Θα πληρώσει ακριβά όποιος πάει πίσω τη χώρα

20140316_12Δεν μπορεί προσωπικές και κομματικές στρατηγικές να μπαίνουν πάνω από το συμφέρον του τόπου

«Ο ρυθμιστικός ρόλος των μικρότερων κομμάτων, με τον τρόπο που ασκείται στην Κύπρο, κάποιες φορές υπερβαίνει τα δημοκρατικά όρια», δηλώνει ο στενός συνεργάτης του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Σοφοκλέους.

Συνέντευξη στον Γιάννη Αντωνίου

«Τελικός κριτής της φυγής του ΔΗΚΟ και των όποιων σκοπιμοτήτων αυτή επιχείρησε να υπηρετήσει θα είναι ο λαός με την ψήφο του» υποστηρίζει ο σύμβουλος του προέδρου του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Σοφοκλέους, υποδεικνύοντας ότι «θα πληρώσει βαρύ τίμημα όποιος επιχειρήσει να πάει τη χώρα πίσω και να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες του λαού.

-Ποια είναι η αποτίμηση του ΔΗΣΥ για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη;

-Είναι βέβαιο ότι ο πρώτος χρόνος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη δεν μπορεί να κριθεί με κλασσικούς πολιτικούς όρους που θα ίσχυαν σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Περάσαμε μια πρωτοφανή παγκοσμίως οικονομική φουρτούνα. Έχουμε πετύχει να σταθεροποιούμε το καράβι της Κύπρου αποφασιστικά και πολύ πιο γρήγορα από όλες τις άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο, κάτι που αναγνωρίζεται και από τον λαό αλλά και διεθνώς. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Τώρα χρειαζόμαστε να πείσουμε για το στρατηγικό σχέδιο που οφείλουμε να έχουμε για το που θέλουμε να πάει η χώρα. Απαιτείται η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε να πετύχει συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο. Και είναι τέλος σημείο κλειδί – ακόμη και για την ίδια την δημοκρατική λειτουργία που σήμερα αμφισβητείται – να αισθανθεί έμπρακτα ο πολίτης ότι μπαίνει οριστικό τέλος στην ατιμωρησία των όσων κατέχουν θέσεις που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

– Η συμπλήρωση του πρώτου χρόνου σημαδεύτηκε από την καταγγελία της κυβερνητικής συνεργασίας από το ΔΗΚΟ. Πιστεύετε ότι οι λόγοι της αποχώρησης ήταν βάσιμοι ή θεωρείτε ότι οι διαφωνίες στο κοινό ανακοινωθέν ήταν πρόσχημα;


«Η απόφαση του ΔΗΚΟ είναι απόλυτα σεβαστή. Έχουμε μπροστά μας εκλογές και τελικός κριτής της φυγής του ΔΗΚΟ και των όποιων σκοπιμοτήτων αυτή επιχείρησε να υπηρετήσει θα είναι ο λαός με την ψήφο του»


-Δεν θέλω να υπεισέλθω σε ζητήματα που αφορούν άλλα κόμματα. Η απόφαση του ΔΗΚΟ είναι απόλυτα σεβαστή. Έχουμε μπροστά μας εκλογές και τελικός κριτής της φυγής του ΔΗΚΟ και των όποιων σκοπιμοτήτων αυτή επιχείρησε να υπηρετήσει θα είναι ο λαός με την ψήφο του. Είναι όμως ξεκάθαρο μέσα από το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν, ότι αυτό δεν παραβιάζει επ’ ουδενί τη συμφωνία μεταξύ ΔΗΚΟ και προέδρου. Η απαίτηση μάλιστα του ΔΗΚΟ να απορρίψουμε το ανακοινωθέν για το χατίρι της συνεργασίας ήταν εκτός από αβάσιμη, αλαζονική και εγωιστική. Δεν μπορεί προσωπικές και κομματικές στρατηγικές να μπαίνουν πάνω από το συμφέρον και την αξιοπιστία της χώρας. Ο ρυθμιστικός ρόλος των μικρότερων κομμάτων, με τον τρόπο που ασκείται στην Κύπρο, υπερβαίνει κάποιες φορές τα δημοκρατικά όρια. Ξεφεύγει από τον σεβασμό σε αυτά και επιχειρεί να αναιρέσει τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών.

– Η αποχώρηση του ΔΗΚΟ μεταφέρει πλέον όλο το βάρος της κυβέρνησης στους ώμους του ΔΗΣΥ. Θα μπορέσει μια μονοκομματική κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στα δύσκολα που έρχονται σε οικονομία;

-Γνωρίζουμε το πόσο μεγαλώνει η ευθύνη μας και δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να την αναλάβουμε. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε ο ίδιος το πόσο δύσκολα πήρε την απόφαση του ανασχηματισμού, προκειμένου να σεβαστεί την ηγεσία του ΔΗΚΟ. Επαφίεται τώρα σε αυτήν να αποδείξει αν μέσα στη Βουλή θα φανεί συνεπής στις διακηρύξεις της. Η πορεία της χώρας προς την έξοδο από το μνημόνιο είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ κατά κύριο λόγο. Η ανατροπή αυτής της πορείας είναι στα χέρια της αντιπολίτευσης. Θα πληρώσει βαρύ τίμημα όποιος επιχειρήσει να πάει τη χώρα πίσω και να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες του λαού.

– Στο Κυπριακό μέχρι πού μπορείτε να βασίζεστε στην στήριξη του ΑΚΕΛ;

-Πολύ πιο σημαντική από την στήριξη των κομμάτων είναι η αποδοχή της κοινωνίας. Η οποία δείχνει με σαφήνεια μέσα από τις μετρήσεις ότι αγκαλιάζει αυτή τη νέα προσπάθεια και προσδοκεί να έχουμε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα. Η λύση του Κυπριακού αυτή τη φορά δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ασφυκτικών πιέσεων στον λαό, αλλά οφείλει να είναι απότοκο μιας μεγάλης ευκαιρίας για όλους. Εκτιμούμε την στήριξη του ΑΚΕΛ. Μας προκάλεσε από την άλλη ανησυχία η τοποθέτηση του κ. Άντρου Κυπριανού περί ΝΑΤΟ, η οποία δυστυχώς μπορεί να θεωρηθεί ότι θέτει το υπόβαθρο μιας μελλοντικής αφορμής.

– Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αφότου ο ΔΗΣΥ ανήλθε στην εξουσία. θα δώσετε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σ’ αυτές τις εκλογές;

-Δεν τίθεται θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στις ευρωεκλογές. Τίθεται όμως θέμα στήριξης από μέρους των πολιτών στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Αλλά και αποστολής ενός ισχυρού μηνύματος στην Ευρώπη και διεθνώς για την αποφασιστικότητά μας να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη και καλύτερη Κύπρο, ενεργό μέλος και εταίρο στην Ενωμένη Ευρώπη, ελκυστικό προορισμό επενδύσεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν συντάσσονται μαζί μας σε αυτή εθνική αποστολή.

Κανένα δίλημμα ΔΗΣΥ στον Πρόεδρο

-Eγινε πολύς λόγος για τον καταλυτικό ρόλο του ΔΗΣΥ στην επιλογή των νέων υπουργών στον ανασχηματισμό. Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος του κόμματος έφερε ενστάσεις στην παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα των τριών υπουργών που προέρχονται από το ΔΗΚΟ;

-Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε μια καθαρή θέση την οποία ανέλυσε με πολιτικούς όρους  και επιχειρήματα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό έκανε και την περασμένη Δευτέρα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να στηρίξει την όποια απόφαση ο κ. Αναστασιάδης επέλεγε να λάβει, όπως είχε και το αποκλειστικό δικαίωμα. Καμία ένσταση και κανένα δίλημμα δεν τέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει τέτοιου είδους σχέση μεταξύ κόμματος και προέδρου. Ο κ. Αναστασιάδης πολύ αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, έλαβε τις βασανιστικά δύσκολες αποφάσεις που προκάλεσε η απόφαση του ΔΗΚΟ να εγκαταλείψει αδικαιολόγητα την μεγάλη κοινή μας προσπάθεια να ορθοποδήσει η χώρα.

Posted in Συνεντεύξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *