Το θάρρος της γνώμης στην πολιτική

Έχω περάσει τα πάντα στην πολιτική. Ομολογώ όμως ότι η Βουλή, στον ενάμιση περίπου χρόνο που είχα το προνόμιο να υπηρετήσω ως βουλευτής, είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει τέτοια άμεση αντιπαράθεση πολιτικών, ιδεολογιών, θέσεων, συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Πολλές φορές το κοινοβούλιο θυμίζει την αρένα του Κολοσσαίου, με όλους τους καλούς και κακούς τρόπους ταυτοχρόνως.Το πραγματικό και ουσιαστικό έργο ενός βουλευτή, η νομοθετική εργασία δηλαδή, είναι τεράστιο και κρίσιμο. Είτε κυβερνητικό είναι ένα νομοσχέδιο, είτε πρόταση νόμου ενός βουλευτή, το κάθε τι που γίνεται εκεί, η κάθε αλλαγή, επηρεάζει δουλειές, ζωές και νοοτροπίες που έχουν αντανάκλαση στο σύνολο της κοινωνίας. Πολλοί έχουν την εντύπωση η δουλειά κάθε μεμονωμένου βουλευτή ισοδυναμεί με… αναδουλειά. Μια εντύπωση που υποβάλλεται από τις εικόνες άδειων εδράνων, τις κοκορομαχίες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, τα όσα ευτελή πολλές φορές κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση και πλέον και στα κοινωνικά δίκτυα. Ένας σοβαρός βουλευτής μπορεί να αφιερώσει μήνες ή και χρόνια δουλειάς για μία εξαιρετικής σημασίας νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά αυτή η εργασία πιθανότατα θα επισκιαστεί από την εμπρηστική ατάκα που θα ρίξει κάποιος άλλος βουλευτής και μετά θα «πουλήσει» στα Μέσα Ενημέρωσης για να κάνει και τον κύκλο της στο facebook και το twitter.

Οι πρώτοι που αδικούν το κοινοβουλευτικό έργο να είναι οι ίδιοι οι Βουλευτές. Καθόλου τυχαία βέβαια. Το να ανοίξουν οι εργασίες της Βουλής στον κόσμο, να μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί το τι συμβαίνει κυρίως στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, θα αναβαθμίσει μεν την αντίληψη του κόσμου για τη σημασία που έχουν στη ζωή του οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που εκεί λαμβάνονται, αλλά ταυτόχρονα θα «εκθέσει» το ποιοι αντιπρόσωποι του λαού είναι κατ’ αρχήν εκεί και είναι διαβασμένοι και στοιχειοθετημένοι στις απόψεις που καταθέτουν. Αυτό, το τελευταίο, ήταν ίσως και ο πραγματικός λόγος που δεν απαντήθηκε ποτέ η επιστολή που είχα στείλει στον πρόεδρο της Βουλής για να προβάλλονται ζωντανά οι εργασίες των επιτροπών στο διαδίκτυο. Εύχομαι και ελπίζω με τη νέα Βουλή να είναι εύκολα προσβάσιμα στον κόσμο και οι εργασίες και οι παρουσίες, και οι πρωτοβουλίες των βουλευτών. Δικαιούται ο πολίτης να ξέρει τι κάνουν οι αντιπρόσωποι που έστειλε στο ναό της Δημοκρατίας.

Το πρόβλημα και η αμφισβήτηση στα κόμματα δημιουργείται, όταν οι ιδέες και οι αρχές τους υποχωρούν για να ικανοποιηθεί ο πρόσκαιρος λαϊκισμός. Αλλά και όταν αντί στελεχών με άποψη και προσωπικότητα, αποκτούν αυλές ασπόνδυλων και υπηρετών, που δεν έχουν θέσεις, αλλά μόνο πελατειακές σχέσεις.

Ξέρουμε, επίσης, ότι η περίφημη κομματική πειθαρχία είναι πολύ ισχυρή. Πολλές φορές βέβαια και παρεξηγημένη. Το να είναι άνθρωπος της γνώμης του ένας πολιτικός δεν σημαίνει ότι θα κάνει όλη μέρα δημόσιους καβγάδες με το κόμμα του. Θα διαφοροποιηθείς δημόσια μόνο, όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Σημαίνει όμως ότι εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις θα έχεις άποψη. Και θα την έχεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους ουσίας. Και ο τόπος και τα κόμματα (του δικού μου συμπεριλαμβανομένου) έχουν πληρώσει πολύ ακριβά ευκαιριακές τοποθετήσεις που ικανοποιούσαν μεν το λαϊκό θυμικό της στιγμής εκείνης και τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας, αλλά αποδεικνύονταν εντελώς λανθασμένες λίγο μόλις καιρό μετά.

Η πολιτική είναι μια ομαδική και όχι ατομική διεργασία. Εκφράζεται μέσα από τα κόμματα, που είναι ομάδες ανθρώπων με αρκετούς κοινούς προσανατολισμούς. Το πρόβλημα και η αμφισβήτηση στα κόμματα δημιουργείται, όταν οι ιδέες και οι αρχές τους υποχωρούν για να ικανοποιηθεί ο πρόσκαιρος λαϊκισμός. Αλλά και όταν αντί στελεχών με άποψη και προσωπικότητα, αποκτούν αυλές ασπόνδυλων και υπηρετών, που δεν έχουν θέσεις, αλλά μόνο πελατειακές σχέσεις.

Σε αυτές τις εκλογές τα διακυβεύματα είναι εξίσου κρίσιμα, όσο και διαφορετικά από όλες τις προηγούμενες. Κρίνεται από τη μία η κυβερνησιμότητα της χώρας μας σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο. Θα κριθεί όμως εξίσου το εάν η αξιοπιστία των θεσμών θα αναστηλωθεί, για να μπορεί ξανά ο κάθε πολίτης απερίσπαστος να προσπαθεί για το καλύτερο στη δική του ζωή.

Το «Θάρρος της Γνώμης» είναι το σύνθημα της δικής μου προεκλογικής εκστρατείας, που απευθύνεται κυρίως σε όσους επιλέξουν τον ΔΗΣΥ στη Λευκωσία. Το άρθρο όμως αυτό δεν είναι προσωπικό αλλά ευρύτερο. Όπως και η έκκληση προς όλους τους ψηφοφόρους, όλων των κομμάτων, σε όλες τις επαρχίες. Να έχουμε στη νέα Βουλή ανθρώπους με ανάστημα και άποψη. Είναι ο μόνος τρόπος να πάμε επιτέλους μπροστά, ξεμπλοκάροντας τη χώρα από την τοξικότητα και τον λαϊκισμό στον οποίο είναι ήδη για μήνες κολλημένη.

Posted in Άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *