Ο λαγός και η χελώνα

Μνημονιο; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;;;

Όσο η Κύπρος δείχνει να μην αντεπεξέρχεται στα οικονομικά της προβλήματα και να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, άλλο τόσο επιβεβαιώνεται καθημερινά η δυσμενεστέρα των προβλέψεων. Ότι δηλαδή, πριν γίνει οτιδήποτε για να περισωθεί η κατάσταση, η χώρα θα πιάσει πάτο. Και «πάτος» επί του προκειμένου σημαίνει να μην έχει γίνει τίποτα μέχρι το κράτος να στερείται χρημάτων για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Πολλά δείχνουν ότι οδεύουμε προς τα εκεί. Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Οικονομικών δηλώνουν ότι έχουμε χρήματα μέχρι τον Οκτώβριο, λες και θα πρέπει να πανηγυρίζουμε. Με τη μεγαλύτερη ελαφρότητα ανακοινώνεται ότι οι προβλέψεις για 2,5% έλλειμμα είναι λανθασμένες, όπως όλες οι προηγούμενες. Μας ανακοίνωσαν 4,5%, αλλά μάλλον στο 6% θα πρέπει να το περιμένουμε, όπως εκτιμά και το ΔΝΤ, που ναι μεν «δεν καταλαβαίνει από την πολιτική Χριστόφια» εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά πάντα βγαίνει σωστό.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι η ανεργία. Μέσα στο καλοκαίρι η ανεργία στην Κύπρο άγγιξε το 11%. Αν θυμάστε, το 2011 μιλούσα για ένα ΓΣΠ γεμάτο ανέργους. Σήμερα, ένα 2ο ΓΣΠ με ανέργους κάνει sold out, αφού έχουμε φτάσει αισίως τις 37.000. Ασφαλώς, αυτοί ούτε ξένοι είναι, ούτε τεμπέληδες. Είναι Κύπριοι ενήλικες πολίτες που αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο πληθυσμό από εκείνον του Δήμου Λάρνακας και πλησιάζουν τους εγγεγραμμένους δημότες Λευκωσίας. Άνθρωποι οικογενειάρχες, που πληρώνουν βάναυσα τα κακά της κρίσης και της ανυπαρξίας πολιτικής, εφόσον κανένα κυβερνητικό σχέδιο ή μέτρο δεν απευθύνεται σε αυτούς.


Τι κι αν οι άνεργοι φτάνουν τους δημότες Λευκωσίας, μνημόνιο δεν φαίνεται να υπογράφεται


Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να διευρύνεται κατά 8%, εφόσον επί κυβέρνησης Χριστόφια έχουμε απόλυτο αριθμό υπαλλήλων κατά 5.000 υψηλότερο. Η αδήλωτη εργασία έχει φτάσει στα ύψη. Συνδικαλιστές και δημόσιοι υπάλληλοι, αντί να αντιδρούν που η πολιτική των ρουσφετιών και της μη λήψης μέτρων διακινδυνεύει τη συνέχιση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και καθηλώνει τον ιδιωτικό στην ύφεση, στηρίζουν πολλές φορές τον δρόμο προς το αδιέξοδο. Και αυτό είναι που κάνει η Κύπρος σήμερα. Τρέχει με φόρα να χτυπήσει στον τοίχο και κανείς δεν έχει την τόλμη να φωνάξει ότι πρέπει να μπει φρένο.

Σε όλα αυτά έχουμε και την τραγωδία των τραπεζών, που από τη μια η κερδοσκοπική βουλιμία τους και από την άλλη η εγκληματική ανυπαρξία διαχείρισης του ελληνικού κουρέματος από την κυβέρνηση τις έφερε στο σημείο μηδέν. Όχι μόνο δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, αλλά κινδυνεύει και η ίδια η ύπαρξή τους. Και από τα λάθη τους, αλλά και από τον πόλεμο μέχρις εσχάτων που γίνεται προκειμένου να κριθούν αναξιόπιστες και αποκλειστικά υπεύθυνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Υπενθυμίζω ότι, αν χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, θα χαθούν και οι καταθέσεις των ξένων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μπει στην Κύπρο ολοκληρωτικό λουκέτο.

Τις προάλλες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προειδοποίησε τον κ. Χριστόφια να μη γίνει λαγός μπροστά στα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε. Ανεξάρτητα αν ο χαρακτηρισμός έδωσε λαβή στο ΑΚΕΛ να απαντήσει αντιστοίχως, απευθυνόταν στη συζήτηση που ο Πρόεδρος επιτρέπει να γίνεται για το ότι ίσως να προτιμά να παραιτηθεί παρά να υπογράψει μνημόνιο.

Εμένα ο φόβος μου είναι άλλος. Ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα γίνει λαγός, αλλά θα συνεχίσει να είναι χελώνα, πολύ διαφορετική από τη σοφή του παραμυθιού. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέθοδο προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία του χωρίς να δεχθεί να πάρει μέτρα και χωρίς μνημόνιο. Θα προσπαθήσει να πάρει το όποιο δάνειο χρειάζεται με τους όποιους όρους, για να μπορέσει να αντέξει τους τέσσερεις μήνες μετά τον Οκτώβρη. Και θα στηριχθεί στο φιλότιμο των έκτακτων μηχανισμών στήριξης της Ευρώπης για να μη χρεοκοπήσουν οι τράπεζες. Άσχετα αν τους έχουμε ήδη εξαντλήσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα επιχειρήσει να ηγηθεί προσωπικά της αντίστασης απέναντι στο μνημόνιο που θα υπογράψει ο επόμενος Πρόεδρος υποχρεωτικά.

Από την ώρα που η μπάλα μάς πήρε από κάτω, κάθε μήνας που περνά πολλαπλασιάζει το πρόβλημα. Αν όμως μέχρι σήμερα μπορούσε η απραξία να αποδοθεί σε λανθασμένες εκτιμήσεις και ιδεολογικά κολλήματα, τώρα γίνεται μετά λόγου γνώσεως. Και αν –ο μη γένοιτο– επιβεβαιωθώ, αυτή η πολιτική θα είναι ενσυνείδητη πρόκληση ζημιάς στην πατρίδα για ίδιον όφελος.

Posted in Άρθρα.

4 Comments

  1. Και αυτά όλα που ως νεογνός πολιτικός αποφάσισες ότι γνωρίζεις τα στηρίζεις που ακριβώς?
    Δεν έχεις τις ίδιες απόψεις με αυτούς όλους τους γνωρίζοντες της ελεύθερης αγοράς που φέραν την Ευρώπη και την Αμερική στα γόνατα? Δεν ενστερνίζεσαι και την τελευταία κλανιά που βγαίνει από τον πρωκτό τους? Άρα σήμερα ξαφνικά επόλλυνε το IQ σου και κάνεις και βαθυστόχαστες αναλύσεις?

    • Η χυδαιότητα της γλώσσας σου και η επιπολαιότητα της σκέψης σου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η οποία επειχηρηματολογια σου θα ήταν καλα να στρέφεται εναντίον των απόψεων του Κου. Σοφοκλέους και όχι στο άτομο του.

      • Ανησυχητικό είναι που βάζετε τους aspiring πολιτικούς μέσα σε γυάλλες μπας και τους πειράξει κανένας… Η γλώσσα είναι γλώσσα και ουδεμίαν χυδαιότητα περιέχει αγαπητέ Ευάγγελε.. Η χυδαιότητα είναι στο μυαλό σου. Νουθεσίες άκρως υποκριτικές στα κοπελλούθκια σου.. Που το είδες γραμμένο ότι οι απόψεις είναι ξέχωρες από το άτομο που τις εκφράζει? Ο συγκεκριμένος κύριος(δεν το λέω ειρωνικά μην παρεξηγηθώ) έχει μια εικόνα και ένα τρόπο σκέψης… Ασπάζεται όλα αυτά που μας οδήγησαν ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ εδώ που είμαστε σήμερα, και σήμερα πλασάρεται ως συνταγογράφος που γνωρίζει το φάρμακο που θα μας σώσει…με διάφορα ατακογραφήματα στο ανοικτό φόρουμ του blog του… Αν απαγορεύεται να “επιτεθώ” σε πολιτικό τότε απολογούμαι που είμαι εδώ….(food for thought… Jay Leno, David Letterman, George Carlin -Επί προσωπικού καθόλου ή μήπως…..? ) Για κοιτάχτε και λίγο στο καθρέφτη… Εκτός αν νομίζετε ότι όλοι είμαστε Ευάγγελοι και τρέχουμε να υπερασπιστούμε τις ιερές αγελάδες της πολιτικής (τους παρέες μας δηλαδή)…Απολογούμαι για το γεγονός ότι δεν γράφω ύμνους… καλή σας μέρα και εις το …. μάλλον απλά καλή σας μέρα….

  2. ΠΡΟΣ ΠΑΝΟ: Τα σχόλια σου είναι χωρίς ουσία και με μεγάλη δόση ειρωνείας. Είναι γνωστό ότι η ειρωνεία είναι καταφύγιο όσων δεν έχουν λογικά επιχειρήματα για να αντικρούσουν κάτι με το οποίο μπορεί μεν να διαφωνούν αλλα αδυνατούν να το συντάξουν. Οσο δε για το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς αυτο δείχνει χαρακτηριστικά που μόνο ενας ΠΟΛΥ καλός ψυχολόγος θα μπορούσε να σε βοηθήσει.
    Η προσπάθεια σου να αναφερθείς στο IQ του αρθρογράφου οσάν να είσαι απόγονος του Αινσταιν αποδεικνύει τα πιο πάνω. Η προσπάθεια σου επίσης να χρησιμοποιήσεις εκφράσεις του Jay Leno και του David Letterman δείχνει καθαρά ότι ονειρεύεται να ήσουν κάπου αλλού ή να ήσουν κάποιος άλλος.
    Είναι βασική αρχή της πολιτισμένης ανταλλαγής απόψεων ότι διαφωνείς με τις απόψεις του αλλου βάσει επιχειρημάτων και όχι με επίθεση στο άτομο με το οποίο διαφωνείς. Αυτή την απλή αρχή αδυνατείς να την αντιληφθείς. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ούτε καν κατάλαβες ότι ο Σοφοκλέους δεν υιοθετεί καθόλου τις ίδιες απόψεις με αυτούς ¨τους γνωρίζοντες της ελεύθερης αγοράς που φέραν την Ευρώπη και την Αμερική στα γόνατα¨. Αν μη τι άλλο αναφέρεται καθαρά στην ¨κερδοσκοπική βουλιμία των τραπεζών¨.
    Η πραγματικότητα όμως αυτής της ιστορίας, και εδώ έγκειται και το πρόβλημα σου, είναι ότι ενοχλήθηκες που ο Σοφοκλέους επειχηρηματολογεί εναντίον του Προέδρου μας.
    Κανένας δεν σου ζήτησε να γράψεις ύμνους.(…τελικά έχεις πολύ μεγάλη άποψη για τις ικανότητες σου). Όμως λίγη στοιχειώδης λογική και κυρίως ψυχραιμία όταν θίγεται η δική σου ιερή αγελάδα δεν βλάφτει.
    Έτσι και αλλιώς η θητεία του τελειώνει και ούτε καν ο ίδιος δεν τολμά να την ξαναδιεκδικήσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *