Νόμπελ αδιαφορίας

Ενδιαφέρουσα Άποψη – του Κωστή Χατζηδάκη*

Αυτή τη φορά δε θα γράψω για τα γνωστά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, την οικονομία και τα εσωκομματικά. Γιατί λίγο ή πολύ θα αναγκαστώ να επαναλάβω τις γνωστές μου θέσεις και ιδέες. Αντίθετα θα γράψω για ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι στην επικαιρότητα, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Κύπριος πολίτης, Ελληνοκύπριος, με ελληνικό αίμα εν πάση περιπτώσει, πήρε το Νόμπελ Οικονομίας. Για πρώτη φορά απονέμεται τέτοιος τίτλος στην Ελλάδα ή στην Κύπρο και το θέμα λάμπει δια της απουσίας του από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

 


το αριστερό κατεστημένο των ελληνικών ΜΜΕ δεν συμφωνεί με τις απόψεις Πισσαρίδη


Όταν το αντίστοιχο Νόμπελ πήρε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς ή ο Πολ Κρούγκμαν, γνωστοί για τις αριστερίζουσες θέσεις τους, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κυριολεκτικά έκαναν πάρτυ, έχοντας κατακλειστεί από αφιερώματα που διατράνωναν τις σοσιαλιστικές ιδέες των βραβευμένων. Ας μη γελιόμαστε, η αδιαφορία για αυτή την πραγματικά μεγάλη τιμή για όλους τους Έλληνες, οφείλεται στο γεγονός ότι το αριστερό κατεστημένο των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης δε συμφωνεί με τις απόψεις ενός ανθρώπου που υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά, την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον υγιή ανταγωνισμό. Και προσπαθούν να «πνίξουν» το γεγονός. Αλλά και η ελληνική κεντροδεξιά στο σύνολό της υποτιμά το θέμα διότι, φαίνεται, πως οι ιδέες δεν έχουν αποκτήσει για το χώρο δεξιότερα του κέντρου τη σημασία που θα έπρεπε στην Ελλάδα.

Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι ανάγκη να υιοθετούμε συνολικά τις απόψεις του συμπατριώτη μας Νομπελίστα. Ωστόσο υποθέτω ότι δεν είναι κακό να αισθανόμαστε εθνική υπερηφάνεια όταν ένας μη αριστερός Έλληνας παίρνει το βραβείο Νόμπελ της Οικονομίας. Και παράλληλα έχουμε την υποχρέωση να μελετήσουμε τουλάχιστον τις θέσεις του. Να μελετήσουμε τι λέει ένας άνθρωπος αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους για ιδιώτες επενδυτές που θα μπορούσαν να αναλάβουν το κόστος εκτέλεσης και συντήρησης δημόσιων έργων, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για την πλήρη αυτονόμηση των δημόσιων πανεπιστημίων, για την απελευθέρωση των αγορών, για το συνταξιοδοτικό.

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στη χώρα μας: Ό, τι δεν υποστηρίζεται από το παραδοσιακό αριστερό κατεστημένο, περνά στη σφαίρα της αδιαφορίας.

* Ο Κωστής Χατζηδάκης διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών – Επικοινωνιών και Ανάπτυξης της Κυβέρνησης Καραμανλή. Σήμερα είναι Τομεάρχης Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο προσωπικό του blog http://khatzidakis.blogspot.com/

Posted in Ενδιαφέρουσες Απόψεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *