Hello Africa!

Η αιφνίδια αύξηση του εταιρικού φόρου στο 11% προκάλεσε πολλές και εύλογες αντιπαραθέσεις. Όχι τόσο για το ποσοστό της αύξησης, αλλά για τη φιλοσοφία που τη συνοδεύει. Έχουμε από τη μια την άποψη ότι για να κινηθεί η οικονομία, πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις κίνητρα αντί να προβάλλονται προσκόμματα και έχουμε από την άλλη τη θεωρία του «κεφαλαίου», το οποίο πρέπει να πληρώσει, για να εισρεύσουν χρήματα στα – αιφνιδίως επίσης – άδεια ταμεία.

Το ότι θεωρώ τη νοοτροπία που οδήγησε στην αύξηση του εταιρικού φόρου «αυτοκτονική», δεν πιστεύω να παραξενεύει κάποιον. Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι επιτέλους γίνεται στην Κύπρο μια συζήτηση επί οικονομικών αρχών, η οποία δεν καταλήγει στην ομοσπονδία και στο Σχέδιο Ανάν.

Διαβάζω λοιπόν από τα σχόλια στο άρθρο του Μιχάλη Περσιάνη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» το πιο κάτω, που ανήκει στον «Νικόλα»: «Την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, αλλά αυτοί που πρωτίστως ευθύνονται, το μεγάλο κεφάλαιο και οι επιχειρηματίες με τις πλάτες των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων παγκοσμίως. Τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να στρέφονται κύρια σε αυτούς που έχουν πλούτο και όχι στον απλό κοσμάκη.Αυτό που πρέπει να διερωτηθεί κάποιος είναι πώς θα ήταν η κατάσταση στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, αν δεν ήταν στο πηδάλιο της εξουσίας ο Δημήτρης Χριστόφιας. Μπορούμε να φανταστούμε μερικά μέτρα που θα λάμβανε μια κυβέρνηση, ας πούμε του ΔΗΣΥ: Πώληση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών στους επιχειρηματίες, αύξηση του φόρου εισοδήματος για τον απλό κοσμάκη, μείωση του εταιρικού φόρου, κατάργηση όλων των επιδομάτων των συνταξιούχων και δυσπραγούντων και ποιος ξέρει τι άλλο… Είναι πλέον πολύ καθαρό στον κόσμο ποια κόμματα εξυπηρετούν τον απλό πολίτη και ποια το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες».

 


Στην Ζιμπάμπουε η γη μοιράστηκε στον λαό. Ο λαός σήμερα πεθαίνει από πείνα…


 

Δεν θα μπω στην προφανή συζήτηση για το αν οι πολίτες εξυπηρετούνται με την ανάπτυξη, όταν διαθέτει μια χώρα εύρωστες επιχειρήσεις, παρά με το να δαιμονοποιείται το κέρδος. Αντί αυτής της κουβέντας, ας κάνουμε μια άλλη, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πιο «φιλολαϊκής» κυβέρνησης που υπήρξε ποτέ στον κόσμο. Αυτής της Ζιμπάμπουε.

Η Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσία) έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1980 και από τότε ισχυρός άνδρας είναι ο κ. Ρόμπερτ Μουγκάμπε, με ένα ιδιαίτερα αυταρχικό καθεστώς που ελέγχει τα πάντα στη χώρα. Εγκατέλειψε ο Μουγκάμπε την ιδέα να επιβάλει μονοκομματικό σοσιαλιστικό καθεστώς στα τέλη του ’90, προσπάθησε όμως να εφαρμόσει το σοσιαλιστικό μοντέλο, «εξασφαλίζοντας» κάθε φορά την εκλογή του.

Εξαγωγές ορυκτών, ελεφαντόδοντων, γεωργικών προϊόντων και τουρισμός έφεραν στην ανεξάρτητη Ζιμπάμπουε τη δεκαετία του ’80 υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης περί του 5% και ευημερία. Η οικονομία «καθοδηγείτο» κυρίως από τους λευκούς γαιοκτήμονες (να σημειωθεί ότι δεν ήταν σωστοί στη συμπεριφορά τους), οι οποίοι εκπροσωπούσαν στη χώρα το μεγάλο κεφάλαιο που «πνίγει το δίκιο του εργάτη».

Οι προσπάθειες προσαρμογής της χώρας στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς απέτυχαν. Αντί να επιβληθούν στους επιχειρηματίες κανόνες, για να δουλεύει η οικονομία σωστά, χωρίς να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, αποφασίστηκε το 2000 από τον κ. Μουγκάπε ένα πολύ πιο δραστικό, σοσιαλιστικό και κοινωνικό μέτρο. Ο εξορισμός 4.000 λευκών γαιοκτημόνων και η αναδιανομή της γης τους στον λαό! Προκειμένου να εξασφαλιστούν, βέβαια, συνθήκες «κοινωνικής δικαιοσύνης»…

Η επιχειρηματικότητα στη Ζιμπάμπουε έκτοτε έχει φυσιολογικά εκλείψει. Ο πληθωρισμός από 32% το 1998, έφτασε με τη σοσιαλιστική οικονομική πολιτική Μουγκάπε το 11,200,000,000% τον Αύγουστο του 2008. Οι τιμές των προϊόντων διπλασιάζονταν κάθε 32 ώρες. Η ανεργία έχει φτάσει το 80%. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν από πείνα. Τρεισήμισι εκατομμύρια πολίτες έχουν μεταναστεύσει κυρίως στη Ν. Αφρική, δημιουργώντας εκεί τεράστιο πρόβλημα εγκληματικότητας. Όλη η χώρα σήμερα βιώνει καθεστώς ανέχειας…

Το πραγματικό παράδειγμα της Ζιμπάμπουε είναι όντως παρατραβηγμένο για τα κυπριακά δεδομένα. Απαντά ωστόσο στο κορυφαίο συμπέρασμα του «Νικόλα»: «Είναι πλέον πολύ καθαρό στον κόσμο ποια κόμματα εξυπηρετούν τον απλό πολίτη και ποια το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες»!

Υ.Γ. Ως υποσημείωση να αναφέρω ότι οποιαδήποτε επίκριση κατά του κ. Μουγκάπε θεωρείται ύψιστη προσβολή και ασέβεια και τιμωρείται με τους «δέοντες» τρόπους. Να υπενθυμίσω ακόμη ότι η αναδιανομή της γης είναι μέτρο που συμπεριλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα Δ. Χριστόφια…

Posted in Άρθρα.

5 Comments

  1. Αφου η επικριση κατα του Μουγκαπε τιμωρειται αγχωθου γιατι ο Κασεκε εν που τζι κατω και μπορει να δικος του…

    Λοιπον σοβαρα τωρα, πολυ λαθος το γεγονος οτι παραλληλιζεις την Ζιμπαπουε με την Κυπρο στην προσπαθεια να απαντησεις σε ενα λογικο σχολιο του Νικολα (ασχετα αν δεν συμφωνω μαζι του πληρως). Αυτο που θελω να πω ειναι οτι αυτα που κανουν συνηθως οι δεξιες Κυβερνησεις(αυτα που πανω κατω αναφερει ο Νικολας) εκαναν και στην Ελλαδα τοσα χρονια…Βλεπουμε που καταντησαν. Και αυτο που με φοβιζει ειναι οτι και εμεις τα κανουμε απλα με πιο αργους ρυθμους…

  2. Επιμενω.
    Α ς δωασει καποιος την επμηνεια του ορου “εργαζομενος”.
    Τι ειναι ο εργαζομενος?
    Ο πρωην κτιστης που τωρα ειναι ντιβελοππες και η Κυρια εχει Σριλανκεζα να της ανγιωνει τα κοπελλουθκια της ?
    Ο πρωην πογιατζης που εγινε ξενοδοχος και εχει ινδους να καθαριζουν τες πισινες του ?
    Ο πρωην φυστουκαρης που ανοιξε φαστ φουτ και εχει ποντιες στην κουζινα του ?
    Ο πρωην παρπερης που ανοιξε σαλονι ομορφιας και πιανει 50 εβρο για ενα κοψιμο μαλλιων ??
    Οι πρωην βοσκοι που εκοψαν οικοπεδα τα βοσκοτοπια τους και τα πουλουν 300.000 εβρο ?

    Ποιοι ειναι οι εργαζομενοι σημερα στην Κυπρο εκτος τους μεταναστες και τους νεους επιστημονες που ερκουνται τζαι βρισκουν εναν ποσκολιον των 7000 εβρο διοτι ολες οι θεσεις ειναι κατειλημμενες απο βροντοσαυρους ?

  3. Παναή, και εσύ καθώς και ο Νικόλας είσαστε αρκετά κοντόφθαλμοι και δεν μπορείτε να δείτε απλα πέρα απο την Ελλάδα. Ο κόσμος ξέρεις περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο φάσμα δεξιών κυβερνήσεων. Όπως για παράδειγμα την Γερμανία, την Αμερική κλπ. Αυτές δεν ευημερούν; Αρα κάτι στραβό συμβαινει με το σκεπτικό σας οτι οι δεξιές κυβερνήσεις έχουν πρόβλημα.

    Το γεγονός ότι μια επιχείρηση έχει σωστο προγραμματισμό και βγάζει περισσότερα αυτο δεν θα πρέπει να την κάνει να συνεισφέρει με ψηλότερο συντελεστή απο μια μικρή επιχείρηση. Ή το γεγονός ότι ένα γαιοκτήμονας είχε σωστη πρόβλεψη και αγόρασε σε σωστό μέρος, η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τον τιμωρήσει χρεώνοντας τον περισσότερα.

    Την δεκαετία του 90 και του 2000 είχαμε ένα πρότυπο εξαίρετης οικονομίας και μάλιστα χωρίς να είμαστε μέλος της Ευρωζώνης. Το πρόβλημα είναι σας αρέσει να ισοπεδώνετε τα πάντα παίρνοντας απο την κυβέρνηση αυτα που δεν δουλέψατε αλλα κάποιος άλλος στην χώρα δούλεψε για εσας. Αυτο δεν το ονομάζω συνεισφορά στην κοινωνία αλλα νόμιμη κλοπη.

    Κάντε και εσείς σωστή πρόβλεψη και σωστό προγραμματισμο και κέρδιστε. Μην τα ζητάτε όλα να σας τα χαρίσει η κυβέρνηση.

  4. Μα σοβαρομιλάτε; Αφού πήραν φορολογική αμνηστία (4+ δισ. λίρες!!!), σωσίβιο για τις τράπεζες (μερικά δισ.) και τώρα αρνούντε να “πλήρώσουν” ένα εικονικό φόρο 1% για δύο χρόνια (στάχτη στα μάτια μας για να πάρουν παγοποιήση μισθών κ.α). Με ιδεες τέτοιες φτάσαμε στην κατηφόρα που κυλάμε τώρα. Για να αναφέρω και την “αυθεντία” Τρίσε “αφού σώθηκαν οι τραπεζίτες…” θέλουν την “ζωή” τους πίσω όπως κατα τον κύριο BP που πήγε είδε τί έκαμε η εταιρεία του στο Κόλπο του Μεξικού και επέστρεψε στο κότερο και τους αγώνες. Αυτοί πήραν την ζωή τους πίσω, ο πλανήτης για πόσο ακόμα;

  5. Τωρα που αναφερε ο Σταυρος τραπεζες.
    Αυτοι πηραν τα λεφατ του κοσμου στα χρηματηστηρια,πηραν και λεφτα απο τις κυβερνησεις,συνεχιζουν να περνουν μυθικα μπονους…αυτους ποιος θα τους σταματησει ?
    Οικνομολογος δεν ειμαι αλλα οι τραπεζες επαιξαν βασικο λογο στην δημιουργια αυτης της κρισης ( οχι για ολους φυσικα ).Και μιαν και μιλατε για αριστερες και δεξιες κυβερνησεις … ειδαμεν τα χαυρκα του υπαρκτου σοσιαλισμου ακομα να βαλουμε νουν ?
    Ποιες αριστερες και ραζ αλογα ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *