω, πιο περήφανοι για τη χώρα μας, που καταφέρνει μέχρι τώρα να έχει αναλογικά σε όλη την Ευρώπη, από τους λιγότερους θανάτους και από τα γενναιότερα πλαίσια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Έχουμε, αλλά και εξαντλούμε όσο πάει, κάθε προσφερόμενη δυνατότητα να στηρίξουμε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο. Να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε σε αυτή τη θέση και - κυρίως - να μην χάσουμε αγαπημένους μας ανθρώπους.

Λίγη υπομονή ακόμη. Η λευτεριά είναι κοντά.
Michalis Sophocleous
Michalis SophocleousThursday, December 31st, 2020 at 9:40am
Γέρο Χρόνε Σήκω και Φύγε!
Εύχομαι σε όλους μας Υγεία και καλή επιστροφή στην κανονική μας Ζωή. Το 2021 να είναι μια χρονιά πιο αισιόδοξη, πιο ελεύθερη, πιο δημιουργική.
Καλή Χρονιά σε όλο τον κόσμο!
Michalis Sophocleous
Michalis SophocleousSunday, December 20th, 2020 at 2:42pm
Ένα "επίσημο" μήνυμα για τους μικρoύς μας φίλους!

Πολλά παιδιά αγωνιούν εάν φέτος θα έρθει ο Άγιος Βασίλης ή αν ο κορωνοϊός δεν θα το επιτρέψει.
Θέλησα από τη Βουλή, εκ μέρους όλων, να διαβεβαιώσω κάθε παιδί ότι ήδη του έχουμε δώσει ειδική άδεια!

Twitter