Μόνο ο ΔΗΣΥ μπορεί να πάρει τη χώρα μπροστά

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Η Καθημερινή” και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Οικονομίδου.

Βλέποντας τις υπόλοιπες δυνάμεις πώς συμπεριφέρονται, μόνο ο ΔΗΣΥ μπορεί να πάρει τη χώρα μπροστά, λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Λευκωσίας Μιχάλης Σοφοκλέους. Όπως αναφέρει, το ΔΗΚΟ αμαυρώνει με τον τρόπο που πολιτεύεται εργολαβικά το όνομα του τόπου. Μιλάει για την επίκληση στον Κληρίδη, αλλά και την ανάγκη το κόμμα να κάνει ένα ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο, το οποίο είχε προτείνει από το 2016.

Ένα κόμμα φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό και ευρωπαϊκό όπως λέει πως είναι ο ΔΗΣΥ, για ποιο λόγο έχει ως και εμμονή με τον Γλαύκο Κληρίδη;

Ο ΔΗΣΥ είναι το φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό και ευρωπαϊκό κόμμα της ΚύπρουΟι αξίες, τα ιδανικά και ο χαρακτήρας του Συναγερμού έχουν καθοριστεί από τον Γλαύκο Κληρίδη και αποτελούν τον συνεκτικό μας δεσμό. Οι γνήσιες παραπομπές σε αυτόν δεν είναι προσωπολατρία, αλλά επαναφορά των αρχών που έδωσαν στον ΔΗΣΥ τον πατριωτικό, ρεαλιστικό, εξωστρεφή και πρωτοποριακό του χαρακτήρα.

Για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί ως απουσία ηγεσίας που να εμπνέει η συνεχής αναφορά στον Κληρίδη. Ο Γλαύκος Κληρίδης θα ήταν περήφανος για τον ΔΗΣΥ του σήμερα;

Ούτε εγώ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος νομιμοποιούμαστε να μιλούμε εκ μέρους του Γλαύκου Κληρίδη. Πιστεύω όμως ότι συναγερμικοί δικαιούμαστε να αισθανόμαστε περήφανοι για όσα έχει πετύχει η διακυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας δύο τεράστιες κρίσεις, ενοχλημένοι από σοβαρά ολισθήματα που πλήγωσαν την περηφάνεια μας και πεισμωμένοι για να επανέλθει η ελπίδα στο Κυπριακό. Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν αρνήθηκε ποτέ την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα. Όταν υπήρχαν προβλήματα δεν γκρίνιαζε, αλλά σήκωνε τα μανίκια και δούλευε για να διορθωθούν. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς σήμερα.

Για τον ΔΗΣΥ η βελούδινη διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή, δεν την επιτρέπει καν ως σκέψη η διακήρυξη αρχών μας.

Υπάρχει, όμως, η εικόνα ότι ο ΔΗΣΥ ταλαντεύεται ανάμεσα στο «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» και το «η διχοτόμηση συντελείται εκ των πραγμάτων».

Για τον ΔΗΣΥ η βελούδινη διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή, δεν την επιτρέπει καν ως σκέψη η διακήρυξη αρχών μας. Είμαστε ταγμένοι να διασφαλίσουμε την παρουσία του Ελληνισμού στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, μέσα από μια λύση που θα συνενώνει τον λαό και το έδαφος της Κύπρου. Το «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» είναι ο κοινός μας τόπος. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτόν θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της ενότητας της παράταξης.

Θεωρείστε πολιτικό τέκνο του Ιωάννη Κασουλίδη, ωστόσο ήσασταν και στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη. Τι κρατάτε από τον καθένα πολιτικά;

Ο άδολος και αγνός πατριωτισμός, η πραότητα, η εξωστρέφεια και η ευρύτητα της σκέψης του Ιωάννη Κασουλίδη είναι για μένα πολιτικός οδηγός. Από τον πρόεδρο Αναστασιάδη κρατώ την οξυδέρκεια, τη δυνατότητα αντίληψης οποιουδήποτε θέματος σε δευτερόλεπτα και την τόλμη με την οποία ρίχνεται στη φωτιά όταν αποφασίσει κάτι.

πιστεύω ότι η πλειοψηφία του κόσμου που σήμερα ταλαντεύεται θα επιλέξει να στηρίξει αντί να εγκαταλείψει το πολιτικό του σπίτι, κάνοντας επιλογές εντός Συναγερμού που θα τον διορθώνουν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΔΗΣΥ έχει πρόβλημα στα αστικά κέντρα και η μία έδρα στη Λευκωσία θεωρείται για πολλούς χαμένη. Πού οφείλεται κατά την άποψή σας;

Υπάρχει κόσμος φιλελεύθερος, ανοικτόμυαλος, προσηλωμένος στην ανάγκη της προόδου που ταλαντεύεται ανάμεσα στο να καταδικάσει όσα τον έχουν πληγώσει ή να επιλέξει την υπευθυνότητα και την αντίσταση στο τσουνάμι λαϊκισμού που βιώνουμε. Δεν θεωρώ χαμένη την έδρα στη Λευκωσία. Αντιθέτως πιστεύω ότι η πλειοψηφία αυτού του κόσμου θα επιλέξει να στηρίξει αντί να εγκαταλείψει το ιδεολογικό και πολιτικό του σπίτι, κάνοντας επιλογές εντός Συναγερμού που θα τον διορθώνουν.

Είχατε πει στο παρελθόν πως κανείς δεν σε ψηφίζει για το τι έκανες αλλά για το τι θα κάνεις. Με το χέρι στην καρδιά, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θεωρείτε πως μας έχει πει τι θα κάνει;

Με το χέρι στην καρδιά και βλέποντας και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, πιστεύω ότι μόνο ο ΔΗΣΥ μπορεί να πάει την Κύπρο μπροστά. Το απέδειξε με το πρωτοφανές μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ήδη γίνει και με τις αλλαγές που ήδη έστειλε στη Βουλή. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το πόσο η χώρα αλλάζει επί της ουσίας τα τελευταία χρόνια. Η Κύπρος της νέας εποχής περιγράφεται αναλυτικά στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης. Οφείλουμε όμως να επικοινωνούμε καλύτερα τις ιδέες και τα οράματά μας. Να έχουμε τους πολίτες συμμάχους μας στην πορεία εκσυγχρονισμού της χώρας. Να σταθούμε απέναντι σε όσους, για ιδιοτελείς λόγους, θέλουν να κρατούν την Κύπρο στάσιμη. Απέναντι σε όσους θέλουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος για να αναρριχηθούν στην εξουσία.

–Η διαφθορά αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα αυτής της κυβέρνησης. Υπάρχει τρόπος να ανατραπεί όλο αυτό το κλίμα και η εικόνα της «πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης» όπως λέει και το ΔΗΚΟ;

Βεβαίως υπάρχει τρόπος να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Με κόπο, πράξεις, καίριες θεσμικές αλλαγές και την απαραίτητη πολιτική επανεκκίνηση με βάση τα ιδανικά και τις αρχές μας. Δεν ζούμε στη χειρότερη χώρα του κόσμου όπως ιδιαίτερα το ΔΗΚΟ επιχειρεί να μας πείσει, αδιαφορώντας πλήρως για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που προκαλεί, αμαυρώνοντας εργολαβικά το όνομα της χώρας.

Αν αποτύχετε να εκλεγείτε τον Μάιο, θα το θεωρήσετε προσωπική ήττα;

Στέκομαι μπροστά στο εκλογικό σώμα για να με κρίνει με βάση το θάρρος της γνώμης, την πολιτική μου παρουσία, την ανάγκη να κτίσουμε την πολιτική από την αρχή. Είναι η τρίτη φορά που είμαι υποψήφιος. Εάν οι συμπολίτες μου πιστεύουν ότι είμαι χρήσιμος για τον τόπο και την παράταξη, θα με στείλουν στη Βουλή. Εάν όχι, θα με στείλουν σπίτι μου. Αυτό επιβάλλει τόσο ο σεβασμός στη δημοκρατία, όσο και η προσωπική αξιοπρέπεια.

Πρώτες μου προτεραιότητες εάν εκλεγώ θα είναι το “Πρόγραμμα Διαφάνεια” στη Βουλή και η πραγματοποίηση Ιδεολογικοπολιτικού Συνεδρίου στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Υπήρξε κάποια στιγμή στην πολιτική σας πορεία που προδώσατε τον ιδεαλισμό της νιότης σας;

Όχι, ποτέ. Και όσο και αν το έχω πληρώσει στην πράξη, αισθάνομαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Ποια θα είναι η πρώτη πολιτική σας πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας;

Στο επίπεδο της Βουλής θα είναι η προώθηση του Προγράμματος Διαφάνεια, της μεγάλης πρότασης νόμου που ήδη κατέθεσα και προβλέπει ότι καμία οικονομική ή διοικητική πράξη δεν θα εκτελείται εάν προηγουμένως δεν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, προσβάσιμη στον κάθε πολίτη. Στο επίπεδο της παράταξης θα είναι η άμεση διεξαγωγή του ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου που έχω προτείνει από το 2016. Ο ΔΗΣΥ είναι πολιτική παράταξη δημιουργίας, δεν είναι διαχειριστικός οργανισμός. Η επανεκκίνηση, το αναβάπτισμα στις αρχές και τις αξίες μας έχει ήδη καθυστερήσει.

 

Posted in Συνεντεύξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *