Πετάξτε το χαλί επιτέλους!

Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη και αυτό δεν οφείλεται στην υγρασία και τη ζέστη. Όποιος έζησε τις μέρες του “Καστελόριζου” και όσα ακολούθησαν στην Ελλάδα, όταν η χώρα όδευε προς το πρώτο μνημόνιο, αντιλαμβάνεται το κλίμα και την ανησυχία που έχει καταλάβει όλους εμάς εδώ αυτές τις μέρες. Βλέποντας τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να τριγυρίζουν σε Υπουργεία και κοινωνικούς φορείς με κάθε επισημότητα, ο καθένας μας ξεχειλίζει από αδικία και απογοήτευση για το πού έχουμε καταντήσει.

Όχι γιατί φταίνε οι άνθρωποι. Αυτοί λεφτά ήρθαν να μας δώσουν και θέλουν να βρεθούν οι τρόποι για να εξασφαλιστεί ότι θα τα πάρουν πίσω. Τα “δανεικά κι αγύριστα” άλλωστε που διαλαλεί η αριστερά στην Ελλάδα, είμαι σίγουρος ότι κανείς λογικός Κύπριος δεν τα υιοθετεί. Ακόμη και αν είναι κι αυτός αριστερός.

Ναι, είναι αλήθεια ότι οι λίγοι εμείς που ζητούσαμε από πριν 3 και 2 χρόνια να γίνει κάτι και αντιμετωπιζόμασταν ως “δράκουλες”, έχουμε δικαιωθεί. Τι να το κάνεις όμως, όταν αυτό συμβαίνει στον χειρότερο τομέα που θα επιθυμούσες να συμβεί; Να χαίρεσαι επειδή δυσκολεύεσαι και εσύ και οι φίλοι σου και κάθε Κύπριος πολίτης, κάθε μεγάλη και μικρομεσαία επιχείρηση, ακόμη και κάθε λειτουργός του ευρύτερου δημοσίου που βλέπει αυτά που θεωρούσε ως δεδομένα να ανατρέπονται; Ασφαλώς όχι.


Είναι αρκετό το ρεζίλεμα και η δυσκολία. Ας σώσουμε τη χώρα από την ανέχεια τουλάχιστον


Ναι, υπάρχουν ευθύνες εξαιρετικά σοβαρές. Καταρχήν στην Κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρόεδρο αλλά και όσους συμπορεύτηκαν μαζί του στο κρίσιμο αυτό διάστημα. Ευθύνες που αποδίδονται κατά πρώτο λόγο στις εκλογές, εκτός αν αφορούν διαφθορά και άλλα ποινικά αδικήματα που επιβάλλεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ναι, υπάρχουν ασήκωτες ευθύνες στις τράπεζες και όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Που και αυτές αν αφορούν αξιόποινα αδικήματα, ασφαλώς θα πρέπει να τύχουν παραδειγματικής τιμωρίας. Επιβάλλεται να αισθανθεί ο Κύπριος πολίτης ότι δεν θα εφαρμοστεί και πάλι η πρακτική της “νομοτεχνικής ατιμωρησίας”. Και πρέπει να λειτουργήσει με σοβαρότητα κάθε θεσμός προκειμένου αυτό να γίνει πράξη.

Υπάρχει και κάτι πολύ πιο επείγον όμως. Το ίδιο το πρόβλημα. Και η δυσκολία είναι υπαρκτή και πολύ μεγάλη. Η κυπριακή οικονομία δεν είναι καλά. Για την ακρίβεια, έχει τα μαύρα της τα χάλια. Χάλια τα οποία όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και το πολιτικό, οικονομικό και εκδοτικό σύστημα αρνούνταν πεισματικά μέχρι σήμερα να δουν για να μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Σήμερα λοιπόν που ο κόμπος ξεπέρασε το κτένι έχουμε ένα νέο εθνικό καθήκον απέναντι σε αυτή τη χώρα. Να πετάξουμε το χαλί κάτω από το οποίο κρύψαμε τα προβλήματα και να αρχίσουμε να τα λύνουμε από μόνοι μας. Να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο για έξοδο από τη δυσπραγία. Όλοι μαζί. Πολιτικοί και κοινωνικοί εταίροι να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο στρατηγικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης. Το δικό μας σχέδιο ανάκαμψης. Τις θυσίες που θα συμφωνήσουμε να γίνουν από όλους. Διότι ελπίζω πλέον να συνειδητοποιήσαμε ότι αυτές αν δεν τις κάνουμε από μόνοι μας με το δικό μας τρόπο, τότε θα μας επιβληθούν βίαια από ανάγκη.

Ναι, χρειάζεται ο δημόσιος τομέας να μικρύνει. Χρειάζονται ιδιωτικοποιήσεις. Απαιτείται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διορθώσεις στο φορολογικό σύστημα. Είναι αναγκαίο να μειωθούν οι κλίμακες των νεοεισερχομένων στο δημόσιο και να αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης. Έχουμε σοβαρό ζήτημα με τις τράπεζες και ίσως να πρέπει να εξετάσουμε τη δημιουργία μιας “bad bank” που θα απορροφήσει τα κακώς έχοντα, στο πρότυπο της Ιρλανδίας με την οποία ορθά ταυτίζουμε το δικό μας πρόβλημα.

Είναι η ώρα να φανερώσουμε το πρόβλημα και να το δούμε κατάματα. Καμία περαιτέρω αναβολή δεν συγχωρείται. Από κανέναν. Η ψευδο-ψυχολογία και τα ψέματα ούτε τρώγονται ούτε σώζουν. Ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας. Ας μας φτάσει το ρεζίλεμα και η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε και ας σώσουμε τη χώρα από την ανέχεια τουλάχιστον.

Posted in Άρθρα.

One Comment

 1. To ροιτερς λέει ότι για τους δύο μεγάλους τοκογλύφους δηλαδή αυτούς που αποκομίζουν κέρδη από τους τόκους, την λαική και τράπεζα κύπρου θα χρειαστεί το κράτος της κύπρου να πάρει από τους φορολογούμενους πολίτες (άλλως κορόιδα άλλως μαλάκες) τουλάχιστον 10 ΔΙΣ

  http://www.reuters.com/article/2012/06/28/us-cyprus-bailout-banks-idUSBRE85R13X20120628

  εδώ το σχετικό απόσπασμα

  It already has a virtually guaranteed bill of 2.3 billion euros to recapitalize its two largest banks, with the bailout possibly going deeper into broader fiscal requirements.

  Cypriot authorities say no bailout figures have been discussed, but two euro zone officials have put the total cost at up to 10 billion euros – more than half its total output.

  Το businisesinsider λέει ότι για τους τοκογλύφους τραπεζίτες θα χρειαστούν τουλάχιστον 9 ΔΙΣ και για τα δημοσιονομικά λιγότερο από τα μισά που “χρειάζονται” οι τοκογλύφοι δηλαδή περί τα 4 ΔΙΣ

  http://www.businessinsider.com/the-ballooning-cyprus-fiasco-2012-7

  εδώ το απόσπασμα

  So since Monday, the despised Troika inspectors have been plying their trade. And it didn’t take long for it to seep out that the banks alone would now need a bailout of €9 billion—a stunning amount for the banks in such a tiny country. Plus, the government would need €4 billion. For total package of €13 billion.

  αλλά λέει ο αρθρογράφος ότι τα 9 ΔΙΣ είναι πολύ περισσότερα αφού τα κακά δάνεια στην Κύπρο δεν γράφονται υπό την έννοια ότι οι κωλοτράπεζες που έκαναν δάνεια με υποθήκευση ακινήτων επειδή υποτίθεται έχουν την δυνατότητα για να εξοφλησουν τα κακά δάνεια να ανακτήσουν τα ακίνητα αυτά δεν γράφονται άρα δεν φαίνονται

  δηλαδή ας πούμε ότι η λαική έκανε δάνειο σε ένα νέο ζευγάρι 400 χιλιάδες ευρώ και υποθήκευσαν το σπίτι που αγόρασαν το οποίο εκτιμήθηκε το 2007 πριν την καπιταλιστική κρίση στις 400 χιλιάδες ευρώ

  το νέο ζευγάρι αδυνατεί να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του άρα το δάνειο αυτό παύει να εξυπηρετείται και θεωρείται κακό

  αυτό όμως δεν καταγράφεται γιατί τάχα η τράπεζα μπορεί να βγάλει σε πληστιαρισμό το ακίνητο αυτό που εκτιμήθηκε το 2007 στις 400 χιλιάδες ευρώ

  guess what όμως κοπέλια που λένε και στα εγγλέζικα χωρκά

  το ακίνητο τωρά με την κατάρρευση των τιμών πάει τζαι εν πάει 180 χιλιάδες ευρώ το πολύ

  άρα η τράπεζα ούτως ή άλλως έχει τεράστια ζημιά αφού αυτό γίνεται σε τεράστια κλίμακα

  άλλωστε η οικοδομική φούσκα ήταν που προκάλεσε την κατάρρευση της Λιμαν μπράδερς το 2008

  οπότε οι κυπριακές κωλοτράπεζες τοκογλύφοι έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο δεν φαίνεται και οι τράπεζες αρνούνται να καταγράψουν

  εδώ το απόσπασμα

  But the €9 billion for the banks is likely to grow even further—because bad debt isn’t bad debt in Cyprus. Under Cypriot rules, loans on the banks’ books that are over 90 days past due aren’t considered bad debt, and no losses have to be recognized, if the loans are secured. Hence, a mortgage that is in default doesn’t have to be written down because the bank might eventually obtain the property, which takes many years, and then sell it to recuperate its money. But property values have collapsed. And worse: the title-deed fiasco resulted in banks securing two or more mortgages with the same property—and only one of them has any value at all. But they’re all “secured”; hence, none have been written down.

  Σε μια άλλη οικονομική ιστοσελίδα γίνεται λόγος για 10 ΔΙΣ που “χρειάζονται” οι τοκογλύφοι που το κράτος αλλά αναφέρεται τζαι μια άλλη παράμετρος αυτή που είπαμε προηγουμένως με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία τα ανεβάζει στα 152 ΔΙΣ!!!!!!!!!! ΜΙλάμε για τεράστια νούμερα

  http://www.policymic.com/articles/10222/cyprus-bailout-shows-why-paul-krugman-is-wrong-about-europe
  Cyprus has also requested a bailout in an effort to recapitalize its banks. The crisis in Greece has had a direct impact on Cyprus banks, which have a huge exposure to the Greek economy. The country is seeking 10 billion euros of support. In total, Cyprus has total loans of 152 billion euros, or eight times its gross national product.

  Είναι παραδεκτό ότι χρειάζονται 4 ΔΙΣ για την λεγόμενη δημοσιονομική εξυγίανση

  Και πολύ πέραν των 10 ΔΙΣ για τους τοκογλύφους

  Ποιος προκάλεσε το πρόβλημα στην κυπρούλα μας την μαρτυρικήν μεγαλόνησον που λαλεί τζαι ο κύκος κύκου κιρικού; ποιος;;;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *