Ο πόλεμος των άκρων (2)

Η εξοργιστική επιμονή του Προέδρου, να αναδεικνύει ως κυρίαρχο πολιτικό θέμα τις ακρότητες περιθωριακών και μεμονωμένων του δεξιού άκρου, αποδόθηκε αρχικά στην πεισματική εμμονή του στο παρελθόν. Κάτι που χαρακτηρίζει άλλωστε πολλές από τις ενέργειες και τις σκέψεις του. Στην πορεία, επιστρατεύθηκαν η αφέλεια, η ανασφάλεια και η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων, για να δικαιολογήσουν την συγκεκριμένη αντίδραση.

Όσο όμως περνά ο καιρός και όσο ο κ. Χριστόφιας, ο κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ συνεχίζουν την καταθλιπτική επιλογή του να κυνηγούν με μανία φαντάσματα και συνωμοσίες, τόσο επιβεβαιώνεται η άποψη που απόλυτα συμμερίζομαι. Ότι δηλαδή τα πάντα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας καλά μελετημένης στρατηγικής του Προέδρου και του κυβερνώντος κόμματος.

Επιδιώκουν μανιωδώς να αναδείξουν την ακροδεξιά ως τον κύριο αντίπαλο και επιθυμούν διακαώς να δώσουν στο περιθώριο την υπόσταση που χρειάζεται, για να έχει η αριστερά ξανά αντίπαλο από το άλλο άκρο.

Ο τρόπος που το παραμικρό περιστατικό γίνεται αυτόματα μείζων θέμα, αλλά και η περιφορά του σε κάθε δημόσια ή ιδιωτική παρουσία, δεν μπορούν να εξηγηθούν διαφορετικά. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και δυστυχώς ούτε την ποιότητα της δημοκρατίας τιμούν, ούτε στην ενότητα του λαού συνδράμουν.


Το ΑΚΕΛ, ψάχνοντας απεγνωσμένα αντίπαλο, απευθύνεται επίμονα στην ακροδεξιά


Η ποινική δίωξη κατά ιστοσελίδας που επικρίνει τον Πρόεδρο, η αναίτια σύλληψη νεαρών που μοίραζαν φυλλάδια στην πρώτη παρέλαση της νέας κυβέρνησης, η τιμωρία όσων καταφέρονται κατά του Προέδρου, οι ντροπιαστικές για όλους μας αναφορές από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, η μετακόμιση της εκδήλωσης των μεταναστών στην χώρο της πορείας εναντίον τους, η ενορχηστρωμένη ανάδειξη του «εθνικισμού» ως του μεγαλύτερου σημερινού κινδύνου μέσα από ανακοινώσεις, δηλώσεις, εκδόσεις και τηλεοπτικές εκπομπές αναμόχλευσης του διχαστικού παρελθόντος και τόσα άλλα.

Όλα συντείνουν σε ένα σαφές συμπέρασμα. Το ΑΚΕΛ ψάχνει απεγνωσμένα αντίπαλο που να μπορεί να τον χειριστεί με τους παραδοσιακούς του όρους και τρόπους. Από την ώρα δε που απομονώνεται και δυσκολεύεται να στηρίξει τις επιλογές του, πρέπει να κατασκευάσει ένα μεγάλο εχθρό για να συσπειρώσει.

Μια μάχη βγαλμένη από το διχαστικό παρελθόν, που αποτελεί όμως ταυτόχρονα και τη μόνη που μπορεί να διαχειριστεί, όπως το ίδιο πιστεύει. Έχει ανάγκη για κλίμα στη βάση του οποίου θα κινδυνεύει η δημοκρατία, θα αναβιώνει ο εθνικός αλυτρωτισμός και θα επανέρχεται η αναταραχή που πλήρωσε με μεγάλο κόστος η πατρίδα μας μέχρι τα μέσα του ’80.

Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου, απευθύνεται σε μεμονωμένα άτομα, ή και μικρές ομάδες, ως καλά οργανωμένους φορείς που απεργάζονται την αποσταθεροποίηση.

Έχει αναγάγει ακροδεξιά κινήματα μικρής εμβέλειας σε ισότιμους συνομιλητές της. Εξάπτει την σημασία τους, από την ώρα που ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας ανοίγει διάλογο και κρίνει κάθε τους λόγο ή πράξη.

Υπάρχει άραγε άνθρωπος που πιστεύει ότι ένας δεκαοκτάχρονος δεν νοιώθει την απόλυτη δικαίωση και εξύψωση από την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά προσωπικά και μετ’ επιτάσεως σε κάθε του πρωτοβουλία, είτε ειρηνική είτε ακραία; Και πόσοι από αυτούς μπορούν μέσα από τον νεανικό ενθουσιασμό τους να καταλάβουν σε τι παιγνίδι έχουν εμπλακεί και παίζουν;

Το ΑΚΕΛ έχει πρόβλημα σήμερα και ψάχνει να επανακτήσει τους συμμάχους που απέκτησε επί εποχής Μακαρίου, με τους όρους εκείνης της εποχής. Έχει όμως δύο πολύ σοβαρά προβλήματα στο να το πετύχει:

Το πρώτο είναι η ίδια η κοινωνία που έχει προχωρήσει και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σύγχρονους όρους, με την προοπτική του μέλλοντος και όχι με την μανία του παρελθόντος.

Το δεύτερο είναι ότι η συνταγή που ξεκίνησε το 1948 με την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου και τον τότε διχασμό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί το 2011 με την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής.

Θα ήταν αξιόπιστος ο Πρόεδρος, αν τον ενοχλούσε εξίσου με τα ακροδεξιά συνθήματα, η πρόκληση της οργανωμένης ανάρτησης του σφυροδρέπανου σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Τότε θα έπειθε ότι νοιάζεται για την ενότητα και όχι για τον διχασμό του λαού.

Τότε θα απευθυνόταν στην πλειοψηφία του. Την οποία – όλους εμάς δηλαδή – σβάστικα και σφυροδρέπανο μας εκνευρίζουν εξίσου.

Υ.Γ. Το άρθρο αποτελεί συνέχεια άλλου ομότιτλου άρθρου που δημοσιεύθηκε στις 8/11/09 http://sophocleous.info/2009/11/08/ο-πόλεμος-των-άκρων/

Posted in Άρθρα.

17 Comments

  1. Aν εφτασες στο σημείο να σε εκνευρίζει η καταιπέσχιντη, χιτλεροφαστική σβάστιγκα, εξίσου με το σύμβολο της εργατιάς και του κάθε αδικημένου και καταπιεσμένου, σε λυπάμαι!

  2. Ο Χίτλερ με την σβάστιγκα αιματοκύλισε την ανθρωπότητα. Αν δεν υπήρχαν οι δεκάδες εκατομυρια νεκροί του σφυροδρέπανου, ίσως σήμερα να ανήκες και εσύ στην αρεία φυλή.

  3. Kαι επείσης όταν βλέπεις το αυγό του φιδιού έχεις καθήκον να βρείς το φίδι και να το εξοντόσεις, τα περί μικρών ομάδων και ανευθηνων δεκαοχτάοχρονων, είναι προφάφασεις εν αμαρτίες και ναι όσο είναι πρόεδρος ο Χριστόφιας, θα σας στα θυμήζει.

  4. Αυτός που είναι για λύπηση είσαι εσύ, επειδή ποτέ δεν έζησες σε κουμουνιστικό καθεστως για να 3έρεις τι σημαίνει. Το ΑΚΕΛ είχε την ευκαιρία να μείνει για πάντα στην εξούσια αλλά δυστύχως για σας τα κάνατε μαντάρα. Τα ξαναλέμε μετά από μια 50ετια όταν θα ξαναβγείς στην επιφάνεια

  5. Η διαφορά του Ναζισμού και του Κομμουνισμού είναι το επίπεδο στο οποίο θα ισχύει ο σοσιαλισμός. Έθνος vs Κόσμος. Μέλη του Ναζιστικού Κόμματος έχουν κάνει εκτενείς αναφορές στον Μαρξισμό σε κείμενα τους ενώ είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συνεργαστήκαν Ναζιστική Γερμανία και Σ.Ε. για την εισβολή της Πολωνίας το 1939.

  6. Κανεις δεν μίλησε για καθεστώτα και κουμουνισμο. Μιλάμε για το σύμβολο της εργατιάς. Εγώ ποτέ δεν είμουν στην αφάνεια, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα.

  7. Ευτυχώς που στην Κύπρο η ιστορία και η προσφορά του καθένα είναι γνωστή. Ξέρουμε και ποιοί πρόσφεραν στον τόπο και στον άνθρωπο και ξέρουμε και ποιοι ήταν οι πουλημένοι προδότες και εφιάλτες του ελληνισμού γενικότερα.

  8. o kathenas sas vlepei oti thelei palin. Apo olo to panw keimeno katalavate mono ta 2 sas podosferika symvola? mosxaria, o kathe laos exei toys politikous pou tou axizoun. Symfwnw apolyta kyrie sofokleous

  9. Κύριε Σοφοκλέους βγάλε για λίγο τα μπλε γυαλιά σου να δεις πιο καθαρά τον κόσμο και τις πραγματικότητες! Και σταμάτα να παραμυθιάζεις τον κόσμο και τους αμνούς που αγοράζουν την γελοία δεξιόστροφη φυλλάδα σας… Άντε γεια! Όσο για τον Μάριο… κάνε υπομονή φίλε ακόμα 2 χρόνια και τα ξαναλέμε για τις εκλογές! Μέχρι τότε πρόεδρος θα είναι ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ! Χωνέψετε το!

  10. H sbastika sthn kerkida ths agaphmenhs soy omadas den se eknevrizei? H eoka 3anaktypa den se eknebrizei? Poy eisoyn toso kairo na grapseis? To symbolo ths ergatias se eknebrizei? Syni8ise to giati 8a to blepeis pleon syxna.
    Exo oi epoikoi, Ellhnes kai Toyrkoi, apo thn Kypro

  11. Παμπος ονομα τζαι πραμα… οι ελλαδιτες ερχονται νομιμα αφου ειναι ευρωπαιοι πολιτες ενω ο τουρκικος εποικισμος ειναι προιον εισβολης κατοχης και εθνοκαθαρσης…αλλα με τετοια που λαλει ο πολιτικος γιγας ο χριστοφιας, τζαι ετσι μαντρισμενοι εξ απαλων ονυχων (βλ. εδον) που ειστε, αυτα ειναι τα αναμενομενα αποτελεσματα…εκαμε τζαι η ελλαδα εισβολη ενε? ξερω ειμαι φασιστας ακροδεξιος τζαι αποελιστας…κανενα που τα τρια φιλε μου…απλα σκεπτομενος

  12. Ανοίκω στη μερίδα ανθρώπων που ενώ δε ψήφισα ποτέ την αριστερά ήμουν έτοιμος να ρίξω την ψήφο μου για το Δημήτρη Χριστόφια στις τελευταίες εκλογές κι ευτυχώς δε χρειάστηκαι γιατί τώρα θα το είχα μετανιώσει οικτρά. Πολύ σοφά αυτά που αναλύετε κ. Σοφοκλέους και επαυξάνω.

    Για να λέμε όμως και την αλήθεια, θα ήταν άδικο για το πιο ιστορικό κόμμα της Κύπρου να μην έχει αναλάβει ποτέ την άμεση εξουσία του τόπου – την έμμεση την έιχε όσο κανένα άλλο κόμμα στην ιστορία της Κύπρου κι αυτό γιατί πάγεια στρατηγική του κόμματος είναι η διεκδίκηση της εσωτερικής διακυβέρνησης. Η λογική της τακτικής αυτής έχει βέβαια και τις σκοπιμότητες της: Η εξουσία προσφέρει δύναμη αλλά φορτώνει και ευθύνες. Η τακτική της έμμεσης εσωτερικής διακυβέρνησης είναι η χρυσή λύση στο πρόβλημα αυτό. Το μεγαλύτερο μου παράπονο από το ιστορικό αυτό κόμμα είναι ότι ουδέποτε ανέλαβε άμεση ευθύνη σε ιστορικές αποφάσεις. Με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα που και εκεί πάλι ακολούθησε τη μεσοβέζικη λύση του ΝΟΧΙ……..

  13. …Λυπάμαι μου διαπιστώνουμε ότι τα σχόλια αναγνώστων της ανάλυσης σας γίνονται με συναιθηματικό αυθορμητισμό. Ζω και εργάζομαι στη Μόσχα και πραγματικά διαβάζω τα όσα νοσταλγικά περι κομουνισμού αναφέρονται με ιδαίτερη απογοήτευση. Ναι, τα εκατομμύρια θύματα ανέτρεψαν τον χιτλερισμό της ευρώπης και αυτός ο λαός που υπέφερε τόσα αξίζει καλύτερης μοίρας.

    Δε νοήται όμως σύγχρονος ανθρωπος που ελεύθερα λογάται και ελεύθερα εκφράζεται σε ΜΜΕ να μπορεί να νοσταλγεί ένα σκοτεινό σύστημα που τόσο αδελφικό στο φασισμό ήταν. Ελάτε νοσταλγοί να μιλήσετε λίγο με το Ρωσικό λαό να σας εξιστορήσει τι ίσχυε επί κομμουνισμού, την ιστορία, τα εκατομμύρια αδικοχαμένων και λόγω κακομεταχείρισης και λόγω οργανωμένης εξολόθρευσης (1923-24, 1927-28, 1937-38, 1945-48) και την πλήρη καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως άλλοστε ήταν αντιγραφές των Σοβιετικών Γκουλαγκς κατά κοινή ομολογία.

    Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν αλλά ευτυχώς τα έχουν καταγράψει άλλοι καλύτεροι από εμάς με προσωπικές εμπειρίες. Απλά αναζειτήστε, μιλήστε και και βεβαίως υποστιρήξτε αν θέτε και πάλι αλλά μόνο αφού γνωρίζετε πιά.

  14. Xristo, esena epira3e se to ellhnas epoikos? Afoy etsi einai. H Kypros sthn EE empeike to 2004. Oi epoikoi e3 ellados hr8an pio prin. Dhladh an ayrio entax8ei h Toyrkia sthn EE 8a toys anexteis ephdei 8a einai eyropaioi polites? Ma peripezeis ma tora? Alloi en oi mantrismenoi kai ta grafomena soy ayta epibebaionoyn. Eidame kai toys de3ioys proedroys oidhmones ths politikhs poy mas odhghsan.

  15. Antoni, esy ezhses prosopika to kommoynistiko ka8estos sthn Rossia h mas metafereis ta parapona toy ka8e mavragorith rossoy h ka8e mafiozoy rossoy epi palioy systhmatos? Ego ezhsa to kommoynistiko systhma se allh xora sthn opoia zo edo kai 27 xronia kai exo entelos diaforetikh gnomh apo thn dikh soy.An htan etsi opos les o kosmos edo den 8a anapoloyse to kommoynistiko systhma.

  16. Prepi na antilifti epitelous pollis kosmous, oti to sfirodrepano DEN einai apla ena simvolo sistimatos..DEN einai apla ena tixeo simvolo..ine simvolo epanastaris, simvolo agona..i diafora tou me ti svastika kai tous ethnikistikous staurous, nomizo mono gelio prokalei. Alla ti perimenoume apo ti koinonia tis missalodoksias pou zoume..sinexiste ton ipno tou dikeou sas..kai si k.Sofokleous…afou kataferes na eksisosis ta fasistoeidi me to sfirodrepano..exis megali galazia meiopia..

  17. Φίλε Πάμπο, εαν η Τουρκία λυσει το κυπριακό και συμμορφωθεί με όσα πρέπει έτσι ώστε να γίνει μέλος, ναι τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα -όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι- και τουρκοι πολιτες να ερθουν στην Κυπρο αν θελουν. Δεν νομίζω οτι ο τουρκος είναι μπαμπουλας περισσοτερο απο τον αγγλο ή τον γερμανό. Αλλά ενόσω το κυπριακό παραμένει, οι εξ τουρκιας εποκοι παραβιαζουν καθε εννοια διεθνους δικαιου ενω οι καλαμαραες οχι…νιωθω οτι προσπαθω να σου δωσω να καταλαβεις τα αυτονοητα! άλλα αν κρινω απο αυτα που λες μαλλον σπαταλαω σάλιο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *