Θέλω έναν ΔΗΣΥ μεγάλο, σοβαρό και αυθεντικό

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Η Καθημερινή” και τη δημοσιογράφο Οριάνα Παπαντωνίου.

«Ο ΔΗΣΥ πρέπει να επανέλθει στο σημείο που θα ξεκινά τη διεκδίκηση κάθε εκλογικής αναμέτρησης με σημείο εκκίνησης το ένα τρίτο της κυπριακής κοινωνίας» λέει σε συνέντευξή του στη «Κ» ο υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους. Προσθέτει ότι διεκδικεί τη συγκεκριμένη θέση γιατί πιστεύει σε έναν ΔΗΣΥ μεγάλο, σοβαρό και αυθεντικό, εξηγώντας ότι μαζί του ο κάθε συναγερμικός μπορεί να νιώθει ασφάλεια και προοπτική.

Για ποιο λόγο διεκδικείτε τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού;

Για τρεις λόγους. Γιατί πιστεύω σε ένα ΔΗΣΥ μεγάλο, σοβαρό και αυθεντικό. Μεγάλο, για να επαναφέρουμε κοντά όλους όσοι απομακρύνθηκαν για τον οποιονδήποτε λόγο τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα να απευθυνθούμε στο σύνολο της κοινωνίας με στόχο την διεύρυνση. Ειδικά στους νέους ανθρώπους γιατί χωρίς αυτούς δεν θα έχουμε μέλλον. Σοβαρό, για να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα, στο Κυπριακό, την οικονομία, την κοινωνία στα σύγχρονα ζητήματα. Να διαχειριστούμε σωστά την ιδιαίτερη σχέση που πρέπει να έχουμε με τη σημερινή κυβέρνηση. Αυθεντικό, διότι η ενότητα δεν είναι σύνθημα άνευ περιεχομένου. Μπορεί να χτιστεί μόνο πάνω στο νήμα των αρχών, των αξιών και των ιδεών αυτής της παράταξης. Ένα νήμα που ξεκινά από το 1976, φτάνει στο σήμερα και προβάλλεται στο αύριο. Να συνδέσουμε το λαμπρό παρελθόν με ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.


Κάποιος μπορεί να πει πως στοχεύετε ψηλά, δεν τηρείτε την ιεραρχία

Νομίζω ότι εγώ κατηγορούμαι για το ανάποδο. Ξεκίνησα από πρόεδρος της μαθητικής κίνησης, μετά της Πρωτοπορίας. Είχα καθοριστικό ρόλο σε κορυφαίες προεκλογικές αναμετρήσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού. Συνεργάστηκα στενά με όλους τους ηγέτες της παράταξης. Είμαι υπεύθυνος εδώ και πάρα πολλά χρόνια για μεγάλο μέρος των πολιτικών μας, ακόμα και για τη μεγάλη αποστολή του πολιτικού ιδεολογικού συνεδρίου και το μανιφέστο που συνοδεύει έκτοτε τη διακήρυξη αρχών μας. Έχω παράξει δύο προγράμματα διακυβέρνησης για τον τόπο, είχα σημαντική παρουσία στην κυβέρνηση και τη βουλή. Ιεραρχίες και επετηρίδες ούτε υπάρχουν ούτε και πρέπει να υπάρχουν. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σήμερα, πολύ σωστά κάνει το άλμα προς τα μπροστά με την Αννίτα Δημητρίου στην προεδρία. Δίνει το έναυσμα μιας νέας αρχής, που πρέπει να είναι ελπιδοφόρα και νικηφόρα.

Αυτή η σύνδεση του παρελθόντος με το σήμερα και το αύριο που αναφέρετε και στην εξαγγελία σας πως μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη;

Η σύνδεση μπορεί να γίνει μόνο στο νήμα των αξιών μας. Ο ΔΗΣΥ χρειάζεται τους ανθρώπους που έβαλαν με θυσίες πλάτη στα δύσκολα χρόνια, τη δεκαετία του 70, του 80, του 90, οι οποίοι έχουν έντονη τη συναίσθηση των αρχών που μας συνδέουν. Χρειάζεται να χτίσουμε στα κορυφαία  επιτεύγματα των δύο διακυβερνήσεων μας. Αλλά και να προχωρήσουμε μπροστά. Με νέους στόχους και νέα οράματα να προβάλουμε την νέα προοπτική του τόπου και της παράταξης. Να ενθουσιάσουμε τους πολίτες και τους νέους μας ξανά. Στη βάση των διαχρονικών μας αξιών να δημιουργήσουμε τις σύγχρονες προτάσεις για το αύριο της Κύπρου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι καταδικασμένος να ηγείται, όχι να άγεται. Σημείο εκκίνησης μας σε κάθε εκλογές πρέπει να είναι το 1/3 της Κυπριακής κοινωνίας. 

Νιώθετε ότι ο ΔΗΣΥ έχασε τον προορισμό και το όραμα του;

Ποιες είναι οι αρχές και oi αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού; Tι σημαίνει Γλαύκος Κληρίδης που όλοι επικαλούνται; Διότι τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αφηρημένο, ούτε και ο Γλαύκος Κληρίδης είναι ένα τοτέμ που προσκυνάμε. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, εάν δεν είναι αταλάντευτα προσηλωμένος στη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί να συνεχίσει αν παραμερίζει τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε, την προαγωγή και τη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων της Κύπρου. Ειδικά μετά το 2004, πολλοί συναγερμικοί ένιωσαν ότι δεν υπηρετήθηκαν σωστά οι δύο αυτές αποστολές, που δεν είναι αντιμαχόμενες, αλλά ενισχύουν η μια την άλλη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόμμα υπηρετεί την εξωστρέφεια, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, την αποτελεσματική κοινωνική αλληλεγγύη, την ελευθερία και τη δημοκρατία, τον σεβασμό και ειδικά την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Η φθορά της δεκαετούς κυβέρνησης και συμπεριφορές που δεν έπρεπε να υπάρξουν, έδωσαν την εντύπωση απομακρυνθήκαμε από τις παραδοσιακές μας αρχές και τα θεμέλια στα οποία δημιουργήθηκε η παράταξη. Αυτές τις αρχές είναι που πρέπει να επαναφέρουμε, όχι για να αναπολούμε το παρελθόν, αλλά για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Στην παρούσα φάση όμως ο Δημοκρατικός Συναγερμός περνά μία έντονη περίοδο εσωστρέφειας που οφείλεται αυτό;

Στην εκλογή ήττα, αλλά αυτό κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεραστεί. Σήμερα δεν αρκεί μόνο η ενότητα, χρειάζεται και η διεύρυνση. Να συναντηθούμε ξανά με το σύνολο της κοινωνίας. Να ακουστούν οι απλοί  άνθρωποι που ένιωσαν να σπάνε οι γέφυρες επικοινωνίας με την ηγεσία. Να ακούσουμε τις έγνοιες, τις αγωνίες τους, τα ζητούμενα για το μέλλον της χώρας. Να υπάρξει προβληματισμός και να δώσουμε μια νέα κατεύθυνση. Ο ΔΗΣΥ είναι καταδικασμένος να ηγείται του πολιτικού συστήματος και της χώρας και όχι να άγεται.

Μαζί μου, ο κάθε Συναγερμικός μπορεί να νιώθει ασφάλεια και προοπτική. Είμαι έτοιμος και – πιστεύω – ο πλέον κατάλληλος για τα πολιτικά και επιτελικά καθήκοντα του αναπληρωτή. 

Ένα μεγάλο μερίδιο της βάσης στήριξε Νίκο Χριστοδουλίδη. Υπάρχει χώρος για αυτούς εντός του ΔΗΣΥ;

Οι προεδρικές εκλογές έχουν τελειώσει. Η οποιαδήποτε συνέχιση αυτής της ιστορίας, αυτής της κόντρας, το μόνο που υποδηλοί είναι προσπάθεια σμίκρυνσης του κόμματος και του αντίκτυπου που μπορεί να έχει στη πατρίδα. Εάν αγαπούμε πραγματικά αυτήν την παράταξη είναι η ώρα να προχωρήσουμε μαζί. Κυρίως, να πάψει η παράταξη να δίνει την εντύπωση ότι υπηρετεί συμφέροντα, είτε οικονομικά είτε πελατειακά. Δεν αρκεί να είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας και της πατρίδας, αλλά οφείλουμε να το αποδεικνύουμε κιόλας καθημερινά.

Ποιες είναι οι ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο καταστατικό του κόμματος;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επί Κληρίδη είχε ένα καταστατικό πρωτοπόρο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μείναμε όμως στάσιμοι  και σήμερα, αν και στην Κύπρο παραμένουμε το πιο σύγχρονο κόμμα, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε μείνει πίσω. Να αποδείξουμε και πάλι ότι είμαστε παράταξη ανοικτή στην κοινωνία, ανοικτή στην οικονομία, ανοικτή στην αλλαγή. Ποτέ ξανά να μην νοιώσει Συναγερμικός ότι η γνώμη του δεν λαμβάνεται υπόψη, ότι η προσφορά και οι ελπίδες του σε αυτή την παράταξη παραμερίζονται. Επειγόντως να σμικρυνθεί η μεγάλη απόσταση που ένιωσαν οι συναγερμικοί τα τελευταία χρόνια από την ηγεσία του κόμματος.

 

Ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Κασουλίδης, ο Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ

Τι είναι αυτό που κρατάτε από κάθε ηγέτη της παράταξης μιας και έχετε συνεργαστεί με όλους;

Από τον Γλαύκο Κληρίδη κρατώ το μοναδικό ήθος και την προσήλωσή του στη μεγάλη εικόνα. Ό,τι και αν συνέβαινε, είχε την απόλυτη προτεραιότητα της λύσης του Κυπριακού και της προσπάθειας να καταφέρει αυτή η μικρή πατρίδα να βρει τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο. Από τον Ιωάννη Κασουλίδη κρατώ την απόλυτη δημοκρατική πεποίθηση, την ευγένεια, την εξωστρέφεια, την δυνατότητα να έχει η Κύπρος πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα από το μικρό γεωγραφικό της μέγεθος. Ακόμα και σήμερα αν ταξιδέψεις μαζί του, νοιώθεις ότι είσαι μαζί με πολιτικό πολύ μεγαλύτερης χώρας από ότι είναι η Κύπρος. Από τον Νίκο Αναστασιάδη κρατώ το πείσμα και την ευστροφία του, τη δυνατότητά να διαχειρίζεται το οποιοδήποτε ζήτημα, αλλά και την μοναδική του αντίληψή του για τις έγνοιες της κυπριακής κοινωνίας. Από τον Αβέρωφ Νεοφύτου κρατώ τη μεγάλη του ικανότητα και κυρίως  την αποφασιστικότητα να μπαίνει με αυτοθυσία στη φωτιά ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ο Αβέρωφ πλήρωσε ακριβά πολύ γνήσιες προσπάθειες για να έχουμε σήμερα παράταξη, να έχουμε χώρα και οικονομία. Αυτό δεν του αναγνωρίστηκε ποτέ. Συμφώνησα με την γενναία απόφασή του να αποχωρήσει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει μια μεγάλη αδικία σε ένα κορυφαίο πολιτικό.

Θεωρώ πως είμαστε σε απόλυτη αρμονία με ό,τι εκπροσωπεί η Αννίτα Δημητρίου. Είναι μια νέα πολιτικός με μεγάλες δυνατότητες, με αξιοπρέπεια και ευπρέπεια. 

Με την νέα πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος ;

Θεωρώ πως είμαστε σε απόλυτη αρμονία με ό,τι εκπροσωπεί η Αννίτα Δημητρίου. Είναι μια νέα πολιτικός με μεγάλες δυνατότητες, με αξιοπρέπεια και ευπρέπεια. Φέρνει νέο αέρα και νέο ήθος, σύγχρονο στην κυπριακή πολιτική ζωή. Είναι ακατάπαυστη και τρομερά εργατική. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί μπροστά και να συνεργαστούμε πολύ στενά. Μας συνδέει κιόλας η προσήλωσή και των δύο μας στις Κληριδικές αρχές.

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση της προέδρου της Βουλής;

Σε καμία περίπτωση. Είναι άδικο και άστοχο να τίθεται αυτό το ζήτημα για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια νέα γυναίκα που είναι πρόεδρος της Βουλής. Ουδείς ζήτησε από τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Σπύρο Κυπριανού και τον Βάσο Λυσσαρίδη, τον Μάριο Καρογιάν και τον Δημήτρη Χριστόφια να παραιτηθούν.

Η φθορά της δεκαετούς διακυβέρνησης και συμπεριφορές που δεν έπρεπε να υπάρξουν έδωσαν την εντύπωση ότι απομακρυνθήκαμε από τις παραδοσιακές αρχές και τα θεμέλια της παράταξης. 

Πιθανόν όμως να προκύψουν αυξημένα καθήκοντα στον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος είστε έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ακριβώς για τα πολιτικά και τα επιτελικά καθήκοντα του αναπληρωτή είναι που είμαι έτοιμος και θέλω να πιστεύω ο πλέον κατάλληλος. Να μην ξεχνάμε ότι η κορυφαία αρμοδιότητα του αναπληρωτή είναι να ηγείται των προεκλογικών μας εκστρατειών. Μαζί μου ο κάθε Συναγερμικός μπορεί να νοιώθει και ασφάλεια και προοπτική. Ασφάλεια στην εκπροσώπηση, στον δημόσιο διάλογο και την σωστή αντιπαράθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, στην πολιτική κατεύθυνση, στην υπηρέτηση των αρχών και των αξιών αυτής της παράταξης. Προοπτική γιατί μπορώ να εξασφαλίσω τους πολιτικούς τρόπους, για ξαναβρεθούμε με τη βάση της παράταξης και με την υπόλοιπη κοινωνία. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να επανέλθει στο σημείο που θα ξεκινά την διεκδίκηση κάθε εκλογικής αναμέτρησης με σημείο εκκίνησης το ένα τρίτο της κυπριακής κοινωνίας.

Πιστεύετε ότι με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι εύκολο να γίνει ουσιαστικός διάλογος;

Οι εσωκομματικές εκλογές για τον συναγερμό είναι καθαρτήριο και οξυγόνο ζωής. Δεν υπήρξε ποτέ εσωκομματική μάχη από την δεν βγήκαμε πιο δυνατοί. Ο ΔΗΣΥ πληγώνεται και σμικρύνεται όταν διευθυντήρια και παζάρια καθορίζουν την ηγεσία ή την γραμμή του κομματος. Η μεγάλη ανανέωση μέσα από εκλογές είναι ευλογία σήμερα  για τον Συναγερμό. Το καλύτερο εφαλτήριο για την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε.

Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί και καμία πρόκληση δεν θα αντιμετωπιστεί με τα likes στα κοινωνικά δίκτυα.

Πιστεύετε πως τα πολιτικά ιδεώδη έχουν θυσιαστεί στο βωμό της εικόνας;

Είναι αλήθεια ότι η εικόνα έχει κυριαρχήσει ως πολιτική πρακτική αυτή τη χρονική περίοδο. Ένα φαινόμενο όμως που σύντομα θα έχει ημερομηνία λήξης. Η εικόνα μπορεί να σε πάει μέχρι το σημείο που θα καλεστείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα και τις προκλήσεις, να σε πάει μέχρι το σημείο που οφείλεις να διαμορφώσεις το μέλλον. Εκείνη την ώρα όμως οι αποφάσεις σου πρέπει να είναι καθαρά πολιτικές. Αυτό που ονομάζεται απολιτικ ή πολιτική του ινσταγκραμ, επισκίασε προσωρινά την πολιτική ουσία. Προβλέπω όμως ότι η κυριαρχία της εικόνας θα αποτελέσει την αφορμή για να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο. Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί και καμία πρόκληση δεν θα αντιμετωπιστεί με τα likes στα κοινωνικά δίκτυα. Η πολιτική είναι αλλιώς, για να θυμηθώ ένα σύνθημα που χρησιμοποίησα στο παρελθόν.   

Σε περίπτωση εκλογής σας ποια θα είναι η θέση σας για συνεργασία με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει εθνική και κοινωνική ευθύνη. Από τα πρώτα κιόλας βήματα αυτής της κυβέρνησης, διαφαίνεται πόσο χρειάζεται έναν υπεύθυνο Δημοκρατικό Συναγερμό, που να στηρίζει σωστές πολιτικές αποφάσεις. Ο ΔΗΣΥ όμως έχει εξίσου μεγάλη ευθύνη να αντιστέκεται σε οτιδήποτε θα πάρει τη χώρα πίσω, ακόμη και στην αδράνεια. Σωστά ανοίξαμε την πόρτα στο ειδικό καθεστώς συμμετοχής του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σωστά δεσμευτήκαμε ότι δεν θα αφήσουμε την Κύπρο χωρίς προϋπολογισμό. Θα είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, διατηρώντας όμως την πλήρη αυτονομία, τη φυσιογνωμία, τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξης. Και θα πρέπει παράλληλα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδείξει τον σεβασμό του απέναντι στην ιστορική μας παράταξη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χρειάζεται τον Δημοκρατικό Συναγερμό στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.   

Ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος εκλογικός στόχος του ΔΗΣΥ;

Έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές και δημοτικές. Στόχος είναι να ανασυγκροτήσουμε την παράταξη τους επόμενους λίγους μήνες και από το φθινόπωρο να παραταχθούμε ξανά σε θέση μάχης. Για να καταφέρουμε, με την ευρωπαϊκή μας παραδοσιακή υπεροχή, να διεκδικήσουμε τα ποσοστά που μας αρμόζουν στις ευρωεκλογές. Αλλά και να προτείνουμε επιλογές στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να δημιουργούν εμπιστοσύνη ότι εμείς μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα από κάθε άλλο τη μεγάλη μεταρρύθμιση και αλλαγή στην καθημερινότητά του.

 

Posted in Συνεντεύξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *