Εχουμε το masterplan για την Κύπρο του αύριο

Εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”
Συνέντευξη στην Μαρίνα Οικονομίδου

«Μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η μεγαλύτερη δυνατή απήχηση της υποψηφιότητας Αναστασιάδη στον α ́ γύρο, παρά το ποιον θα επιλέξει ο λαός ως αντίπαλο», αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους. Μιλώντας για το προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη, του οποίου είχε και τη γενική επίβλεψη αναφέρει πως αποτελεί το masterplan για την Κύπρο που έχει ξεκινήσει να δημιουργείται.

Έχετε τη γενική επίβλεψη του προεκλογικού προγράμματος Αναστασιάδη. Ποιοι οι κύριοι άξονες της νέας πενταετίας που διεκδικεί;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεκδικεί μία δεύτερη και τελευταία θητεία στη βάση ενός οράματος και ενός προγράμματος που βρίσκεται στην υλοποίησή του. Ο δρόμος που ακολουθούμε στηρίζεται σε 6 Πυλώνες για την Κύπρο της Νέας Εποχής δημιουργώντας μία γερά θεμελιωμένη και δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία, ένα νέο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης μια δίκαιη σύγχρονη και ψηφιακή πολιτεία, ένα κράτος που φροντίζει για τους πολίτες του, μία χώρα που αξιόπιστα κατακτά τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό της ρόλο αλλά και μια πατρίδα που περήφανα διεκδικεί την επανένωση της σε συνθήκες γνήσιας ανεξαρτησίας και στο πλαίσιο ενός κανονικού ευρωπαϊκού κράτους. Στον στρατηγικό σχεδιασμό που συνοπτικά περιγράφεται στο Προγραμμα Διακυβέρνησης, το οποίο αποτελεί ένα   ολοκληρωμένο Masterplan για τη χώρα, αναλύεται η Κύπρος που έχει ξεκινήσει να δημιουργείται. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα τρία πρώτα χρόνια διακυβέρνησης ήταν χρόνια διαχείρισης μιας έκτακτης και πολύ δυσχερούς κατάστασης. Σήμερα η ελπίδα και η προοπτική επιστρέφουν. Καταγράφεται στη χώρα μας μία σύγχρονη ιστορία επιτυχίας, ένα κράτος που μετουσιώνει τις δυνατότητές του σε πραγματικότητες. Δεν τις έχει μετουσιώσει ακόμη και έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Είναι πολλά που απομένουν να γίνουν. Είμαστε όμως στη σωστή πορεία για να πετύχουμε του στόχους μιας σύγχρονης, δίκαιης και ευημερούσας Κύπρου.

Δίδετε ωστόσο την εντύπωση πως μένετε στις δυσκολίες του 2013. Δεν είναι παγίδα στην οποία πέσατε και στις βουλευτικές του 2016;

Δεν έχει γίνει ούτε από την κυβέρνηση ούτε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάτι τέτοιο. Θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος εκ μέρους είτε της εκστρατείας είτε του ίδιου του Νίκου Αναστασιάδη να περιοριστεί είτε στο τι παρέλαβε ή στο τι έχουμε κατορθώσει μέχρι τώρα. Αν δει κάποιος το πρόγραμμα  διακυβέρνησης του Προέδρου, θα διαπιστώσει ότι οι αναφορές στο παρελθόν είναι ελάχιστες, ενώ το έργο που έχει παραχθεί καλύπτει μόλις το 1/3 των όσων εμπεριέχονται στο κείμενο. Το άλλο 1/3 αφορά τη φιλοσοφία τους, μεγάλους στόχους και την προσέγγιση μας για την κάθε πτυχή της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του τόπου και το πιο σημαντικό κομμάτι περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουμε την υλοποίηση του οράματος του Προέδρου. Ούτε είμαστε ούτε και δικαιούμαστε να μείνουμε κολλημένοι στο τι έχουμε πετύχει. Βρισκόμαστε στο μέσο μιας διαδρομής για μια Κύπρο αντάξια των προσδοκιών των πολιτών της και αντάξια του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή και τον σύγχρονο κόσμο.

Το όραμά σας δεν ασπάζεται βέβαια η πλειοψηφία των πολιτικών ηγεσιών η οποία επιδιώκει να φύγει ο Νίκος Αναστασιάδης από την εξουσία

Το να υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα με διαφορετικές ιδέες και τοποθετήσεις είναι προϋπόθεση για το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Αλλοίμονο αν όλοι εκφράζαμε τις ίδιες θέσεις, θα ήταν φτώχεια για τον τόπο. Με θλίψη όμως παρατηρώ ότι εξίσου φτώχεια είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η μοναδική δημιουργική εκστρατεία είναι αυτή του προέδρου της δημοκρατίας. Είναι φτώχεια για την αντιπολίτευση να μην έχει καταφέρει τόσους μήνες προεκλογικής να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο κράτους, ένα σύγχρονο όραμα για την Κύπρο. Κανείς, ούτε ο πολίτης ούτε εμείς που παρακολουθούμε περισσότερο τα πράγματα έχουν αισθανθεί ένα διαφορετικό όραμα για τη χώρα. Αντίθετα παρακολουθούμε αρνητικές εκστρατείες που το μόνο στόχο που προτάσσουν είναι να φύγει από την εξουσία ο Νίκος Αναστασιάδης – λες και η διακυβέρνηση είναι ζήτημα προσωπικό. Ακόμη χειρότερα, το κάνουν με τρόπο που επαναφέρει τις εποχές της άκρατης παροχολογίας με συνταγές, μάλιστα, που δοκιμάστηκαν και μας έφεραν στο χείλος της ολοκληρωτικής δυσπραγίας.

Είναι πιο σημαντικό το ποσοστό στον α ́ γύρο των εκλογών παρά ποιός θα είναι ο ανθυποψήφιος του Νίκου Αναστασιάδη.

Κάποιοι λένε πως με την πολιτική που ακολουθείτε ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι …

Θεωρώ αυτό το σύνθημα ως τη μεγαλύτερη έκφανση του λαϊκισμού. Χωρίς να ευημερούν οι αριθμοί δεν θα ευημερήσουν οι άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο έχουν ξεκινήσει από καιρό να ευημερούν οι αριθμοί και πλέον ξεκινούν να ευημερούν και οι άνθρωποι. Και ευημερούν όχι μόνο ως προς οικονομικό σύνολο αλλά και στην καθημερινότητα και ζωή των πολιτών, στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου. Θέλουμε να συνεχίσει η πολιτική μείωσης των φορολογιών. Θέλουμε να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας και τη διευρύνουμε με πολλούς νέους τομείς και άξονες για να μην κινδυνεύσει ξανά η χώρα από την κατάρρευση. Θέλουμε μια κοινωνική πολιτική δίκαιη, διότι ο κάθε πολίτης δικαιούται μέρισμα από τη θετική πορεία της χώρας. Το πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη κοιτάζει εξίσου την οικονομική ανάπτυξη και την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής. Αυτή ακριβώς είναι η μοναδικότητα του. Ότι εδράζεται στην φιλοσοφία που θέλει την οικονομική ανάπτυξη να οδηγεί στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική συνοχή να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Νίκο Αναστασιάδη ως απόλυτο φαβορί. Είναι παγίδα ή βοηθά τον προεκλογικό;

Δεν θα κρύψω ότι μας ανησυχεί ο εφησυχασμός. Κάνουμε ότι χρειάζεται και προσπαθούμε με όλα τα σύγχρονα μέσα να παρουσιάσουμε στον κυπριακό λαό τις θέσεις μας, ωσάν να μην υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις, που όντως καταγράφουν αυτά που επισημαίνετε. Με μεγάλο σεβασμό στη ψήφο των πολιτών και την εκλογική διαδικασία δεν δικαιούμαστε να παραλείψουμε καμία προεκλογική δράση.

Ποιόν υποψήφιο προτιμάτε στον β΄ γύρο;

Για μένα το πιο σημαντικό είναι το ποσοστό του προέδρου την πρώτη Κυριακή. Θεωρώ ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η μεγαλύτερη δυνατή απήχηση της υποψηφιότητας Αναστασιάδη στον α’ γύρο, παρά το ποιον θα επιλέξει ο λαός ως αντίπαλο.

Ένα σημαντικό προβάδισμα μπορεί να ανατρέψει συνεργασίες;

Ένα σημαντικό προβάδισμα στον α’ γύρο θα δώσει και τον αέρα της υπεροχής των κοινωνικών δυνάμεων εκείνων που θέλουν τη συνέχιση αυτής της πορείας της χώρας.

Το κυπριακό γιατί έχει υποβαθμιστεί ως κριτήριο επιλογής υποψηφίου;

Δεν θεωρώ ότι οι πολίτες τοποθετούνται στις προεδρικές εκλογές χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το Εθνικό Θέμα. Στο κυπριακό έχουμε την πολιτική του Προέδρου, μία πολιτική που επιζητεί τη λύση και την επανένωση μέσα από την διεκδίκηση μιας κανονικής χώρας. Από την άλλη έχουμε δύο είδη αντιπολίτευσης. Από τη μια, είναι η παντελής άρνηση και από την άλλη η κριτική χωρίς δια ταύτα. Ακούμε το ΑΚΕΛ να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι έχασε μια ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα, αλλά δεν ακούμε ποια ήταν αυτή η ευκαιρία που χάθηκε. Εξακολουθώ να μην θέλω να πιστεύω ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ως ευκαιρία το να εξακολουθούμε να έχουμε εγγυήτριες δυνάμεις ή εσαεί παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο. Από την άλλη ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει καταφέρει να πείσει ποια ακριβώς είναι η λύση του κυπριακού που διεκδικεί. Αν υπήρχε πιθανότητα εκλογής του κ. Παπαδόπουλου, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό η πρώτη ερώτηση που θα δεχόταν θα ήταν για το ποια λύση συζητά, μέσω ποιας διαδικασίας. Και σίγουρα όλες αυτές οι αίολες απαντήσεις και περιπλανήσεις σε θεωρήματα για περιεχόμενα και ονόματα, είναι το τελευταίο που θα ικανοποιούσε τον συνομιλητή του.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *