Ιστορικό 2008, Προκλητικό 2009

Οι ιστορικοί ορθώς εξεγείρονται όταν ένα έτος χαρακτηρίζεται τόσο νωρίς ως ιστορικό. Ουδείς όμως μπορεί να αμφισβητήσει ότι το 2008 αποτελεί μια γενεσιουργό χρονιά γεγονότων που θα χαρακτηρίσουν την νέα χρονική περίοδο.

Στην υφήλιο, η παγκόσμια οικονομική κρίση έρχεται να διαταράξει ισορροπίες δεκαετιών και να θέσει εν αμφιβόλω θεσμούς όπως κράτη, τράπεζες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και ιδρύματα που δημιουργούσαν ένα επίπλαστα αξιόπιστο κατεστημένο. Η αγωνία για το περιβάλλον επιτέλους διογκούται, η λειψυδρία και η ερήμωση μπαίνουν στην ατζέντα και η ενέργεια υποκαθιστά, ως παράγοντας δύναμης, την στρατιωτική υπεροπλία και την υπεροχή στην γνώση.

Στην Ευρώπη, ο Νικολά Σαρκοζύ απέδειξε ότι κάτω από σωστή και μεστή ηγεσία η Ένωση μπορεί να έχει κοινή φωνή και αξιόπιστη διαχείριση κορυφαίων ζητημάτων όπως είναι η κρίση και όπως ήταν ο πόλεμος στην Γεωργία. Την ίδια στιγμή το ευρώ δείχνει να παίζει “ρέστα” στο ντέρμπι επικράτησης στο διεθνές νομισματοπιστωτικό σύστημα.

 


σε ένα χρόνο πιθανότατα δεν θα υπάρχει το μαξιλάρι του Κυπριακού που αφήνει σήμερα την Κυβέρνηση να επιπλέει 


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας επικοινωνιακά χαρισματικός ηγέτης έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος και καλείται με τον νέο χρόνο να αντικαταστήσει τα πήλινα πόδια του γίγαντα που ηγείται με πιο σταθερά. Να επαναπροσδιορίσει την θέση των ΗΠΑ και να απευθυνθεί με αξιοπιστία στον μέσο Αμερικάνο. Η Αμερική του χρόνου θα κληθεί άλλωστε να πληρώσει τον λογαριασμό της επταετούς άκριτης και αφελούς δράσης που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου.

Στην Ρωσία, μόλις έχει εγκατασταθεί και επισήμως η “ισόβια” βασιλεία του Βλαντιμίρ Πούτιν εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσον ο Ρώσος ηγέτης θα καταφέρει να την διαχειριστεί, ή αν θα καταστεί μια νέα μορφή δικτατορίας σε μια ήδη καταπονημένη από τον κομμουνισμό χώρα. Η μεγάλη δύναμη που επήλθε από την κρίση του πετρελαίου ήδη εξανεμίστηκε και η κοιμωμένη αρκούδα μπαίνει σε ύφεση αμέσως μετά το φαντασμαγορικό ξύπνημα της.

Στην Βρετανία ο κ. Μπράουν φαίνεται να βλέπει την κρίση όπως τον λαγό που βγαίνει μέσα από το καπέλο ενός ταχυδακτυλουργού. Δείχνει να την διαχειρίζεται αριστοτεχνικά μέχρι στιγμής και να διασώζεται πολιτικά. Απομένει να δούμε ποια στάση θα κρατήσει στην μεγάλη παράπλευρη “απώλεια”. Την συζήτηση δηλαδή για την ανάγκη εισαγωγής του ευρώ.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες τις Ασίας και της Λατινικής Αμερικής το νέο περιβάλλον δημιουργεί κλίμα που μπορεί να οδηγήσει από την ανάσταση μέχρι τον επιτάφιο. Ινδία, Κίνα, Βραζιλία κ.ο.κ. έχουν όλες τις ευκαιρίες μπροστά τους. Αν θα έχουν και επενδυτές και πελάτες είναι το ερώτημα, κάτι που ήδη καλείται να αντιμετωπίσει η ιστορικά ευέλικτη και ρηξικέλευστη Ιαπωνική σκέψη.

Στην Ελλάδα, η Δημοκρατία έχει – ως συνήθως – την τιμητική της, μια και η κρίση δεν περιορίστηκε στην αμφισβήτηση των οικονομικών θεσμών αλλά γρήγορα επεκτάθηκε στη θρησκεία και την πολιτική. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, αποτελεί το πρότυπο που φοβάται κάθε κράτος, του οποίου το μέλλον των πολιτών φαίνεται ζοφερό και μη επαρκώς στηριγμένο από το πολιτικό σύστημα.

Στην Κύπρο αποκτήσαμε για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση με έντονες προσδοκίες, ειδικά στο Κυπριακό. Οι προσδοκίες σήμερα δείχνουν να διαψεύδονται αφήνοντας μας κληρονομία την συγκεκριμένη κυβέρνηση για να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, αφού βεβαίως πρώτα την αντιληφθεί. Το 2009 είναι η χρονιά του Κυπριακού και αν δεν προχωρήσει η διαδικασία, θα αργήσουμε πολύ να μπούμε – αν μπούμε – σε νέα. Και αν δεν υπάρχει εξέλιξη, θα πρέπει αυτή η Κυβέρνηση να πετύχει την δημιουργία προβλημάτων στην Τουρκία, τα οποία μπορούν να επιφέρουν μόνο αυτοί οι “δυτικοί” που ο πρόεδρος μας δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί. Η κυβέρνηση τότε θα κριθεί από τον χειρισμό των ζητημάτων της οικονομίας, του τουρισμού, των ακινήτων, των επιτοκίων, του φυσικού αερίου, του νερού, αλλά και της διαφθοράς, πολύ πιο έντονα πια, αφού σε ένα χρόνο πιθανότατα δεν θα υπάρχει το μαξιλάρι του Κυπριακού που την αφήνει σήμερα να επιπλέει.

Με αυτά κατά νου, η έννοια της ευχής “Καλή Χρονιά” αποκτά πολύ πιο ουσιαστική σημασία από την τυπική με την οποία συνήθως την εκστομίζουμε. Καλή Χρονιά.

Posted in Άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *