Η Ελληνική εισβολή

Είναι πολύ εύκολη η συναισθηματική προσέγγιση απέναντι στην τοποθέτηση του κ. Χριστόφια, ότι δηλαδή «το γεγονός είναι ότι και οι δύο μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο». Πρόσφυγες, νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, ΕΛΔΥΚ, τα χωριά και οι πόλεις μας, γυναίκες που βιάσθηκαν κτηνωδώς, μπορούν να διανθήσουν πολλά και πολύ φορτισμένα κείμενα για να  κατακεραυνωθεί η εξίσωση ευθυνών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα για την Κυπριακή τραγωδία.

Από την άλλη βέβαια, επιχειρεί να σταθεί η θεωρία της «ισοπαλίας», για να δικαιολογήσει τέτοιου τύπου τοποθετήσεις. Η προσπάθεια δηλαδή να φέρουμε σε ίση μοίρα ευθυνών τις δύο μητέρες πατρίδες (και οι δύο «εισέβαλαν»), αλλά και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους (και οι δύο «σκότωσαν»), προκειμένου να δημιουργήσουμε αισθήματα ενοχής στο λαό, ελπίζοντας ότι θα γίνει με αυτό τον τρόπο πιο ελαστικός στις θυσίες που απαιτεί μια λύση. Εξάρουν ορισμένοι τα δικά μας ιστορικά λάθη και υποτιμούν τις πράξεις της Τουρκίας, σε μια δήθεν «υπεράνω» στάση, Προσέγγιση που αποκτά χαρακτηριστικά «κουλτουριάρικης μόδας» από το 2004 και εντεύθεν.

Και οι δύο αυτές ματιές είναι κατά τη γνώμη μου εξίσου ακραίες. Το ζήτημα όμως είναι, ότι ενώ η «συναισθηματική» πλευρά έχει ως εκφραστές περιθωριακούς κυρίως ανθρώπους, η «ισοπεδωτική» σκοπιά έχει ως αρχηγό των ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο οποίος όταν μιλά, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, δεν εκφράζει απλά τον εαυτό του, αλλά όλους μας.  Το επίσημο κράτος.

 


Στην Κύπρο θα λέμε ότι το είπε πρώτα ο Μακάριος. Έξω από την Κύπρο όμως;


 

Έχει αναλωθεί πολλή φαιά ουσία και θα συνεχίσει ακόμη πιο έντονα η αντιπαράθεση, για να κονταροκτυπηθούν μέχρι το αμήν τα δύο άκρα, προκειμένου να κερδιθούν οι εντυπώσεις στο εσωτερικό. Αυτή είναι μια μάχη που ζούμε 50 χρόνια τώρα, όση είναι και η ιστορία της «εορτάζουσας» δημοκρατίας μας.

Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που μίλησαν, ή αντιλήφθηκαν, τις πραγματικές και ουσιαστικές προεκτάσεις της προεδρικής τοποθέτησης. Παρενέργειες καθόλου συναισθηματικές αλλά απόλυτα πρακτικές και που αφορούν την θέση μας σε Διεθνές επίπεδο. Αυτές λοιπόν, απαιτούν μια πιο «μαθηματική» αξιολόγηση.

 1. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974, «ξεκαθάρισε» ότι στην Κύπρο εισέβαλαν αμφότερες η Ελλάδα και η Τουρκία. Είχαμε δηλαδή Ελληνική και Τουρκική εισβολή.
 2. Αποτέλεσμα των δύο αυτών επεμβάσεων ήταν να πέσει η Χούντα στην Ελλάδα, προς όφελος του ελληνικού λαού και να παραμένει μέχρι και σήμερα η μισή Κύπρος υπό Τουρκική κατοχή, προς όφελος της Τουρκίας.
 3. Η Τουρκική επιχειρηματολογία όπως διατυπωνόταν από το 1974, βάση της οποίας η Τουρκική επέμβαση έγινε για να προστατευθεί η Τουρκοκυπριακή κοινότητα από την επέμβαση της Ελλάδας δικαιώνεται, εφόσον της Τουρκικής εισβολής προηγήθηκε αντίστοιχη Ελληνική.
 4. Το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά πρόβλημα δύο εισβολών. Οι ευθύνες ανήκουν εξίσου σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ τις συνέπειες τις πληρώνουν εξίσου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Τι σημαίνουν τα πιο πάνω; Ότι αύριο που θα πάμε στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την υιοθέτηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, εμείς θα έχουμε ως επιχείρημα το κλασσικό, ότι η «δήθεν απομόνωση των Τ/Κ δεν οφείλεται σε εμάς αλλά στην επέμβαση της Τουρκίας και την κατοχή μέρους της επικράτειας μας». Οι υποστηριχτές της Άγκυρας λοιπόν θα μπορούν πλέον να μας απαντήσουν ότι στην Κύπρο είχαμε «πρώτα Ελληνική εισβολή και μετά Τουρκική όπως είπε ο πρόεδρός σας, άρα πρώτοι εσείς ευθύνεστε».

Μεθαύριο που θα πάμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να πετύχουμε ψήφισμα ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο επιχείρημα ότι ο λαός μας στερείται των δικαιωμάτων του, η απάντηση θα είναι ότι «πρώτοι οι Τ/Κ στερήθηκαν το ’74 των δικαιωμάτων τους ως απόρροια της Ελληνικής εισβολής». Παρόμοια επιχειρήματα θα ακούμε στην Ισλαμική διάσκεψη, τον ΟΗΕ και τα διάφορα άλλα διεθνή φόρα όπου συμμετέχει η Δημοκρατία ή άλλα σύνολα και οργανώσεις.

Ταυτόχρονα, αναμενόμενη είναι η έντονη αντίδραση των Ελλαδιτών, όταν ακούν εμάς να τους κατηγορούμε ότι εισέβαλαν στην Κύπρο, την ώρα μάλιστα που ο κ. Παπανδρέου δεν χάνει ευκαιρία να στηρίξει τον κ. Χριστόφια, ακόμη και όταν ολισθαίνει με πάταγο. Με τι μούτρα πλέον θα μας υποστηρίζουν διεθνώς οι διπλωμάτες και πολιτικοί της Ελλάδος; Ο κ. Παπούλιας ως τι επισκέπτεται την Κύπρο; Ως ο πρόεδρος του κύριου μας στηρίγματος ή ως ηγέτης της χώρας που εισέβαλε στην μεγαλόνησο;

Εντός Κύπρου, το ΑΚΕΛ και οι εκπρόσωποι του προέδρου επιχειρούν να δικαιολογήσουν το απίστευτο δώρο του Προέδρου στην Τουρκική Διπλωματία προτάσσοντας άλλα αποσπάσματα της προεδρικής τοποθέτησης, ή «αγώνες» του προέδρου. Το γεγονός όμως είναι ότι έξω από την Κύπρο αυτές οι φθηνές δικαιολογίες δεν περνούν. Ο κ. Χριστόφιας μίλησε σαφώς για Ελληνική εισβολή και αυτό ούτε αλλάζει, ούτε χαλαρώνει, ούτε μπορεί να ανακληθεί.

Ήδη, για να δικαιολογήθεί η απίστευτη γκάφα, προτάσσονται γλωσσικές και άλλες δυσκολίες του προέδρου. Είναι πιθανόν δε, ο κ. Χριστόφιας να ισχυρισθεί, στην γνωστή λογική του «δεν είμαι εγώ», ότι δεν είναι αυτός που το είπε πρώτος, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Αλήθεια είναι αυτό. Το ολίσθημα Μακάριου βέβαια έδωσε απίστευτο επιχείρημα το ’74 στην Τουρκία για να αιτιολογήσει την εισβολή. Το ανεκδιήγητο ολίσθημα Χριστόφια, τι θα δικαιολογήσει άραγε;

Posted in Άρθρα.

12 Comments

 1. Φίλε Μιχάλη, ο Χριστόφιας μόλις έχει καεί πολιτικά. Οτι ήταν γραφικός το ξερα αλλα τωρα εχει περάσει στο επίπεδο του ιστορικα ανεκδιήγητου… Ας ειναι ελαφρύ το χωμα που σκεπάζει τους νεκρους Ελδυκαριους και καταδρομεις που πολεμησαν μεχρι εσχατων για να ανακοψουν τη τουρκικη λαιλαπα – οταν μαλιστα τα ποδια των πλειστων δικων μας φακκουσαν στο κωλο τους…

 2. Την Τουρκία απενεχοποιήσαμεν την προ πολλού, πιπιλώντας την κουφέττα της κυπριακής ιδιοκτησίας της λύσης (λύσης από τους κυπρίους για τους κυπρίους) που μας έδωκεν ο Ντάουνερ τζαι η συνοπαρτζιά του τζαι μετατρέποντας το κυπριακό από πρόβλημα ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ σε ΔΙΑΚΟΙΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ.

 3. Ξέρεις, τον πίστωνα με βλακεία, ερασιτεχνισμό, έλλειψη γνώσεων διεθνούς πολιτκής και διπλωματίας, αλλά είχα άδικο γιατί από ότι φαίνεται κινείται βάση σχεδίου και απ΄όσα λέει τίποτα δεν είναι τυχαίο ή γκάφα. Είναι όλα προμελετημένα και καλά σχεδιασμένα και αυτό είναι και το πιο τρομαχτικο…

 4. Αγαπητέ κύριε Μιχάλη Σοφοκλέους συμφωνώ απολύτως με τα γραφόμενά σας. Αυτές οι αναφορές του κου Χριστόφια μόνο προσβολή μπορεί να είναι στη μνήμη όλων εκείνων των ηρωικών μαχητών της ΕΛΔΥΚ που έχυσαν το αίμα τους υπερασπιζόμενοι την εδαφική ανεξαρτησία της Κύπρου, από τον τούρκο εισβολέα, το καλοκαίρι του 1974.

 5. opos dilose kapios apo to akel avti ine kai i pagia thesi tou akel. Ara o proedros eksipireti to akel kai oxi ta simferonta tis kiprou.

 6. H δήλωση Μακαρίου δεν απέχει και πολύ…“…What has been happening in Cyprus since last Monday morning is a real tragedy. The military regime of Greece has callously violated the independence of Cyprus. Without trace of respect for the democratic rights of the Cypriot people, without trace of respect for the independence and sovereignty of the Republic of Cyprus, the Greek junta has extended its dictatorship to Cyprus…”

  “…I do not believe that there are people who accept the allegations of the Greek military regime. The coup did not come about under such circumstances as to he considered an internal matter of the Greek Cypriots. It is clearly an invasion from outside, in flagrant violation of the independence and sovereignty of the Republic of Cyprus…”

 7. eisaste akrws yperbolikoi k paraforoi mexri dakruwn gelwtos

  egw proswpika 8ewrw ton xristo fia epikindyno, k malista exw pei oti etsi opws katantise, rkfrazei pleon mono tous la8rometanastes…

  Alla, re magkes na tou kanete epithesi epd eipe ena autapodeikto gegonos,oti dld eisebalan sto nhsi oi dyo mhteres patrides opws tis lete, pou sto xamo einai to la8os? DEN EGINAN ETSI?

  ANTE Na xa8eite, k poios re magkes lambanei SHMERA sta sobarta tous elladites? eilikrinia poios? mia xwra ,pou xwris ntropi, xwris aidw, anepaisxyntws olws, etoimazetai na TRAMPAREI thn pagkosmia economia me 275 dis euros?

  POIOS RE MAGKERS? GIA PESTE POIOS?

  thnx

 8. kairos itan kapios na pi tin alithia.
  to praxikopima itan eisvoli tis elladas stin kypro.
  omos then prepei na katadikazoume mono ti hounta.
  as min xehname kai tin prodotiki ellinofoni eoka b kai to to griva pou horis aido dilone oti irthe stin kypro gia na efarmosei to shedio acheson pou pronoouse dipli enosi.
  dystyhos to oneiro tou kai o efialtis mas egine pragmatikotita me to didymo egklima tou 74.

  constantinos

 9. Δεν ξέρω τι είναι πιο τραγικό να μιλά ο Ελληνοκύπριος πρόεδρος για ελληνική εισβολή η τα λεγόμενα του να βρίσκουν υποστηρικτές.

 10. ο μακαριος ηξερε φιλε μου οτι θα γινοταν πραξικοπημα διοτι ηταν σε στενη συνεργασια με καραμανλη βασιλια και με αραπακη κλπ για αντιπραξικοπημα για ναπεσει ο ιωαννιδης….να πεσει η δικτατορια μεσω εθνικης κρισης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *