Γιατί σας ζητώ να ψηφίσετε Συναγερμό

Ζούμε μια πρωτοφανή όσο και ιδιαίτερα οξύμωρη κατάσταση στην Κύπρο σήμερα. Πρώτη φορά είμαστε περικυκλωμένοι από τόσες κρίσεις, στην περιοχή και σε σχέση με την Τουρκία, στο Κυπριακό, στην υγεία, στην οικονομία. Την ίδια ώρα η αυτοπεποίθηση και η περηφάνια του Κύπριου πολίτη, αλλά και ιδιαίτερα του Συναγερμικού ψηφοφόρου έχουν κλονιστεί. Όχι εξαιτίας των επιδόσεων και του έργου που πραγματοποιείται στη χώρα, το οποίο είναι τεράστιο και αξιοθαύμαστο, αλλά από αφορμές που επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να χύσει τόνους δηλητήριο για να πλήξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες στο παρόν και το μέλλον των πολιτών και της Κύπρου.

Μπορεί οι βουλευτικές εκλογές να θεωρήθηκαν ως δευτερεύουσες για κάποια χρόνια, αλλά σε αυτές τις πρωτοφανής συνθήκες, πιστεύω ότι ο καθένας πλέον αντιλαμβάνεται την κρισιμότητά τους. Το τι συνέπειες μπορεί να έχει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο μιας  βαλτωμένης Βουλή, όπου δεν θα μπορεί να αποφασιστεί τίποτα για δύο χρόνια. Μιας ατελείωτης προεκλογικής περιόδου μέχρι το 2023. Αυτό που σχεδόν έγινε για τον προϋπολογισμό εν μέσω πανδημίας, να γίνεται για κάθε θέμα. Να θυσιάζονται τα πάντα στο βωμό των προεδρικών φιλοδοξιών.  

Είναι απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να ψηφίσει αυτό που επιθυμεί. Είναι εξίσου δημοκρατική υποχρέωση όμως, να γνωρίζει από πριν ο κάθε Κύπριος τις επιπτώσεις που αυτή η ψήφος διαμαρτυρίας μπορεί να έχει στη ζωή του. Διότι μπορεί η  διαμαρτυρία να είναι πρόσκαιρη, οι συνέπειες της όμως πιθανότατα θα είναι μόνιμες.

Το μήνυμα ούτως ή άλλως έχει ληφθεί. Εάν ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την επομένη των εκλογών δεν μπει σε μια εσωτερική διαδικασία πολιτικής επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης θα έχει αποτύχει. Ο ΔΗΣΥ, δεν είναι πρόσωπα, είναι παράταξη αρχών και ιδεών. Και ως τέτοια πρέπει πάντα να εμφανίζεται απέναντι στην Κυπριακή κοινωνία. Κάτι στο οποίο υστέρησε για μεγάλο διάστημα.

Το μήνυμα ούτως ή άλλως έχει ληφθεί. Εάν ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την επομένη των εκλογών δεν μπει σε μια εσωτερική διαδικασία πολιτικής επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, θα έχει αποτύχει. Ο ΔΗΣΥ, δεν είναι πρόσωπα, είναι παράταξη αρχών και ιδεών.

Την ίδια ώρα όμως, ο Δημοκρατικός Συναγερμός απέδειξε ότι είναι το κόμμα της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας. Ανταποκρίθηκε στα δύσκολα και πέρασε τον πήχη. Πετύχαμε ως χώρα τις ισχυρότερες γεωπολιτικές συμμαχίες που είχαμε ποτέ. Αντιμετωπίσαμε τη  χρεοκοπία του 2013, με το πιο γρήγορο comeback στην ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Στην πανδημία, έχουμε τους πλέον αξιοζήλευτους δείκτες στα θέματα υγείας και μια αξιοζήλευτη σε όλο τον κόσμο οικονομική στήριξη, συνδυασμένη με τον πιο κοινωνικό Προϋπολογισμό.

Το μεταρρυθμιστικό έργο που έγινε την τελευταία οκταετία, σε όλα τα επίπεδα, ανταγωνίζεται όλες ανεξαίρετα τις αλλαγές που έγιναν στην Κύπρο συνολικά από το 1960 μέχρι το 2013. Και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο εάν δεν επικρατούσαν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες στη Βουλή.

Σήμερα, με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που καταθέσαμε, κερδίσαμε μια τεράστια ευκαιρία να αλλάξουμε τη χώρα μας. Να συμμετέχει κόσμος στη νέα ανάπτυξη, να ανταγωνιζόμαστε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας και μαζί τους την υπόλοιπη υφήλιο. Με σταθερό, αειφόρο και βιώσιμο τρόπο αυτή τη φορά και όχι πρόσκαιρες επενδύσεις από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ξέρω ότι πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι σε τεράστιο δίλημμα. Νοιώθουν ότι εάν ψηφίσουν το κόμμα τους θα επιβραβεύσουν συμπεριφορές που τους θύμωσαν, ενώ εάν ψηφίσουν οτιδήποτε άλλο θα θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη χώρα, όσο και τις μελλοντικές προοπτικές της παράταξής τους.

Αυτό το οποίο τους καλώ, είναι να σηκώσουν μια νοητή ζυγαριά. Στη μία πλευρά να βάλουν όσα πετύχαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια και όσα σχεδιάζουμε να πετύχουμε. Στην άλλη πλευρά όσα μας πλήγωσαν. Εγώ είμαι βέβαιος ότι η ζυγαριά θα βαρέσει στα πολλά και πολύ σημαντικά που η παράταξη αυτή προσφέρει στον κάθε Κύπριο και στην χώρα την ίδια. Όταν το σπίτι μας έχει πρόβλημα άλλωστε, δεν το καίμε. Σηκώνουμε «μυστρί» και το φτιάχνουμε. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

Προσωπικά θέλω να προσφέρω σε αυτή τη διεργασία. Όπως και στην μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να μην βαλτώσει στη λάσπη. Γι’ αυτό και είμαι υποψήφιος για τρίτη φορά, πολύ κρίσιμη εκ των πραγμάτων. Ζητώντας από τον κάθε πολίτη να ψηφίσει σοφά, κοιτάζοντας την μεγάλη εικόνα. Ψηφίζοντας όποιον ειλικρινά πιστεύει ότι έχει θέση στην επόμενη μέρα της Κύπρου και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Οι εκλογές πρέπει να είναι και είναι γιορτή. Καλή ψήφο την επόμενη Κυριακή!

Posted in Άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *