Εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”
Συνέντευξη στον Φρίξο Δαλίτη
Το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων θα είναι το πρώτιστο και το μοναδικό θέμα συζήτησης της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο, δηλώνει κατηγορηματικά ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους.
«Μιλά από μόνη της η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ θα συζητήσει αποκλειστικά την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις. Όλα τ’ άλλα θέματα είναι θέματα των δύο κοινοτήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υποδεικνύει επίσης ότι ο κ. Άιντα έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή για την ετοιμασία του εγγράφου προετοιμασίας για τη Διεθνή Διάσκεψη και δεν έχει τον ρόλο του συντάκτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.
Ο διευθυντής του Γραφείου του ΠτΔ δηλώνει ότι μέσα από μια νέα Δεθνή Διάσκεψη, η δική μας πλευρά προσδοκά να δει την Τουρκία να ανοίγει τα χαρτιά της στο κεφαλαιώδες ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι δόθηκε μάχη για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα το συγκεκριμένο κεφάλαιο.
«Δηλαδή, απ’ εκεί που υπήρχε η θέση ότι θα έπρεπε να είχαμε κλείσει όλη την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και να πάμε χωρίς όπλα στη φαρέτρα μας για να συζητήσουμε σε μια διεθνή διάσκεψη το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, σήμερα πάμε να δούμε στην πράξη και όχι σε επίπεδο ευχών τη θέση της Τουρκίας», σημειώνει ο κ. Σοφοκλέους.
Τι προσδοκάτε να επιτευχθεί σε μια νέα Γενεύη; Με τι στοχεύσεις ξεκινάτε αυτόν τον νέο γύρο; Θέτετε κόκκινες γραμμές;
Το πρώτο που στοχεύουμε να πετύχουμε είναι να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά της η Τουρκία στο κορυφαίο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Γι’ αυτό πάμε στη Γενεύη και για αυτό δώσαμε όλον αυτόν τον αγώνα για να έρθει το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων μπροστά και όχι πίσω, όπως ήθελε η άλλη πλευρά και όπως πρότειναν και πολιτικές δυνάμεις εδώ στην Κύπρο. Δηλαδή, απ’ εκεί που υπήρχε η θέση ότι θα έπρεπε να είχαμε κλείσει όλη την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και να πάμε χωρίς όπλα στη φαρέτρα μας για να συζητήσουμε σε μια διεθνή διάσκεψη το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, σήμερα πάμε να δούμε στην πράξη και όχι σε επίπεδο ευχών τη θέση της Τουρκίας. Η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο είναι σήμερα ο μόνος καταλύτης που μπορεί να απελευθερώσει τον διάλογο. Από την ώρα που θα γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε σε ένα κράτος χωρίς ξένους εγγυητές, στρατεύματα και επιτηρητές της συνταγματικής μας τάξης, τότε θα μπορούμε όλοι να έχουμε πιο ανοικτό μυαλό και ευελιξία στην προοπτική της επανένωσης της πατρίδας μας στη βάση της ΔΔΟ.
Δεν αποδεχόμαστε επ' ουδενί διασύνδεση των συνομιλιών με ενέργειες που έχουν να κάνουν με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Οι προϋποθέσεις για μια νέα Γενεύη ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση; Τι απαντάτε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για ακόμα ένα δείγμα αναξιοπιστίας του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Πού ήμασταν ένα μήνα πριν και πού είμαστε σήμερα; Πού ήμασταν πριν έξι μήνες; Φύγαμε από την πρώτη Γενεύη με την Τουρκία να θέτει όρους για να ξανασυζητήσει το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, που είχαν να κάνουν με τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη μελλοντική ομοσπονδιακή διακυβέρνηση. Μετά προέκυψε η εντελώς αδικαιολόγητη και αναίτια εγκατάλειψη των συνομιλιών από τον κ. Ακιντζί. Με την επανέναρξη του διαλόγου, προέκυψε η απαίτηση να κλείσουν όλα τα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής, για να μπορέσουμε να πάμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Εμείς θέσαμε επιτακτικά την ανάγκη να μπει πρώτο το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Και το καταφέραμε με πολύ επιδέξιους χειρισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο από τη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι σε μια νέα Γενεύη ξεκινούμε με τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία ένα και μόνο θέμα μπορεί να έχει και κανένα άλλο. Αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Το αποτέλεσμα είναι σαφές και μπορεί να κριθεί από τον καθέναν.
Προτεραιότητα στην Ασφάλεια, λέμε εμείς. Πού υπάρχει η παρερμηνεία στην οποία κάνει αναφορά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Μουσταφά Ακιντζί;
Δεν μιλούμε εμείς αλλά μιλά αφ’ εαυτής η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ. Η οποία δήλωση μιλά και για τη ζωτική σημασία του θέματος της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και για τον ουσιώδη ρόλο που έχει να παίξει στην πρόοδο της όλης διαπραγμάτευσης στην προσπάθεια για συνολική λύση του Κυπριακού. Μιλά από μόνη της η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ θα συζητήσει αποκλειστικά την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις. Όλα τ’ άλλα θέματα είναι θέματα των δύο κοινοτήτων. Δεν είναι θέματα της Διάσκεψης για την Κύπρο.
Θα γίνεται όμως μια παράλληλη διαπραγμάτευση σε δύο παράλληλα τραπέζια διαπραγματεύσεων;
Η πρόοδος στην Ασφάλεια θα κρίνει και αν μπορούμε να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού. Εάν έρθει η Τουρκία με τις θέσεις που παρουσιάστηκε στην πρώτη Γενεύη ή εκείνες που διατυπώθηκαν στο άρθρο του κ. Τσαβούσογλου στη «Washington Post» ή εκείνες που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατή του συνέντευξη στον «Φ», με τις οποίες ουσιαστικά δηλώνει ότι τα πράγματα θα πρέπει να μείνουν ως είχαν το 1960, τι θα μπορούμε να συζητήσουμε μετά; Θα συζητούμε για οτιδήποτε άλλο από τη στιγμή που δεν θα απαλλασσόμαστε από την κατοχή; Ασφαλώς όχι. Από την ώρα όμως που θα ανοίγει ο δρόμος για την αντικατάσταση του παλιού συστήματος Ασφάλειας της Κύπρου με ένα νέο σύστημα που θα ανταποκρίνεται στη σημερινή εποχή και την ευρωπαϊκή διάσταση της Κύπρου, η όλη διαπραγμάτευση και οι προοπτικές της αλλάζουν. Είμαστε κοντά στην ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό.
Εκτός της συνέντευξης στον «Φ» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουμε και άλλες προκλητικές ενέργειες. Η τουρκική κυβέρνηση εκδίδει νέες ΝΟΤΑΜ για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων τη στιγμή που θα πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν προοπτικές προόδου με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες και πώς αντιμετωπίζονται από τη δική μας πλευρά; Να περιμένουμε ακόμη κάποια αναβολή των γεωτρήσεων μας για «τεχνικούς λόγους»;
Η συμπεριφορά της Τουρκίας και ο τρόπος που χειρίζεται τις σχέσεις της με τον έξω κόσμο κρίνονται καθημερινά. Προκαλεί τεράστια ζημιά και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στην Τουρκία η εκρηκτική διεθνής της συμπεριφορά. Έτσι κρίνεται και στην Κύπρο. Εμείς, ούτε καν συζητούμε τη σύνδεση των συνομιλιών με οποιεσδήποτε ενέργειες θέλουν να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην άσκηση των δικαιωμάτων της, θα προχωρήσει και προχωρεί χωρίς δεύτερες σκέψεις στο πρόγραμμα αξιοποίησης των ενεργειακών της πόρων. Αυτό όχι μόνο δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά από μόνο του διευρύνει τις προοπτικές που θα έχει μια ενωμένη Κύπρος, για την ευημερία και την πρόοδο ολόκληρου του λαού της. Αλίμονο εάν η Κύπρος έμενε αιχμάλωτη της κατοχής. Θα μέναμε ακόμη σε αντίσκηνα.
Η θετική αντίδραση του ελληνικού Υπ. Εξωτερικών απαντά στις γκρινιάρες κασσάνδρες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλήματα στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας.
Από πολλούς γίνεται λόγος για παραγνώριση της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης για προπαρασκευαστικές επαφές. Πώς το σχολιάζετε;
Η θετική αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απαντά και στις γκρινιάρες κασσάνδρες που μονίμως θέλουν να βλέπουν προβλήματα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής και δεικτικός: Όσοι φαντασιώνονται και όσοι προσπαθούν εργολαβικά να δημιουργήσουν ζητήματα μεταξύ των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας, προκαλούν ζημιά και στον κυπριακό ελληνισμό και στον ελληνισμό ολόκληρο. Πρέπει ο καθένας μας να έχει συναίσθηση και του εθνικού καλού, πέρα από τις προσδοκίες και τις μικροπολιτικές του σκοπιμότητες. Ας μην τα θυσιάζουμε όλα στον βωμό πέντε ψήφων. Έχουμε πληρώσει πολύ άσχημα στο παρελθόν την προσπάθεια διατάραξης των σχέσεων Αθηνών και Λευκωσίας. Τις οποίες σχέσεις αυτή η κυβέρνηση όπως και η ελληνική προσέχουν ως κόρην οφθαλμού.
Πρόσφατα, με δημόσιες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφηνε να νοηθεί ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Άιντα. Σήμερα άλλαξε αυτή η θέση ή ισχύει ακόμα δεδομένου ότι η ετοιμασία εγγράφου από τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ είναι το κλειδί για τη νέα Διάσκεψη;
Το έγγραφο προετοιμασίας της Διάσκεψης για την Κύπρο δεν έχει ως συντάκτη τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη. Ο κ. Άιντα αναλαμβάνει τον συντονιστικό ρόλο της επικοινωνίας με όλους τους συμμετέχοντες για τη σύνταξη αυτού του εγγράφου. Είναι λάθος μεγάλο και αφέλεια εκτός κάθε πραγματικότητας να θεωρείται ότι δόθηκε με αυτό τον συντονιστικό ρόλο επιδιαιτητικός ρόλος στα Ηνωμένα Έθνη.
Πολλοί κάνουν λόγο για αναβάθμιση του ρόλου του κ. Άιντα μέσα από αυτή τη διαδικασία…
Ακριβώς το ανάποδο. Ο κ. Άιντα λειτουργεί και στο θέμα της ετοιμασίας του εγγράφου, στο πλαίσιο της εντολής που έχει δώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΓΓ του ΟΗΕ, να προσφέρει δηλαδή τις καλές του υπηρεσίες για τη λύση του Κυπριακού. Δεν έχει αλλάξει αυτή η εντολή, ούτε έχει αλλάξει η συμφωνία των δύο πλευρών για την κυπριακή ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων. Παραμένουν ακριβώς τα ίδια και ο κ. Άιντα εξασκεί τον ρόλο που οι δύο πλευρές του αναθέτουν, να αναλάβει τον συντονισμό για την προετοιμασία της ατζέντας, για να πάμε να συζητήσουμε τα πραγματικά ζητήματα του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Ένα κεφάλαιο στο οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόοδος, σε αντίθεση με όλα τ’ άλλα κεφάλαια που έχουν προχωρήσει πάρα πολύ σημαντικά και σε πρωτοφανή βαθμό στα τόσα χρόνια του Κυπριακού.
Δεν μου απαντήσατε όμως για τις σχέσεις με τον κ. Άιντα.
Το ότι ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε μια καθόλα λανθασμένη αναφορά του κ. Άιντα, η οποία άκομψα και ενάντια στον ρόλο του ΟΗΕ πιθανώς να οδηγούσε σε διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις συνομιλίες, δεν σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε τον ρόλο του. Θέλω να θυμίσω ότι η τελευταία δήλωση του κ. Γκουτέρες με πρωτοφανή και θετικό τρόπο θέτει στο επίκεντρο και ως κορωνίδα του Κυπριακού το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Τόσα χρόνια, τόσες δεκαετίες διαπραγματεύσεων, ουδέποτε τέθηκε αυτό το θέμα προς συζήτηση και ουδέποτε είχαμε την όποια τοποθέτηση από μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα για εμάς και ιδιαίτερα υπό αυτές τις συνθήκες να δημιουργούμε αποδιοπομπαίους τράγους.
Το να χαρακτηρίζεται σημαντικότατη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ως «σπουδαία τα λάχανα» είναι αμετροέπεια που υποδηλοί και ανωριμότητα στην διαχείριση του κυπριακού.
Σε περίπτωση που ναυαγήσει μια νέα διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό ποια είναι τα επόμενα βήματα; Αλλάζουμε στρατηγική;
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε μία απόλυτη θέση της δικής μας πλευράς, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Εμείς σε προκαταβολικό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, δεν μπαίνουμε. Αντιθέτως, μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία, με στόχο και προτεραιότητα να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού. Να μπορέσουμε να ζήσουμε αρμονικά σε μια Κύπρο που να μπορεί να ευημερήσει και να προσφέρει σύγχρονες συνθήκες ασφαλούς και προοδευτικής ζωής σε όλο τον λαό. Αυτός είναι ο στόχος μας και εκεί είμαστε προσηλωμένοι. Ασφαλώς και προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Θέλω να υποδείξω ότι είμαστε πολύ συγκρατημένοι σε σχέση με το ποιες μπορεί να είναι οι θέσεις της Τουρκίας στο θέμα της Ασφάλειας, προετοιμαζόμαστε στο πώς θα αντιμετωπίσουμε το κάθε ενδεχόμενο, αλλά δεν πρόκειται να της δώσουμε εμείς διέξοδο διαφυγής ακολουθώντας την σε ένα παιγνίδι που θέλει να προκαταλάβει την αποτυχία.
Το ΑΚΕΛ ασκεί έντονη κριτική στον Πρόεδρο ότι έχει ξεκινήσει προεκλογική και έχει βάλει φουστανέλα. Δείχνουν επίσης ενοχλημένοι για την αναφορά στο Ανώτατο της πρότασης νόμου για τις σχολικές γιορτές. Πρόταση του ΔΗΣΥ την οποία στήριξε το ΑΚΕΛ για να διευκολύνει τον Πρόεδρο στις συνομιλίες. Πώς το σχολιάζετε;
Η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων και το αποτέλεσμα της συνάντησης της Νέας Υόρκης έχουν διαψεύσει πανηγυρικά αυτή τη θέση του ΑΚΕΛ. Η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να διασυνδέσει τις προεδρικές εκλογές με την πορεία λύσης του Κυπριακού μάς προκάλεσε δυστυχώς τεράστια προβλήματα στη διαπραγμάτευση, διότι έδωσε στην άλλη πλευρά την αφορμή που έψαχνε για να επιρρίπτει ευθύνη για τη μη πρόοδο στην πλευρά μας, επικαλούμενη ακριβώς την ίδια θέση. Η αποφασιστικότητα, η προσήλωση και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν για ακόμα μια φορά αποδειχθεί στην πράξη και όχι στα λόγια και τις αμπελοφιλοσοφίες. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ότι δεν πρέπει να θυσιάζουμε το εθνικό καλό για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Οι ενδιάμεσοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται μια νέα στρατηγική. Μήπως η πολιτική εξευμενισμού της Άγκυρας κάθε άλλο παρά υποβοηθητική είναι στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού;
Αυτή τη νέα στρατηγική την ακούμε αλλά δεν τη βλέπουμε. Το μοναδικό στοιχείο που επικαλούνται ως νέα στρατηγική είναι την προσπάθεια πρόκλησης κόστους στην Τουρκία. Πότε προκαλείται όμως μεγαλύτερο κόστος στην Τουρκία; Προκαλείται κόστος όταν είναι ψηλά η αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι σήμερα. Κόστος και προβληματισμός προκαλούνται και δημιουργούνται όταν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν. Εάν όμως κάποιος νομίζει ότι μια Τουρκία, που σήμερα δεν διστάζει να τα βάλει με τη Γερμανία, την Ολλανδία και την ίδια την Ε.Ε., θα νιώσει «έντρομη» το κόστος που θα της προκαλέσουν κόμματα στην Κύπρο που δεν έχουν ούτε τις σχέσεις ούτε την αξιοπιστία διεθνώς, αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο κάποιος βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο. Έχουμε δυστυχώς παρακολουθήσει αυτές τις μέρες ακόμη και να χαρακτηρίζεται δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ως «σπουδαία τα λάχανα» από υποψήφιο Πρόεδρο, τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο. Μια δήλωση ενός Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος τον Ιανουάριο ενδυνάμωσε με τοποθετήσεις του την Κυπριακή Δημοκρατία και την ανάγκη όλοι οι πολίτες της να νιώθουν ασφαλείς. Ενός ΓΓ που την περασμένη Κυριακή προσέδωσε στη δήλωσή του την πρωτοκαθεδρία του Κυπριακού στα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Και διερωτάται κάποιος: Αυτή η ούτω καλούμενη νέα στρατηγική θα είναι με την εναντίωση προς αυτόν τον ΓΓ του ΟΗΕ που θα επιτευχθεί; Με την απαξίωση και τη λοιδορία; Επιτρέψτε μου να πω ότι το να χαρακτηρίζεται, για ψηφοθηρικούς λόγους, σημαντικότατη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ως «σπουδαία τα λάχανα» αποτελεί αμετροεπή συμπεριφορά που υποδηλοί και ανωριμότητα σε σχέση με τη δυνατότητα κάποιου να διαχειρίζεται το κυπριακό πρόβλημα.
Όλοι τώρα προσεγγίζουν την εσωτερική διακυβέρνηση με τις ιδέες μας, υιοθετώντας ανθρώπους με θέσεις και στάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής που πρεσβεύει η δική μας παράταξη.
Από πολλούς γίνεται λόγος για παραγνώριση της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης για προπαρασκευαστικές επαφές. Πώς το σχολιάζετε;
Το προεκλογικό σκηνικό διαμορφώνεται σιγά- σιγά. Έχουμε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, έχουμε την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, φαίνεται επίσης ότι το ΑΚΕΛ κατέληξε στον δικό του υποψήφιο. Να αναμένουμε και την εξαγγελία υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη;
Η προσωπική μου θέση είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να είναι υποψήφιος το 2018. Μια θέση που είναι γνωστή και του την έχω μεταφέρει. Απ’ εκεί και πέρα όμως, είναι θέμα για το οποίο ο ίδιος πρέπει να αποφασίσει και όλοι θα σεβαστούμε την όποια του απόφαση. Θέλω όμως να επισημάνω κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το προεκλογικό σκηνικό, όπως αυτό στήνεται με τους υποψηφίους να παίρνουν τις θέσεις τους. Διότι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου και του υποψηφίου που προκρίνει το ΑΚΕΛ, αποδεικνύουν τη συντριπτική επικράτηση της δικής μας ιδεολογίας, των δικών μας αρχών και των δικών μας θέσεων. Δεν είναι τυχαίο που όλοι προσπαθούν να προσεγγίσουν την εσωτερική διακυβέρνηση με τις ιδέες μας, υιοθετώντας ανθρώπους με θέσεις και στάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής που πάντα πρέσβευε η δική μας παράταξη. Μόνο και μόνο το σκηνικό των εκλογών καταδεικνύει την ολοκληρωτική υπεροχή των ιδεών μας. Και αυτό από μόνο του δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει περηφάνια και αισιοδοξία.
Θέλετε να πείτε δηλαδή ότι η υποψηφιότητα Μάικ Σπανού είναι η ακελική εκδοχή μιας συναγερμικής υποψηφιότητας;
Θέλω να πω ότι όλοι ανεξαιρέτως προσπαθούν να δώσουν ένα μήνυμα οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας προς τους Κύπριους πολίτες, χρησιμοποιώντας θέσεις και αρχές που πάντα πρέσβευε η δική μας παράταξη. Απ’ εκεί και πέρα, κάθε χώρος μπορεί να παρουσιάσει τον υποψήφιό του με τον τρόπο που επιθυμεί, χωρίς βέβαια να προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτός είναι προϊόν παρθενογένεσης.
Πέραν του Κυπριακού, υπάρχουν ανοικτά κεφάλαια σε μεγάλα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Το μεγάλο στοίχημα είναι το ΓεΣΥ, η μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τ.Α που δεν έγινε, ενώ στην Οικονομία οι αριθμοί ευημερούν, αλλά όχι και οι άνθρωποι. Τι απαντάτε;
Το ζητούμενο για την Κύπρο είναι να έχουμε μια κοινωνία και μια οικονομία που θα ελευθερώνει τις δημιουργικές δυνατότητες του λαού μας, ώστε να μπορεί να προοδεύει και να ευημερεί σε συνθήκες οικονομικής ασφάλειας. Αυτές τις συνθήκες είναι που δημιουργούμε σήμερα, μετά από την επιτυχή διαχείριση της δραματικής και έκτακτης κατάστασης που έφεραν τα μνημόνια και όσα τα συνόδευαν, τα τρία πρώτα χρόνια αυτής της διακυβέρνησης. Ήδη έχουν γίνει κορυφαίες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας νέας Κύπρου, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας καλύτερης Κύπρου. Μιας Κύπρου που θα δίνει παρόν στους πολίτες της και μέλλον στους νέους της. Αυτό είναι το στοίχημά μας. Έχοντας κερδίσει τη μάχη του παρόντος, θέλουμε να κερδίσουμε και τη μάχη του μέλλοντος. Μια μάχη που θα κερδηθεί μέσα από μεταρρυθμίσεις που αρκετές έγιναν και άλλες είναι στο τελικό στάδιο για να γίνουν, ευρισκόμενες ήδη στη Βουλή ή στον δρόμο για τη Βουλή. Είναι πρωτοφανές και κορυφαίο το μεταρρυθμιστικό έργο που έχουμε πετύχει για να φτιάξουμε την Κύπρο του σίγουρου παρόντος και μέλλοντος. Εκεί που ίσως υστερούμε ακόμη είναι στη δυνατότητά μας να το επικοινωνούμε με τρόπο που να μπορεί αυτό το έργο να αφομοιωθεί και από την κοινωνία.