Η λαϊκή ρήση “Ή στραβός ειν’ ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε” είναι κορυφαία, πολύ γνωστή, κοινότοπη και πολυχρησιμοποιημένη. Αναφέρεται στις περιπτώσεις που κάποιος προσπαθεί να πετύχει κάτι, αλλά ακολουθεί εντελώς λανθασμένη πορεία για να φτάσει στον στόχο. Τελευταία ωστόσο, ανακάλυψα ότι η παροιμία που συχνά περιγράφει πολιτικές και στρατηγικές, έχει μια απίστευτη αδυναμία. Όχι ως προς την ποιότητα της, αλλά ως προς το εύρος περιεχομένου που καλύπτει. Διότι η δέκατη ολική ανατροπή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε δέκα μήνες, καταδεικνύει ότι υπάρχει και η πιθανότητα να αρμενίζει μια στρατηγική προς το πουθενά!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν προκλήθηκε η οικονομική κρίση, στο τραπέζι έπεσαν διάφορες στρατηγικές για το πως η Κύπρος θα έπρεπε να την αντιμετωπίσει. Από την εγγύηση των καταθέσεων, την επείγουσα υλοποίηση μεγάλων δημοσίων έργων, την μείωση των φόρων για δημιουργία αγοραστικής κίνησης, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την δημιουργία Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, την δια νόμου συγκράτηση των επιτοκίων, την παροχή βοήθειας στους ξενοδόχους κ.λ.π. Η κυβέρνηση από όλα αυτά επέλεξε τα μεγάλα δημόσια έργα που θα δημιουργούσαν συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης. Εκπόνησε μια ολόκληρη στρατηγική ανάπτυξης με βάση τη θεωρία των έργων, την οποία πομπωδώς παρουσίασε. Άσχετα λοιπόν αν κάποιος διαφωνούσε με την ουσία και το εύρος αυτής της πολιτικής – προς την οποία ο γράφων έντονα αντιδρούσε – θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι κάποια θεωρία ανάπτυξης, αύξησης δηλαδή του εθνικού τζίρου, υπήρχε.
Στην Κύπρο, επιχειρηματίες και υπάλληλοι ας κόψουν το λαιμό τους για να αντέξουν
|
Αυγουστιάτικα ωστόσο – στον μήνα δηλαδή που περνούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα οι πολιτικές αποτυχίες – πληροφορηθήκαμε ότι πλέον ως χώρα δεν έχουμε κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Τα μεγάλα έργα εγκαταλείφθηκαν ως πολιτική και η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι μόνοι τρόποι να επιβιώσει είναι να πατήσει και άλλο τις ήδη δυσπραγούσες επιχειρήσεις, να χρεώνει και άλλο τις επόμενες γενιές πουλώντας ομόλογα για να πληρώνει καταναλωτικές της υποχρεώσεις και να μας δουλεύει ακόμη με ψευδοπροβλέψεις για τους δείκτες. Καμιά στρατηγική, καμιά πολιτική για να αυξηθεί το εθνικό προϊόν.
Στην Ελλάδα για παράδειγμα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει φόρους κατανάλωσης, ενώ εγγυάται η ίδια τα επιχειρηματικά δάνεια οποιασδήποτε επιχείρησης, νοουμένου ότι δεν θα απολύουν προσωπικό. Βοηθούν έτσι και την απασχόληση και την ανάπτυξη. Στην Κύπρο, όσο αντέξουν οι επιχειρήσεις μας θα απομυζούμε φόρους ως κράτος. Οι επιχειρηματίες και υπάλληλοι ας κόψουν όλοι το λαιμό τους για να αντέξουν. Και όταν δεν αντέξουν, βλέπουμε…
Για να επανέλθω στην αρχική περιγραφή, xωρίς γιαλό να θες να φτάσεις, δεν μπορείς να αρμενίζεις στραβά. Φτάνει να αρμενίζεις και να μην βουλιάξεις. Ακριβώς καράβι που απλά αρμενίζει έχει γίνει η Κύπρος σήμερα. Ο καπετάνιος είναι της άποψης ότι οι προμήθειες ενός πλοίου δεν τελειώνουν ποτέ. Ο διαχειριστής προσπαθεί ανεπιτυχώς να περικόψει την κατανάλωση προμηθειών για να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο, πριν καλέσει το λιμενικό (Ευρωπαϊκή Ένωση) να έρθει να το επιτηρήσει. Ο κόσμος – από το κατάστρωμα, μέχρι και την πρώτη θέση – δεν βρίσκει τρόπο να κάνει δουλειά με άλλα πλοία, εφόσον ο καπετάνιος δεν φροντίζει να δημιουργήσει προϋποθέσεις. Αλλάζουμε τα λεφτά μας μεταξύ μας και σε κάθε συναλλαγή δίνουμε και ένα ποσοστό στους αξιωματικούς για να πληρώνουν το προσωπικό, μέχρι τα χρήματα που αλλάζουμε μεταξύ μας να τελειώσουν. Μιζέρια, αγωνία και άγνοια κινδύνου…
Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα υποστηρίξει, με κάποια δόση υπερβολής, ότι ως πολίτες μας συμφέρει θα έπρεπε να επιδιώκουμε την επιτήρηση της Ε.Ε. Κάποιοι φίλοι, καλοπροαίρετα, μου υπέδειξαν ότι επιτήρηση σημαίνει και νέες φορολογίες και δεν θα έπρεπε να γράφω τέτοια πράγματα. Όταν όμως τους ρώτησα πίσω: “καλά, την ώρα που θα χρεοκοπούμε, προτιμάτε να βάλει νέους φόρους αυτή η κυβέρνηση αντί η Ευρώπη;” μάλλον συμφώνησαν μαζί μου…