Κυπριακό X-Factor

talentΤο μέτρο έχει χαθεί και αυτό είναι γνωστό. Το ότι οι αστυνομικοί έτρεξαν για να μετατρέψουν μια δικαστική διαδικασία σε θέαμα, θυσιάζοντας την ουσία της δουλειάς τους και όλους τους λόγους για τους οποίους τους πληρώνουμε είναι γεγονός εξαιρετικά καταδικαστέο. Φταίνε όμως αυτοί, που έδωσαν στον κάθε πολίτη το δικαίωμα να αμφισβητεί τις ενέργειες της αστυνομίας και να μετατρέπει τις δικαστηριακές αίθουσες σε χώρους συλλαλητηρίων;

Όχι. Δεν φταίνε. Γιατί σήμερα στον τόπο μας κάθε ουσία δείχνει να επισκιάζεται από το θέαμα. Οι συλλήψεις που έγιναν στηριγμένες αποκλειστικά στην κατάθεση ενός ισοβίτη φαίνονται και αυτές να έγιναν βεβιασμένα προκειμένου η αστυνομία να δείξει ότι κάτι κάνει. Ο αρχηγός της αστυνομίας έκανε τεράστιο “building up” του ρόλου του στην σύλληψη Κίτα. Η αστυνομία προηγουμένως, είχε μετατρέψει την επιχείρηση του Αγίου Θεοδώρου σε τηλεοπτική υπερπαραγωγή. Σε κάθε γεγονός, ακόμη και αν ένας πεζός “κουτσουφλίσει” οι αξιωματικοί συνωστίζονται και πολλές φορές καυγαδίζουν για το ποιος θα κάνει δήλωση.

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας εξελίσσεται σε αστυνομικό ρεπόρτερ. Ο ίδιος ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας, με διαρροές στα ΜΜΕ διαμορφώνει το κλίμα της επόμενης ημέρας. Τα πάντα θυσία σε ένα reality show που παίζεται στις πλάτες των πολιτών, για να αποκτηθεί μια πρόσκαιρη λαϊκή συμπάθεια.

Βεβαίως η προσπάθεια για λαϊκή επικυριαρχία και προσωπική πρόοδο με βάση την επίπλαστη εικόνα, ξεκινά από την πολιτική. Όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως έχουν χάσει τον συντεταγμένο πολιτικό λόγο και την τοποθέτηση, μιας και ανεπάρκειες, προσωπικές στρατηγικές και συμφέροντα έχουν δώσει την θέση τους στην ουσία.

 


Η δημόσια ζωή της Κύπρου εξελίσσεται σε talent show τρίτης διαλογής…


 

Ο πρόεδρος επεδίωξε να λύσει το Κυπριακό βασισμένος αποκλειστικά στην εντύπωση των καλών του σχέσεων με τον Ταλάτ. Ο υπουργός οικονομικών αρνείται την ουσία των προβλημάτων της οικονομίας και αντί να τα αντιμετωπίσει ασχολείται αποκλειστικά με το να προσπαθεί ανεπιτυχώς να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα. Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ παλινδρομούν σε μια τρελή πολιτική πραγματικότητα, ενώ ο ΔΗΣΥ δείχνει να αντιλήφθηκε ορθώς ότι η εικόνα του καλού και δεκτικού δεν αρμόζει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη και στο ΑΚΕΛ όπου υποτίθεται τα δυτικόφερτα επικοινωνιακά τερτίπια δεν έχουν θέση, όλα τα κριτήρια που ο κ. Χριστόφιας έθεσε για τον νέο Γ.Γ. ήταν ηθικοπλαστικά και είχαν να κάνουν με την άμεμπτη εικόνα του προσώπου. Καμία σχέση με πολιτική και ιδεολογική στοχοθεσία και εξέλιξη. Το ίδιο και οι μαεστρικοί επικοινωνιακά ελιγμοί Κατσουρίδη για να αντιστρέψει το κλίμα, δεν είχαν να κάνουν με οράματα και πολιτικές προσδοκίες αλλά με επιφανειακά διλήμματα ταμπέλας, όπως το ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να είναι κόμμα βασισμένο στην Χριστιανική ηθική, αλλά και ότι ο νέος Γ.Γ. πρέπει να στέκεται καλά σε μια τηλεοπτική συζήτηση.

Η επικοινωνία των δημοσίων προσώπων με την κοινωνία είναι απαραίτητο συστατικό μιας δημοκρατίας. Νοουμένου όμως ότι γίνεται για να διαβιβαστούν και να επεξηγηθούν στον πολίτη πράξεις, αποφάσεις και επιλογές που τον επηρεάζουν. Κάθε υπηρεσία, κυβέρνηση, κόμμα, αλλά και δημόσιο πρόσωπο πρέπει να παίρνει τα εύσημα για το έργο, την πρόθεση και την τοποθέτηση και όχι για την εμφάνιση, όπως οι διάφοροι έχουν την ψευδαίσθηση ότι συμβαίνει. Γιατί είναι δυστυχώς με αυτή την κενή περιεχομένου νοοτροπία που η δημόσια ζωή της Κύπρου εξελίσσεται σε talent show τρίτης διαλογής. Η Κύπρος, όπως και κάθε χώρα, χρειάζεται και παίκτες ουσίας, πέρα από ταλέντα σε ένα ιδιόμορφο X-Factor.

Εφόσον λοιπόν με αφορμή την φαρσοκωμωδία στην αστυνομία λέγεται ότι έχει ανοίξει το κεφάλαιο “σήψη και διαφθορά”, υπάρχει απλό και εύκολο πεδίο δόξης λαμπρόν για ξεκίνημα. Να απαγορευθεί δια ροπάλου η εμφάνιση και οι δηλώσεις αξιωματούχων των σωμάτων ασφαλείας στα ΜΜΕ και να ενημερώνεται ο κόσμος όμορφα και συντεταγμένα από σωστά οργανωμένα γραφεία και εκπροσώπους τύπου. Τι ανάγκη έχουμε να βλέπουμε την φάτσα του  κάθε αστυνομικού διευθυντή ή κάθε λοχία κάθε τρεις και μία; Εκτός αν όλοι θέλουμε η τηλεόραση να δίνει την προαγωγή και την δήθεν καταξίωση…

Posted in Άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *