Η πολιτική είναι αλλιώς!

Η χώρα μας περνά πολύ διαφορετικές στιγμές από ότι έχουμε συνηθίσει. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της, μας υπενθύμισε ότι η πολιτική δεν είναι κάτι ξένο, μακρινό, που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το Κυπριακό. Αντιθέτως, η πολιτική επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και την επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα όλων.

Οι εξελίξεις χτυπούν έντονα την πόρτα μας και τις αισθανόμαστε όλοι. Στην οικονομία, οι αγορές έχουν γίνει πολύ δύσκολες και μας ειδοποιούν με πολύ αρνητικά σημάδια. Η κρίση της ευρωζώνης είναι σαφές ότι μας επηρεάζει. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ διαφορετικά προβλήματα, όπως η παράνομη μετανάστευση. Η τεχνολογία αλλάζει τελείως τα δεδομένα της εκπαίδευσης, της εργασίας και της ζωής μας. Οι πηγές ενέργειας που έχουμε ανάγκη ανοίγουν νέο κεφάλαιο στην οικονομία, τη διπλωματία και την ασφάλειά μας. Το δημόσιο χρέος, οι συντάξεις, η βιωσιμότητα ημικρατικών οργανισμών και πάνω απ? όλα η ανεργία, προκαλούν πρωτόγνωρη ανησυχία. Οι σημερινές προκλήσεις πολλές, διαφορετικές και πολύ απαιτητικές.


H πολιτική είναι κάτι άλλο από αυτό που ο πολίτης σήμερα αποστρέφεται


Σήμερα η απαξίωση στην πολιτική μετατρέπεται σε έχθρα απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Ο πολίτης νοιώθει συχνά αδύναμος και εγκαταλελειμμένος, μόνος να προσπαθεί να λύσει τα δικά του προβλήματα. Συλλογικοί στόχοι και οράματα δεν δείχνουν να υπάρχουν. Το Κυπριακό, αντί ως Εθνικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και εθνική συναίνεση, μετατρέπεται συχνά σε όχημα δημαγωγίας που επάνω του κτίζονται πολιτικές καριέρες.

Το γύρισμα της πλάτης στο πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να είναι λύση σε μια δημοκρατία. Λύση μπορεί να είναι μόνο, μια καινούργια πολιτική πρακτική, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις. Πολιτικές στρατηγικές και προτάσεις, που να οδηγούν και όχι να ακολουθούν τις εξελίξεις. Να αντιλαμβάνονται την Κύπρο ως μέρος ενός κόσμου που αλλάζει και όχι ως ένα απομονωμένο χωριό που ζει στις δικές του αυταπάτες. Να μπορούν να πάρουν την Κύπρο μπροστά.

Σήμερα ακόμη περισσότερο, από την ώρα που βρισκόμαστε απέναντι σε μια Κυβέρνηση που είναι ξεκάθαρο ότι δεν στοχεύει σε μια σύγχρονη Κύπρο. Που είναι σαφές ότι παραμένει η δύναμη της ουσιαστικής συντήρησης και των
γκρίζων πολιτικών στόχων.

Μια Κυβέρνηση που είναι λίγο με την Ευρώπη, λίγο έξω από αυτήν. Λίγο με τα μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, λίγο με τα ιδεολογικά στερεότυπα. Λίγο με τις μεταρρυθμίσεις, λίγο με τα κατεστημένα. Λίγο με τις ασθενέστερες τάξεις και καθόλου με την μικρομεσαία επιχείρηση και το μέσο εργαζόμενο.

Έχουμε την κυβέρνηση των χαμηλών προσδοκιών και των μηδαμινών επιτευγμάτων.

Ακόμη και στο Κυπριακό, η θεωρία της λύσης στη βάση της φιλίας και συντροφικότητας των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ, έχει καταρρεύσει με πάταγο. Η πλευρά μας συνεχίζει να μη θεωρείται ως η εποικοδομητική και η Τουρκία συνεχίζει να απολαμβάνει την αποστασιοποίηση από τις ευθύνες στο Κυπριακό. Ακόμη και αν μόνο εμείς προχωρήσαμε σε ένα σωρό πολύ σημαντικές παραχωρήσεις.

Διανύουμε δυστυχώς ένα μεγάλο κεφάλαιο, στασιμότητας, αμηχανίας και παρακμής. Αυτό το κεφάλαιο λοιπόν, πρέπει να κλείσει.

Για να προχωρήσει η Κύπρος και να γίνει το κράτος που μας αξίζει, υπάρχει η ανάγκη μιας φιλοσοφίας διαφορετικής. Μιας φιλοσοφίας που θέλει την πολιτική να εξασκείται στη βάση αρχών, οραμάτων, επιχειρημάτων και προτάσεων. Μιας προσέγγισης που να μπορεί να αποτελέσει το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής και ανανέωσης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Για να κλείσει το πολύ άσχημο κεφάλαιο που σήμερα διανύουμε, χρειάζονται καινούργιες πολιτικές και καινούργια μυαλά. Να εμπλουτιστεί η πολιτική μας ζωή με ανθρώπους που πολιτεύονται διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει. Που δεν θα γενικολογούν, αλλά που θα αναδεικνύουν συγκεκριμένα θέματα και θα φέρνουν νέες, σύγχρονες ιδέες στην πολιτική. Που θα μπορούν να αφουγκραστούν τις έγνοιες μιας γενιάς που κινδυνεύει να πληρώσει το λογαριασμό από λάθη όλων των προηγούμενων.

Που θα μπορούν να πείσουν ότι η πολιτική είναι κάτι άλλο από αυτό που ο πολίτης σήμερα αποστρέφεται. Που θα μπορούν να πείσουν ότι η πολιτική είναι αλλιώς.

Posted in Άρθρα.

One Comment

  1. Αγαπητέ μου φίλε Μιχάλη,
    Καταρχήν συγχαρητήρια για την υποψηφιότητα σου. Είναι πράγματι μια πολύ ευχάριστη νότα σε αυτές τις εκλογές.
    Το ερώτημα που θα έβαζα στο πιο πάνω αξιόλογο άρθρο σου έιναι: μπορεί η πολιτική να είναι αλλιώς?? Εάν η απάντηση είναι ναι τότε το δεύτερο μου ερώτημα είναι ποιες θεσμικές αλλαγές μπορούν να την κάνουν αλλιώς και πως πρακτικά μπορεί να αλλάξει η σημερινή άσχημη κουλτούρα της πολιτικής ?. πχ το θέμα της διαφάνειας είναι πάρα πολύ σημαντικό για το κτίσιμο ξανά της εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους πολιτικούς.
    Τέλος, πιστεύω ότι δεν είναι θέμα ηλικιακό αλλά θέμα προσωπικής κουλτούρας και προσωπικού ήθους των πολιτευομένων. Εάν έχουμε μια κριτική μάζα πολιτικών που να είναι ηθικά αναστήματα, άξια ταλέντα και ευγενής προσωπικότητες τότε Ναι μπορεί να είναι αλλιώς η πολιτική. Καλή επιτυχία! Με εκτίμηση, Γεώργιος Σαμούτης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *