Παραίτηση από το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης

 

κ. Αννίτα Δημητρίου
Πρόεδρο
Δημοκρατικός Συναγερμός

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,
 
Παραίτηση από τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης
 
Υποχρεούμαι σήμερα, ενόψη και της επικείμενης συνόδου του Πολιτικού Γραφείου, να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης. Απόφαση καθόλου εύκολη, στην οποία με οδηγούν λόγοι προσωπικοί, επαγγελματικοί, αλλά και λόγοι πολιτικοί. Κυρίως, απόφαση που αποτελεί μονόδρομο, από την ώρα που η προσωπική μου αξιοπρέπεια δεν φέρει ανταλλακτική αξία.
 
Κυρία Πρόεδρε,
 
Είχα την τιμή να υπηρετήσω από πολλά αξιώματα την παράταξη, από 16 ετών ως Πρόεδρος της Μαθητικής Κίνησης, Πρόεδρος αργότερα της Πρωτοπορίας στην Αθήνα και την Εκτελεστική Επιτροπή, επικεφαλής της εκστρατείας του Ιωάννη Κασουλίδη το 2008, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως Βουλευτής.
 
Είχα την ευθύνη της κατάρτισης δύο προγραμμάτων διακυβέρνησης, το 2018 και το 2023. Η συμβολή μου, σε όλες σχεδόν τις προεκλογικές εκστρατείες τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και η εκπροσώπηση και υπεράσπιση της παράταξης στη δημόσια κονίστρα, σε όλες ανεξαίρετα τις κρίσιμες στιγμές της, ήταν, πιστεύω, χρήσιμη και καθοριστική.
 
Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το έργο του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης την τελευταία δεκαετία κατά την οποία είμαι ο Εκτελεστικός του Διευθυντής. Πετύχαμε την αναγνώρισή στο εσωτερικό και το εξωτερικό ως η κορυφαία πολιτική δεξαμενή σκέψης του τόπου, εκφεύγοντας κατά πολύ των κομματικών ορίων. Πραγματοποιήσαμε δεκάδες μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, με κορυφαίες αυτές για τα 100 Χρόνια του Γλαύκου Κληρίδη, το Μέλλον της Ευρώπης, το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Οικονομικών Ιδεών.
 
Προωθήσαμε την εθνική μας υπόθεση σε κορυφαία φόρα, μεταξύ άλλων στις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον και στην Άγκυρα την ίδια. Σήμερα, ο οργανισμός μας θεωρείται διεθνώς ένας αξιόπιστος κόμβος συζήτησης για την περιφερειακή συνεργασία και την ενέργεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πέραν των άλλων φυσικών και ψηφιακών δραστηριοτήτων μας, διοργανώσαμε μεγάλο αριθμό πολιτικών ακαδημιών και στηρίξαμε σημαντικά όλες σχεδόν τις πρωτοβουλίες των οργανώσεων του ΔΗΣΥ που είχαν Ευρωπαϊκό πρόσημο.
 
Ιδιαίτερη στιγμή για το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης ήταν η αναγνώριση και βράβευσή του με το «Martens Center Cooperation Award 2022», την ανώτερη διάκριση του δικτύου δεξαμενών σκέψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το 2022.
 
Πρωταρχική πυξίδα του Ινστιτούτου είναι η διαφύλαξη της φιλοσοφίας και πολιτικής κληρονομιάς του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη. Γι’ αυτό, από όλες τις πρωτοβουλίες μας, κορυφαία για το Ινστιτούτο και εμένα προσωπικά, θεωρώ τη διοργάνωση του προσυνεδριακού διαλόγου και του Πολιτικοϊδεολογικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Το Πολιτικό και Ιδεολογικό Μανιφέστο του 2022, μαζί και με τη διακήρυξη αρχών του 1976 την οποία συνοδεύει, αποτελούν τον μόνο φάρο και οδηγό των αρχών και αξιών της ιστορικής μας παράταξης. Ο ΔΗΣΥ δεν θα έχει μέλλον, εάν δεν τις υπηρετεί στην πράξη.
 
Κυρία Πρόεδρε,
 
Αναγκάζομαι να κάνω τον πιο πάνω σύντομο απολογισμό, διότι ήδη παρατηρώ μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης μέσω υποβουλιμιαίων διαρροών και αηθών επιθέσεων. Μικρότητες που δεν τιμούν αυτούς που τις μετέρχονται.
 
Στα 40 σχεδόν χρόνια παρουσίας μου στον ΔΗΣΥ, έχω αποδείξει την απόλυτη προσήλωση και τον σεβασμό μου στη δημοκρατία, την πολυφωνία, την εθνική και κοινωνική αποστολή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δεν έβαλα ποτέ τον εαυτό μου πάνω από την παράταξη. Πιστεύω ότι έχω πετύχει στην προσδοκία μου να έχει η ζυγαριά της προσφοράς μου στην παράταξη θετικό πρόσημο, σε σχέση με όσα έχω πάρει από αυτή. Αποδεικνύοντας, ταυτόχρονα, ότι ο ΔΗΣΥ είναι παράταξη ελεύθερων ανθρώπων.
 
Εκλαμβάνω την εμπιστοσύνη με την οποία πρόσφατα με περιέβαλε το 40% σχεδόν των Συναγερμικών για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, ως τεράστια τιμή. Ιδιαίτερα όταν και αυτή τη φορά, όπως και σε κάθε άλλη, η δική μου υποψηφιότητα ήταν αμιγώς πολιτική και όχι προϊόν σκοπιμοτήτων και μηχανισμών.
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός όμως, έχει σήμερα νέα ηγεσία που εξελέγη δημοκρατικά και δικαιούται του σεβασμού όλων μας. Εσείς είναι που θα τον οδηγήσετε στο μέλλον και κανείς δεν δικαιούται να επιχειρεί να σας ποδηγετήσει.
 
Η σημερινή μου παραίτηση, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού μου στην νέα ηγεσία και την εσωκομματική δημοκρατία.
 
Την οφείλω παράλληλα και σε εσάς προσωπικά, από την ώρα που, σε αντίθεση με την όποια αρχική μας συνεννόηση, η επιθυμία σας είναι μια διαφορετική πορεία για το Ινστιτούτο από εκείνη που εγώ προτείνω. Ήδη σας έχω ενημερώσει ότι οι επαγγελματικές μου προκλήσεις δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της εμπλοκής μου στον ΔΗΣΥ με τον τρόπο που ίσχυσε μετά τις βουλευτικές του 2021, ενώ η συμμετοχή μου σε όργανα λήψης αποφάσεων δεν έχει εκ μέρους σας ανανεωθεί.
 
Ευχή μου, η μελλοντική διαδρομή του Ινστιτούτου να υπηρετεί και να μην έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές Κληριδικές αρχές. Γενικά ως προς τον τρόπο άσκησης και την ουσία της πολιτικής, αλλά πιο ειδικά σε ότι αφορά την εθνική μας υπόθεση. Η παράταξη μας έχει ήδη πληγεί σημαντικά, ακόμη και από υπαινιγμούς ότι κορυφαία στελέχη της θα μπορούσαν να συμβιβαστούν με τη μόνιμη διαίρεση της πατρίδας μας.
 
Πιθανή αξιακή διολίσθηση του Ινστιτούτου από τη φιλοσοφία και κληρονομιά του Γλαύκου Κληρίδη, θα είναι καταστροφική για το ίδιο, αλλά και την παράταξη ευρύτερα.
 
Η ίδια ανησυχία, θα ήταν εκ μέρους μου ανέντιμο να το κρύψω, ισχύει και για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
 
Ανησυχία μάλιστα που επεκτείνεται στο ενδεχόμενο οι πληγές των πρόσφατων εκλογών, να μετατρέψουν τον ΔΗΣΥ από παράταξη αρχών σε σημαία ευκαιρίας συμφερόντων. Από πλουραλιστικό κόμμα των πολλών, σε λέσχη των ολίγων. Από τον πολιτικό οργανισμό που ανοίγει ορίζοντες για τον τόπο, σε ένα μεγάλο μηχανισμό σκοπιμοτήτων και προσωπικών εξυπηρετήσεων, μικρών και μεγάλων.
 
Ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε για να να εκφράσει την ελπίδα του μέλλοντος, της κάθε νέας γενιάς, για να σπάει το κατεστημένο. Για να υπηρετεί πρώτα τον τόπο και μετά τα πρόσωπα, όποια και αν είναι αυτά. Δεν μπορεί να παρουσιάζεται ωσάν να μετατρέπεται ο ίδιος σε κατεστημένο.
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι και πρέπει να παραμείνει το κύριο στήριγμα των Κυπρίων για την εθνική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Γι’ αυτό είναι που χρειάζεται να έχει απόλυτα διακριτό ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Χωρίς τον διακριτό του ρόλο, δεν θα δύναται να εκπληρώσει την αποστολή του απέναντι στους πολίτες, την πατρίδα και το έθνος. Μια εικόνα και ένας φόβος που σήμερα δυστυχώς δημιουργούνται έντονα, μέσα και από τη συνδρομή φαινομένων πολιτικής ένδειας, ισχνούς παρέμβασης, αλλά και αδυναμίας ή και απροθυμίας στην έμπρακτη στήριξη κορυφαίων και καθοριστικών συλλογικών αποφάσεων.
 
Κυρία Πρόεδρε,
 
Με την ελπίδα ότι αυτή η εικόνα σύντομα θα ανατραπεί και η παράταξη με ουσιαστική πολιτική ενότητα και συλλογικότητα θα προχωρήσει μπροστά και με βάση τα ιδεώδη της για το καλό της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού, θα σας παρακαλούσα όπως ορίσετε τη νέα ηγεσία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης χωρίς χρονοτριβή.
 
Με εκτίμηση,
 
 
 
Μιχάλης Σοφοκλέους
 
 
Κοινοποίηση:
Ιωάννης Κασουλίδης – Πρόεδρο, Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης
Μέλη Συμβουλίου Επιτρόπων – Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης
Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου – Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης

 

Posted in Άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *