Τελετή Παράδοσης Διευθυντή του Γραφείου του ΠτΔ – Video

 

Κυρίες και Κύριοι,

Κλείνει σήμερα ο κύκλος της παρουσίας μου στη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια περίοδος εννέα μηνών που, όντως, δημιουργεί την εντύπωση του μικρού σε έκταση χρόνου. Ωστόσο, σε έντονες πολιτικές συνθήκες όπως αυτές που κληθήκαμε να διαχειριστούμε το τελευταίο διάστημα, ο χρόνος στην ουσία πολλαπλασιάζεται, η κάθε μέρα μετράει για πολύ περισσότερες και οι εμπειρίες είναι αμέτρητες.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, επιχείρησα να προσθέσω στην μεγάλη προσπάθεια του Προέδρου, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης, για να πάει η χώρα μας μπροστά, να βρει τη θέση που της αξίζει στον σύγχρονο κόσμο και να γίνει η ζωή του κάθε συμπολίτη μας καλύτερη.

Λειτούργησα με γνώμονα βασικές πολιτικές μου αρχές, όπως την ανάγκη να είναι η πολιτική επικεντρωμένη στην ουσία της, την επιδίωξη να είμαστε ανοικτοί στην κοινωνία, ανοικτοί στην οικονομία και ανοικτοί στην αλλαγή, καθώς και την ακράδαντη πεποίθηση ότι μια αποτελεσματική διακυβέρνηση απαιτείται να διαθέτει διακριτή πολιτική κατεύθυνση και φιλοσοφία, παραμένοντας ταυτόχρονα και με ειλικρίνεια πρωτεργάτης της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας, τόσο με τις πολιτικές δυνάμεις, όσο και με την κοινωνία ευρύτερα. Διατηρώντας, χωρίς συμβιβασμούς, το θάρρος της γνώμης μου, αλλά και αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι κύρια αποστολή του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου είναι να φροντίζει ώστε ο Πρόεδρος να παραμένει όσο το δυνατόν πιο απερίσπαστος στην τήρηση των υψηλών αρμοδιοτήτων του και να υποστηρίζει αποτελεσματικά το έργο του.

Μια αποστολή που καθίστατο πιο απαιτητική, από την ώρα που έπρεπε να υπηρετεί τον διπλό ρόλο της υποστήριξης ενός τρομερά δραστήριου ηγέτη όπως είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την ώρα που ταυτόχρονα ήταν και υποψήφιος για επανεκλογή.

Κοιτώντας πίσω, σε τέτοιες στιγμές, ο καθένας μας επιχειρεί μέσω του απολογισμού να αξιολογήσει το κατά πόσο η παρουσία του έχει προσθέσει ή όχι στη χώρα. Και θέλω να πιστεύω ότι το πρόσημο είναι θετικό.

Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή λειτούργησα στη βάση τριών κατευθύνσεων:

Κατεύθυνση πρώτη, ήταν η προσπάθεια να αποκτήσει το Προεδρικό Μέγαρο τους μηχανισμούς εκείνους που θα βελτιώνουν την αποδοτικότητα του και τις δυνατότητες συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε καταγράψει και ψηφιοποιήσει τις 215 μεταρρυθμίσεις, τα 350 μέτρα και δράσεις και τα περισσότερα από 550 αναπτυξιακά έργα, παραδίδοντας σήμερα στην προεδρία τα εργαλεία εκείνα που θα επιτρέπουν την πιο αποτελεσματική επίβλεψη της κυβερνητικής λειτουργίας. Έχουμε συνδράμει στην προώθηση και τον «απεγκλωβισμό» σωρείας έργων και δράσεων που παρέμεναν «περιπλανώμενες» στις διάφορες υπηρεσίες ενός κράτους που ακόμη λειτουργεί με κάθετη και όχι οριζόντια δομή.

Έχουμε ακόμη, με πρωτοβουλία της συντονίστριας του γραφείου μου, πετύχει την πιστοποίηση του Προεδρικού Μεγάρου ως πράσινου κτιρίου, του μοναδικού  στην Ευρώπη «Πράσινου Προεδρικού».

Είναι πεποίθησή μου ότι απαιτείται εκτεταμένη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της προεδρίας, για να υπηρετούν πιο αποτελεσματικά και τον ίδιο τον Πρόεδρο αλλά και το κράτος. Μια αναδιοργάνωση που δεν μπορούσε να γίνει σε προεκλογική περίοδο και εύχομαι τώρα να επιτευχθεί.

Κατεύθυνση δεύτερη, υπήρξε η προσπάθεια να συνδράμω στην αποτελεσματικότερη  εκπροσώπηση του Προέδρου, της Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας ευρύτερα.

Επιχείρησα, από την πρώτη στιγμή, να μετατρέψω σε κατ’ εξοχήν πολιτική τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεφεύγοντας από τον διοικητικό και διαχειριστικό χαρακτήρα που παραδοσιακά διατηρούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια της Δημοκρατίας. Θέλησα έτσι να προστεθεί ένα ακόμη πολιτικό στέλεχος στον ισχνό αριθμό του πολιτικού προσωπικού που διέθετε η Κυπριακή Κυβέρνηση των μόλις 14 ατόμων, του Προέδρου συμπεριλαμβανομένου.

Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η καλύτερη διαβούλευση με σωρεία φορέων και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προβλημάτων, ενώ δόθηκαν νέες δυνατότητες εκπροσώπησης του Προέδρου και της κυβέρνησης σε σωρεία δράσεων, σε επαφές με ξένες κυβερνήσεις και στην προώθηση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Ως παραδείγματα να αναφέρω τα πολυάριθμα επενδυτικά συνέδρια, την πρώτη επίσκεψη Κύπριου αξιωματούχου στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας και την ιδιαίτερης δυσκολίας αποστολή στην Τεχεράνη.

Ταυτόχρονα, κληθήκαμε να διαχειριστούμε κρίσιμες καταστάσεις, όπως η παροχή από εδώ της αναγκαίας υποστήριξης στον Πρόεδρο κατά τις ημέρες του Κράν Μοντανά.

Παραμένοντας πιστός στην ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας της δημοκρατίας μας, δεν δίστασα να «σπάσω» ένα «εθιμικό πρωτόκολλο» που ήθελε τους αξιωματούχους του κράτους να αποφεύγουν την δημόσια αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων. Ξεφύγαμε με αυτό τον τρόπο από τους παραδοσιακούς κυβερνητικούς μονολόγους, πράττοντάς το – θέλω να πιστεύω – με αξιοπρέπεια.

Και αισθάνομαι την ανάγκη, σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω, τόσο τους εκπροσώπους των μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όσο και τους αξιωματούχους όλων των πολιτικών δυνάμεων, με τους οποίους έχουμε δημοσίως συζητήσει, για το επίπεδο που καταφέραμε να διαφυλάξουμε. Είναι με τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά και με την εισαγωγή νέων θεσμών, όπως το «γαλλικού τύπου» debate που εισηγηθήκαμε, με τις οποίες αναβαθμίζεται ο πολιτικός μας πολιτισμός.

Είναι πεποίθησή μου, ότι ο ρόλος του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να παραμείνει πολιτικός.

Κατεύθυνση τρίτη, ήταν η ανάγκη εκπόνησης ενός ενδελεχούς και ολοκληρωμένου σχεδιασμού, απαραίτητου για να ολοκληρωθεί η πορεία προς την Κύπρο της Νέας Εποχής.

Μετά από δεκάδες συσκέψεις, εκατοντάδες σημειώματα και με την αφειδώλευτη και ειλικρινή συνεργασία πρώτα και κύρια με τους Υπουργούς της απελθούσης κυβέρνησης, αλλά και μεγάλο αριθμό ανθρώπων από την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή, έγινε κατορθωτό, σε χρόνο μόλις δύο μηνών, να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο έργο που μου εμπιστεύθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντα υπό την καθοδήγησή του.

«Η Κύπρος της Νέας Εποχής», την οποία ανέπτυξε στις πρoγραμματικές του δηλώσεις ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είναι απλά ένα προεκλογικό πρόγραμμα, αλλά ένα ολοκληρωμένο πλάνο διακυβέρνησης.

Μπορεί σήμερα να αποτελέσει το υπόβαθρο και τον οδηγό για μια χώρα σύγχρονη, ένα πλήρως ψηφιοποιημένο, δίκαιο και διαφανές κράτος που θα εξασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη, την εμπέδωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, την ευημερία και φροντίδα των πολιτών, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Νοιώθω περήφανος για την συνεισφορά μου σε αυτό το έργο.

Φίλες και Φίλοι,

Η συμμετοχή μου σε μία κυβέρνηση που θεωρώ ως μία από τις καλύτερες που πέρασε ποτέ από την Κύπρο, αποτέλεσε για εμένα τεράστια τιμή και ύψιστο προνόμιο.

Αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που μου έδωσε σε αυτό το σύντομο μεν αλλά τόσο πλούσιο ταξίδι. Θέλω να πιστεύω ότι έχω επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον μου απέναντί του.

Θέλω ακόμη να εξάρω με κάθε τρόπο το πνεύμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης αλλά και γνήσιας και ειλικρινούς φιλίας, που επικράτησε στις σχέσεις μου με όλους ανεξαίρετα τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Και δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλα τα στελέχη του Προεδρικού Μεγάρου για την υποστήριξη, την θέρμη και την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες της δύσκολης μας αποστολής, χωρίς να μετρούν τις ώρες, τα αμέτρητα ξενύχτια και τον πολύ κόπο που απαιτήθηκε.

Ξεκινώντας από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρο και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Παντελή, την Μικαέλλα και τον Μάριο, την Χρυστάλλα, την Άντρια και τη Στέλλα, τη Νίκη, τον Λεωνίδα και την Όλγα, τον Λοϊζο, τη Μαρία και την Άντζελα, τον Πάμπο και τον Άντρο, την Έλενα και την Κίκα, την Αγγέλα και τη Φλώρα, την Χριστιάνα, τα στελέχη της φρουράς, τους σερβιτόρους που φρόντιζαν πάντα να υπάρχει καφές στο γραφείο (για να αντέχουμε), αλλά και όλους ανεξαίρετα, αποχωρώ σήμερα με την πεποίθηση ότι έχω αποκτήσει πολλούς νέους φίλους.

Φίλοι μου,

Σήμερα παραδίδω σε ένα άνθρωπο νέο, που προέρχεται – όπως και εγώ – από το φοιτητικό κίνημα και τη νεολαία, τον Πέτρο Δημητρίου. Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος γι’ αυτό.

Φίλε μου Πέτρο, θέλω να σου ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις. Θέλω να ζητήσω από όλους εδώ να σε στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια όπως στήριξαν και εμένα. Εγώ, θα είμαι δίπλα σου σε ό,τι χρειαστείς.

Όπως και θέλω να ευχηθώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την νέα κυβέρνηση κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους. Ένα έργο διαφορετικό από εκείνο της προηγούμενης. Γιατί εάν το 2013 η κυβέρνηση καλείτο να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση μετά την τουρκική εισβολή, σήμερα, το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει να αντιμετωπίσει το στοίχημα της δημιουργίας μιας νέας και καλύτερης χώρας.

Προσωπικά, δεν είμαι σε θέση σήμερα να απαντήσω για το εάν, το πότε και με ποιο τρόπο είναι πιθανόν να ξαναβρεθούμε στην κονίστρα της ενεργού πολιτικής.

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι θα παραμείνω ενεργός πολίτης. Ένας αμετανόητος ζηλωτής του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης της χώρας μας, της κοσμοπολίτικης, εξωστρεφούς και Ευρωπαϊκής Κύπρου, αλλά και μιας πατρίδας επανενωμένης και ελεύθερης, που δεν θα συμβιβαστεί με την κατοχή και την απώλεια μεγάλης έκτασης των εδαφών της.

Σας ευχαριστώ ξανά όλους θερμά για τη συνεργασία και εύχομαι και πάλι στον Πέτρο κάθε επιτυχία στο έργο του.

Posted in Ομιλίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *