Ομιλία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Καταρχάς να ευχαριστήσω όλους, από όλες της πλευρές του σώματος, για την υποδοχή που έτυχα με την ανάληψη των καθηκόντων μου στη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Παρασκευή.

Πιστεύω ότι η Βουλή είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Και πιστεύω ότι το κοινοβούλιο πρέπει να ανοίξει περισσότερο τις πόρτες και τις διαδικασίες του στην Κυπριακή κοινωνία, την οποία εξ’ ορισμού αντιπροσωπεύει.

Κύριε Πρόεδρε,

Ηχούν ακόμα στα αυτιά μου οι ευχές των συμπολιτών μου αλλά και η απογοήτευση τους, ότι η διαφορά φάσης μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος είναι πλέον τόσο μεγάλη που δεν καλύπτεται.

Δεν το πιστεύω. Θεωρώ ότι και ουσιαστική δουλειά γίνεται για το συλλογικό καλό και πολιτική βούληση μπορεί να βρεθεί, από όλες τις πλευρές, για να αντιμετωπισθούν τα ζωτικά θέματα που έχουμε μπροστά μας.

Φυσικά δεν βοηθούν καθόλου ούτε στην αξιοπιστία μας αλλά ούτε και στην αποτελεσματικότητα του σώματος οι εντάσεις και οι αφορισμοί,  οι συναισθηματισμοί και οι λαϊκίστικες κορώνες όπως τις βιώσαμε χθες. Ας τα ξεπεράσουμε. Οι πολίτες το έχουν ήδη κάνει.

Έχω όμως ειλικρινά απογοητευθεί από την αμετροέπεια της κριτικής που εξασκήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, του κύριου πόλου της αντιπολίτευσης.

Ξέρετε καλά, και θέλω να απευθυνθώ στον κ. Κυπριανού, ότι προσωπικά είχα κατακρίνει την ατυχή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μηδενικά. Δεν μπορώ όμως να μείνω αδιάφορος στην πολύ χειρότερη ισοπέδωση και το φεστιβάλ μηδενισμού που ζήσαμε όλοι χθες.

Κύριε Κυπριανού, δεν σας τιμά η χθεσινή σας παρουσία και δεν τιμά, δυστυχώς, ούτε και τον τόπο. Με τη φράση «η Κύπρος ζει την χειρότερη περίοδο που πέρασε ποτέ», διαβήκατε τον Ρουβίκωνα του αντιπολιτευτικού, τυφλού σας παραληρήματος.

Θυμίσατε στον κάθε Κύπριο πολίτη τις πραγματικά χειρότερες στιγμές που έχει βιώσει. Και υπενθυμίσατε όλους τους λόγους, για τους οποίους ο Κυπριακός λαός εναπόθεσε τόσο απλόχερα τις τύχες του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Μέσα από εκλογές και όχι λόγια και θεωρίες.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Είναι για όλους μας στον Δημοκρατικό Συναγερμό πολύ εύκολο, να δώσουμε αποστομωτικές απαντήσεις σε μια αντιπολίτευση, που ακόμα και μετά την οικονομική καταστροφή, αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την κατάρρευση των ιδεών και της φιλοσοφίας της. Το έχει πράξει πολύ αποτελεσματικά ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ψες.

Θα ήταν περίπατος, να εξηγήσουμε και πάλι την κοινωνική οικονομία της αγοράς, την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, τον σεβασμό στον κάθε άνθρωπο και τις δυνατότητες του. Να σας υπενθυμίσουμε ότι το κράτος «Πατερούλης» που επιδιώκετε, έχει καταρρεύσει ως αξίωμα και στην Κύπρο και αλλού.

Το γιατί ο Κύπριος πολίτης δεν επιζητεί να ζει με επιδόματα παρά τω κρατικό πρυτανείο. Το ότι  Κύπριος πολίτης απαιτεί την ευκαιρία να δημιουργήσει και να εργαστεί αξιοπρεπώς, προκειμένου να μπορεί να προοδεύσει τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Κύπρος βγήκε από την κρίση γρήγορα, μέσα από τεράστια υπευθυνότητα, αλλά και πολύ μεγάλες θυσίες από όλους.

Και είναι αλήθεια, ο κύριος Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε αυτό χθες, ότι ο κύκλος της οικονομίας επέβαλλε πρώτα την προσέλκυση επενδύσεων, φρέσκου χρήματος δηλαδή,  και ακολούθως την στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να είχαμε, μέσα στις συνθήκες της καταστροφής, την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής από τη μια και από την άλλη τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Και είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν ξανά θέσεις εργασίας για τους επαγγελματίες μας, τους οικοδόμους, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους λογιστές μας, τους εστιάτορες, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους νέους μας και τόσους άλλους.

Με αυτό τον τρόπο, το κράτος μας κατάφερε να έχει εύρωστους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, να εισπράττει περισσότερους φόρους και να εκπληρώνει τον κοινωνικό και τον αναπτυξιακό του ρόλο.

Τώρα όμως είναι η ώρα, για το επόμενο βήμα στις πολιτικές μας. Η στήριξη και η αναγέννηση της μεσαίας τάξης αλλά και η παροχή των ευκαιριών δημιουργίας στους νέους μας. Κάτι που εύστοχα επισήμανε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου χθες.

Οφείλω να παραδεχθώ, ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει καθυστερήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό, μάλιστα, θα ήταν μία αξιόπιστη και δίκαιη κριτική από την αντιπολίτευση.

Καθυστερήσεις, που ως κυβέρνηση και ως κοινοβούλιο θα πρέπει να ανατρέψουμε, για να ανατραπεί μαζί και η όποια δικαιολογημένη απογοήτευση επικρατεί στην κοινωνία μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Μεσαία τάξη είναι η συντριπτική πλειοψηφία της Κυπριακής κοινωνίας. Οι δημόσιοι και τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι ακαδημαϊκοί και οι ερευνητές μας, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μας, οι μηχανικοί, οι λογιστές και οι δικηγόροι μας, αλλά και η νέα ομάδα των ανθρώπων μας που ασχολούνται με την καινοτομία και την τεχνολογία. Είναι η σιωπηλή πλειοψηφία των συμπολιτών μας και οι νέοι μας, που υπέστησαν καρτερικά τις συνέπειες τις κρίσης και σήμερα δικαιούνται την προοπτική μιας καλύτερης ζωής.

Είναι όλοι αυτοί που απαιτούν, με πιο γρήγορους ρυθμούς, να θεσπίσουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας.  Όπου μαζί με τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας που χρειάζονται περαιτέρω εξέλιξη, την τριτοβάθμια εκπαίδευση που καλπάζει, θα πρέπει να δώσουμε περαιτέρω ενίσχυση στο διαμετακομιστικό εμπόριο, την έρευνα και την καινοτομία, την γαλάζια ανάπτυξη και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Είναι αυτοί που ζητούν επιτέλους την αποτελεσματική δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στο που ξοδεύονται τα χρήματα που παραχωρούν μέσα από τους φόρους τους. Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ. Όπως και δεν έχουμε προχωρήσει στο να παράσχουμε, με απλό και εύληπτο τρόπο, λογαριασμό στον κάθε πολίτη για να μπορεί να κρίνει, το πόσο ανταποδοτικό είναι το κράτος στις δαπάνες του.

Η μεσαία τάξη είναι λιγότερους φόρους που ζητά. Και χαίρομαι που ξεκίνησε χθες η συζήτηση για μια νέα, απλούστερη και δικαιότερη φορολογική μεταρρύθμιση. Αλλά και ένα τραπεζικό σύστημα ικανό να χρηματοδοτήσει ξανά την επιχειρηματικότητα. Διότι είναι μέσα από την σύγχρονη επιχειρηματικότητα που θα ανεβούν ξανά οι μισθοί, τώρα που μειώθηκε η ανεργία.

Ο μέσος Κύπριος πολίτης ζήτα να είναι πολίτης. Πολίτης και όχι πελάτης ενός απαρχαιωμένου κράτους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την τεχνολογία και την απλοποίηση των διαδικασιών, για να αποκτήσουμε το σύγχρονο κράτος που δικαιούμαστε. Δεν μπορεί να συνεχίσουν, όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι του δημοσίου να βαθμολογούνται ως εξαίρετοι. Και δεν επιτρέπεται, η τυπολατρία, να δημιουργεί χρόνια καθυστερήσεων σε κάθε αναπτυξιακή ή μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι υποχρέωση όλων εμάς, προς το μέλλον των συμπολιτών μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Στο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα κριθούμε όλοι. Για το κατά πόσο θα υποκύψουμε στα μικροσυμφέροντα ή αν θα βάλουμε ως προτεραιότητα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα και για τη Λευκωσία, πριν ακόμη από τη μεταρρύθμιση. Όπου η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να παρέμβει, για να ελαφρύνει τις συνέπειες αυτής της ανοργανωσιάς των έργων που επικρατεί στην πρωτεύουσα.

Η μεσαία τάξη απαιτεί το ΓΕΣΥ να πετύχει. Το δικαίωμα να νοιώθει ότι θα τύχει της καλύτερης περίθαλψης όποτε και αν χρειαστεί, δεν πρέπει ποτέ να κινδυνεύσει να τιναχθεί στον αέρα μέσα από καταχρήσεις και αδυναμίες του συστήματος.

Κύριε Πρόεδρε,

Έχω αφήσει τελευταίο το θέμα της αναγκαίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Θεωρώ την παιδεία το δεύτερο εθνικό μας πρόβλημα. Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να ανατρέψει το γεγονός ότι ξοδεύουμε, μαζί με τη Δανία, τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη για την εκπαίδευση και έχουμε τα χειρότερα των αποτελεσμάτων. Όπως και πραγματικότητα είναι ότι το κράτος ξοδεύει, για κάθε μαθητή, περισσότερα, από τα υψηλότερα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

Μιλάμε όλοι για το μοντέλο της Φινλανδίας ή και άλλων σκανδιναβικών ή βαλτικών χωρών. Ας κάτσουμε λοιπόν όλοι μαζί να προσαρμόσουμε στα μέτρα μας ένα από αυτά τα συστήματα. Ας συστήσουμε επιτέλους ένα Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας που θα ανατρέψει στην ρίζα της, την θλιβερή πραγματικότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Μας χωρίζουν πολλά. Είναι λογικό σε μια δημοκρατία. Ας μας ενώσει όμως η υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους συμπολίτες μας. Έχουμε προεδρικό σύστημα και η συναίνεση στη Βουλή είναι προϋπόθεση για την κάθε πρόοδο. Έχουμε καθήκον, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Κυπρίων και να σπάσουμε το διαζύγιο που έχει δυστυχώς παρουσιαστεί μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής.

Σας ευχαριστώ

Posted in Βουλή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *